Omstridt højhus på Aarhus Havn møder stor folkelig modstand

Højhuset Mindet 6 på havnen i Aarhus har fået aarhusianerne til tasterne. 237 har afgivet deres høringssvar, og mange udfordrer bygningens højde.

Artiklens øverste billede
Højhuset Mindet 6 på Aarhus Havn kommer efter planerne til at måle 150 meter. Til højre for projektet ses det ikoniske siloanlæg De Fem Søstre fra 1927. Illustration fra C.F. Møller Architects.

Rekordmange aarhusianere har givet deres mening til kende ift. højhuset, som skal bygges på Aarhus Havn. Højhuset, som skal ligge på adressen Mindet 6, skal efter planerne være over 150 meter højt, og det er netop højden, som mange af høringssvarene er utilfredse med.

Højhusets lokalplan blev sendt til offentlig høring i midten af februar og havde sidste høringsfrist godt to måneder senere. I den tid havde 237 personer, organisationer og virksomheder givet deres besyv med på højhuset. Til sammenligning har kommunens seks senest behandlede lokalplaner i midtbyen fået lige over 10 høringssvar hver i gennemsnit. Byens andet store højhus på bedding, det 142 meter høje Lighthouse på Aarhus Ø, fik 332 høringssvar, da dets lokalplan var i høring i 2018.

Højhuset vil dominere Aarhus’ skyline og vil kunne ses fra alle steder i byen. Det vil derfor få stor betydning for helhedseffekten af Aarhus’ skyline. Vi håber derfor, at de mange kritiske høringssvar vil gøre indtryk på byrådsflertallet.

Jan Ravn Christensen, byrådsmedlem (SF)

Lokalplanen blev i februar sendt til offentlig høring med stor opbakning fra byrådet. Kun Enhedslisten ønskede ikke, at planen blev sendt til høring.

I foreningen Arkitekturoprøret har man udtalt været imod højhuset på havnen.

»Skyskrabere kaster lange skygger, de skaber blæst, og gaderummet bliver et dårligt bymiljø. Det er også skylinen, som bliver ødelagt. Selv om du er inde i midtbyen, kan du hele tiden se det. Prismet lige ved Den Gamle By er et eksempel på, at et højhus forstyrrer. Og det her bliver jo tre gange så højt,« siger formand i foreningen Jep Loft.

Foreningen har på dens Facebook-side opfodret til, at dens følgere giver deres mening til kende i et opslag, hvor foreningen selv skriver: »Rædslerne vil ingen ende tage.« Jep Loft afviser dog pure at have orkestreret den folkelige modstand, som et af de positive høringssvar ellers beskriver.

»Højhuset, de vil bygge, det er vi mod. Det har vi ikke lagt skjul på, og det kan da være, at vi også har inspireret nogle til at gå ind og gøre indsigelse. Det kan sagtens tænkes. Men hvem der gør det, og hvad de skriver, har vi ingen viden om,« siger formanden.

Stor interesse

De mange høringssvar til projektet på havnen glæder rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V).

»Jeg synes kun, at det er godt. Vi er jo 350.000 indbyggere, så egentlig burde der være tusindvis af mennesker, der har en holdning til byens udvikling. Jeg synes, at jo flere der ytrer sig, jo bedre,« siger han.

Imidlertid vil rådmanden dog ikke forholde sig til mange af høringssvarenes omdrejningspunkt, nemlig højden på projektet. De 150 meter, som der er planlagt, vil desuden gøre byggeriet til Østjyllands højeste.

»Grunden til, at vi laver høringsprocesser, det er, at vi gerne vil se svarene. Inden jeg ser dem, har jeg ikke nogen holdning til det. Hvis jeg havde det på forhånd, var der ingen grund til at høre borgerne. Vi har sendt et høringsforslag ud som byråd, hvor vi har sagt, at den her højde kunne godt være en mulighed, og det vil vi gerne høre borgernes mening om,« siger han.

Hvad synes du selv om højden? Synes du, at det er fint med de her 150 meter, som der er tale om?

»Jeg vil ikke tage stilling til højden på nuværende tidspunkt. Jeg er nødt til at læse høringssvarene og sætte dem op imod mine egne tanker, og det gør jeg den dag, jeg får forelagt sagen fra forvaltningen med en indstilling og en anbefaling,« siger rådmanden.

På trods af de mange negative indspark i høringsrunden bakker rådmanden dog stadig op om projektet. Han peger dog på en udfordring, som stadig ikke er løst.

»Det er et godt projekt, som er med til at skabe vækst for erhvervslivet i Aarhus og dermed til at sikre velfærden. Der er en udfordring med p-pladserne i forslaget, som vi skal have kigget på,« siger han.

Ny højde på tale

SF i Aarhus Byråd mener, at det foreslåede højhus er for højt på adressen Mindet 6. Partiet mener, at Aarhus ikke har brug for endnu et vartegn på linje med Lighthouse, der er under opførelse på Aarhus Ø. Partiet var med til at sende forslaget til høring, men kom med en mindretalsudtalelse, som anførte, at byggeriet var for højt.

»Højhuset vil dominere Aarhus’ skyline og vil kunne ses fra alle steder i byen. Det vil derfor få stor betydning for helhedseffekten af Aarhus’ skyline. Vi håber derfor, at de mange kritiske høringssvar vil gøre indtryk på byrådsflertallet,« siger byrådsmedlem Jan Ravn Christensen (SF), som understreger, at SF gerne ser et højhus på Mindet 6.

»Højden på byggeriet bør reduceres til 50-75 meter, hvilket er en løsning, som jeg sagtens kan se for mig,« siger Jan Ravn Christensen.

Hos projektets bygherre, Ejendomsselskabet Olav de Linde, holder de fast i, at byggeriet skal se ud, som planerne viser, til trods for den folkelige modstand.

»Som udgangspunkt synes vi, at huset er designet, helt som det skal være. Vi synes, det har en god harmoni i de tre bygningskroppe, som er stablet oven på hinanden. Men vi er helt med på, at der altid er rigtig mange forskellige meninger,« siger ejendomsselskabets administrerende direktør, Esben Kjeldsen.

Han stiller sig samtidig uforstående over for SF’s nye forslag til byggeriets højde.

Er SF’s løsning også en løsning, som I godt kan se for jer?

»Ikke umiddelbart, og jeg forstår egentlig heller ikke, at det skal være helt nede i den højde, når man ganske få meter derfra har givet tilladelse til et hus på 117 meter. Vi er åbne for al dialog omkring tingene, men vi synes faktisk, at det ville være synd ikke at udnytte pladsen bedre,« siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.