Anderledes mikrobryggeri åbner ølbar i Aarhus

Koldingbryggeriet Åben, der har en spændende tilgang til ølbrygning, indtager Aarhus

Artiklens øverste billede
Philip Hulgaard, stifter og ejer af bryggeriet Åben, flytter ind ovenover baren og vil selv stå bag hanerne, når han kan. Foto: Danni Paulsen

Hos Danske Ølentusiaster kender de bryggeriet. Rigtig godt endda, for de har nomineret det som Årets Bryggeri.

Men spørger man den almindelige ølglade dansker, er det nok de færreste, der faktisk har smagt en øl fra bryggeriet Åben.

Det får aarhusianerne dog snart rig mulighed for. Det koldingensiske mikrobryggeri er nemlig på vej til at åbne en ølbar i Rosensgade 28 - klods op ad Michelin-restauranten Gastromé, Hotel Royal og meget andet.

"Det er bare en sindssygt fed lokation, vi har været heldige at få. Tæt på Strøget, Latinerkvarteret og Mejlgade og i et charmerende nabolag med så mange fede steder," siger 31-årige Philip Hulgaard.

Fra jurist til brygger

Han smed i 2017 hele sin trygge tilværelse som skatteretsjurist hos revisionsgiganten PwC væk for at brygge øl med en barndomskammerat. Kammeraten er nu ude af bryggeriet, men blot to år senere brygger Philip 100.000 liter om året, sælger til ind- og udland og er blevet nomineret som EY's 'Entrepreneur of the year 2019'-pris.

Og det hele foregår, hvor det startede - på morens nedlagte landbrug i Kolding, der er ved at blive lidt for småt, men hvor bryggeriet dyrker sin egen malt på de omkringliggende marker.

"Det er gået virkelig stærkt. Vi startede garagen som miniput-bryggere. Nu er vi nok i kategorien mikrobryggeri."

Men mens landets mange andre mikrobryggerier mestendels bare sælger deres produkter til forhandlere og barer, så vil Philip nu helt tæt på kunderne.

"Normalt er det andre, der håndterer og præsenterer vores produkt, men det betyder noget for os at servere det på vores måde. Og så glæder jeg mig helt vildt til at få den ærlige mening fra dem, der drikker vores øl, og se dem i øjnene. Normalt får vi jo mest vores feedback fra en rating-app."

Skal være frisk og afkølet

Som man nok kan fornemme, er der en helt særlig ærekærhed i forhold til Åben-øllen, og den er heller ikke, som øl er flest. Bryggeren fra Kolding laver et væld af forskellige øl, men fællesnævneren er modige smagssammensætninger af sæsonens råvarer - ofte frugt - og godt med humle. Nogle tager tre uger at lave. Andre skal ligge på vinfade i halvandet år.

Øllen "Stolen fruit" er en knaldrød berliner weisse med hindbær, solbær, rødbær, sorte kirsebær og brombær. Foto: Danni Paulsen

Og det er ikke kun øllen, men også behandlingen af den, der er anderledes. Når øllen er tappet, ryger den direkte på køl, og når den skal transporteres fra Kolding til Aarhus er det afkølet og direkte ind i et kølerum i Rosensgade.

"Vi laver bare et anderledes nicheprodukt. Du kan ikke købe en kasse af vores øl, stille den i bryggerset og forvente, at den smager godt et halvt år senere. For det gør den ikke, og de frugtagtige toner forsvinder. Den har ikke holdbarhed som en palle Carlsberg, der smides ind i supermarkedet. Vi kommer til at servere det friskeste øl, du kan opdrive," fastslår Philip Hulgaard, der har to fastansatte og seks deltidsansatte på bryggeriet i Kolding.

Åbenhed

Han håber på at åbne Åben Ølbar i år, men lige nu er det 200 kvadratmeter store lejemål én stor byggeplads. Planerne er dog på plads. Der vil blive serveret fra 24 haner. Otte med Åben-øl, otte med "venne-bryggeriers" øl og otte med cider, cocktails, naturvin og kombucha. Og så kan man få "let tapas".

I stueetagen vil man komme direkte ind til et langbord, så man kan komme hinanden ved, mens der også vil være mindre loungeområder. Men kodeordet er ifølge Philip Hulgaard "åbenhed". For det er hele bryggeriets identitet og navnegrundlag.

Der er åbenhed om øllets tilblivelse, nye idéer, eksperimentering og mennesker. Men navnet blev slået fast, da han og kammeraten som rene amatører skulle lære ølbrygningens ædle kunst.

"Der er en helt usædvanlig åbenhed blandt danske bryggerier. Vi blev taget imod med åbne arme, når vi tog kontakt for at blive klogere. Ja, vi kom nærmest hjem med deres opskrifter. I den her branche føles det mere, som om man er kollegaer end konkurrenter," siger Philip Hulgaard og tilføjer:

"Men derudover handler øl jo også om åbenhed. Vi danskere er sgu lidt lukkede - mig selv inklusive. Men øl er socialt. Der sker noget med os socialt, når vi får en øl sammen. Se bare på rusture, vennemøder, firmafester og så videre."

Rosengade 28, der lige nu er en stor byggeplads, er adressen på den nye ølbar. Foto: Danni Paulsen

Flytter ind ovenover

Åbenhed overfor at tage chancer praktiserer Philip Hulgaard også. Det beviser karriereskiftet fra jurist til ølbrygger og iværksætter. Og selv om han ikke helt vil vedkende sig det, så er det også en chance at tage at åbne en ølbar i hjertet af Aarhus, hvor konkurrencen er stor og huslejen i den pebrede ende.

"Det føles slet ikke som en satsning. Jeg har en god mavefornemmelse. Alt har været et sats hidtil, men jeg tror på vores produkt, og at man kommer langt med hårdt arbejde."

Da idéen med ølbaren opstod, begyndte Philip Hulgaard at kigge på lejemål i Aarhus, København og Kolding. Men det endte med Aarhus, hvor han blev født, har familie og studerede i flere år.

"Det er jeg så glad for. Kolding havde nok været lidt for småt et marked, og København er proppet til med ølbarer. Der er knap så mange i Aarhus, men det er en storby med en masse mennesker, der også er friske på at prøve noget anderledes."

Selv flytter han fra København og ind i lejligheden ovenover ølbaren, så han kan stå i baren, når tiden ikke går med brygningen i det sydjyske.

"Jeg glæder mig så meget. Det bliver mega fedt," storsmiler han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.