"Det har fandeme været en rutchebanetur"
Allerede klokken 07 onsdag slog ølbaren ÅBEN i Rosensgade dørene op efter flere måneders nedlukning
"Hold kæft mand! Det bliver for sindssygt. Jeg har helt kriller i maven. Det har fandeme været en rutchebanetur"
Philip Hulgaard, ejer af bryggeriet ÅBEN og ølbaren af samme navn i Rosensgade, kigger ud mod fortovet.
Klokken er 06.55, og der er allerede en lang kø af især unge, som er klar med deres coronapas, så de kan købe øl og få en gratis La Cabra-croissant med i købet.
"Det her med at åbne klokken 07 var jo lidt en gimmick, men det var det tidligste vi måtte, så det gjorde vi. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at der ville stå så mange klar," siger Philip Hulgaard, der samtidig kan konstatere, at han har fuldt bookede borde praktisk talt hele åbningsdagen frem til klokken 22.
"Jeg tror virkelig, folk har brug for at komme lidt ud igen."
Da dørene åbner, kommer små hold af maskeklædte kunder stille og roligt ind. Nogen har bestilt bord, andre tager deres morgenkomplet med udenfor. Det hele kører velsmurt, og alle restriktionerne bliver overholdt.
"Men der er mange, og det er ikke så smart det hele," siger ølbryggeren, som har måttet bøvle med at få et nyt bookingsystem op at køre.
"Og jeg synes altså ikke, det giver mening med det her coronapas og reservation 30 minutter før fremmøde. Man går virkelig med livrem og seler, men man er altså også nødt til at anerkende, at vi alle er mennesker, og at der skal være rimelighed og proportionalitet i forhold til den minimale risiko, der er, hvis man kan fremvise en negativ test. Og helt ærligt... De her krav koster mig mange flere penge, fordi jeg skal have ekstra personale på, samtidig med at jeg tjener meget mindre på grund af afstandskrav, lukketider og alt muligt andet."
Ølbaren i Rosensgade er forholdsvis ny og nåede lige kort at holde åben, før den store nedlukning ramte i december. Ifølge Philip Hulgaard har coronakrisen været en kamp for det lille bryggeri med vækstambitioner. Manglende kompensationer, fire huslejer og lav indtjening har kostet dyrt, men Årets Danske Bryggeri 2019 har klaret sig igennem.
Men lige inde ved siden af er et smerteligt symbol på, hvad krisen også har kostet. Her ligger den nu tidligere Michelin-restaurant Gastromé, som måtte bukker under og erklære sig konkurs, og som ÅBEN samarbejdede med.
"Det er virkelig en skam. Jeg ved godt, at alt det her har været for at redde menneskeliv, men vores lukkede nabo viser altså også, hvad krisen har haft af ofre. Det har kostet nogle mennesker alt. Nedlukningerne har også for mig været en kæmpe mental belastning med al den usikkerhed. Gastromés konkurs er et kæmpe tab for byen. Jeg håber virkelig, de genopstår," siger Philip Hulgaard, som når alt kommer til alt denne onsdag morgen bare er et stort smil.
"Og jeg er jubeloptimist. Jeg tror af hele mit hjerte, at det her er sidste gang, vi har haft en corona-nedlukning, og de åbningsdage, vi har haft, har simpelthen været det mest inspirerende i mit liv. Samtidig har nedlukningerne tvunget os til at finde nye veje og måder at tjene penge på, så selvom corona har været lort, så tror jeg, vi kommer stærkere ud."