Stop byggeriet og giv plads til mere grønt

Det er utopisk ønsketænkning, mener rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V)

Artiklens øverste billede
Det bliver svært at finde nye arealer til at skabe mere grønt i byen, vurderer miljøvidenskabsforsker, Lars Kjerulf. Bünyamin Simsek (V) og Steen Bording Andersen (S) er enige.

grønt Aarhus Kommune forventer næsten 50.000 flere indbyggere mellem 2020 og 2030. Flere end 11.000 af disse forventes at flytte til Aarhus C.

Den store tilvækst kræver, at der skal sættes mere fokus på at skabe flere grønne områder, vurderer seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, Lars Kjerulf, ph.d.

"I princippet er der nogle gode grunde til at bygge tæt. Man kan spare på energien til transport, opvarmning og el, og der er en masse andre effektivitetsløsninger. Men hvis det bliver så tæt, at der ikke er nogen frirum, og især grønne frirum, så er det ikke godt at bo der, og så tager folk væk," siger miljøvidenskabsforskeren til Lokalavisen Aarhus.

Lars Kjerulf vurderer, at Aarhus midtby på nuværende tidspunkt står med en stor udfordring, når det kommer til at skabe et grønnere byrum.

"Det bliver svært at finde plads til grønt, fordi man ikke bare kan rive boliger ned. Jeg vil sige, at det er en ambitiøs udfordring, byen har stillet sig selv, når det gælder midtbyen, fordi den er så tæt bygget," siger han.

Begrænset plads

Det er en udfordring, som Aarhus Kommune er klar til at tage, forklarer rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V).

"Vi skal først og fremmest værne om de grønne områder. De har en stor kvalitet for mennesker. Men vi skal naturligvis udvikle på vores grønne områder i midtbyen," forklarer rådmanden, der dog anerkender, at byen har nogle begrænsninger, når det kommer til at skulle finde plads til eventuelle nye grønne områder.

"Det er jo ikke sådan, at vi har arealerne til at lave nye store parker. Den udfordring har vi også, når vi skal bygge nye dagtilbud og skoler. Så mangler vi arealer, som vi kan skabe de her herligheder på. Derfor handler det for mig om, at vi må forbedre de eksisterende lommeparker, torve og pladser, vi har i forvejen," siger Bünyamin Simsek.

Vesterbro Torv

Byrådsmedlem og næstformand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, Steen Bording Andersen (S) er langt hen ad vejen enig i rådmandens syn på pladsmangel i midtbyen til udlægning af grønne områder.

"Vi vil i Socialdemokratiet gerne have flere grønne områder. Vi kommer nok ikke til at kunne lave en ny kæmpe park i midtbyen, men vi vil faktisk gerne have, at Vesterbro Torv bliver omdannet og gjort mere grøn. Det har vi også foreslået helt tilbage i Kommuneplanen 2017," forklarer Steen Bording Andersen.

Han tilføjer, at man må huske på, at det i en voksende by er en balancegang mellem at bygge højt og skabe grønne rum.

"Der er meget diskussion, om man skal bygge højt. Hvis man bygger højt, så har man faktisk også mulighed for at kunne skabe noget mere grønt på jorden. Det er én af filosofierne ved at bygge højt," siger han.

"Stop byggeriet"

Spørger man miljøvidenskabsprofessoren, Lars Kjerulf, står det klart, hvad der er det næste naturlige skridt.

"Byggestop. Man må stoppe, og se sig omkring, og lave en samlet plan for, hvordan man kan integrere det grønne og give det ordentlig plads fra starten i byplanlægningen og byudvikling. Og hvis man insisterer på højhuse, skal man sørge for, at de tilhørende grønne områder afbøder den vindturbulens, der kommer med højhuse," forklarer han.

Det er dog en utopisk tanke ifølge Teknik og Miljø-rådmand, Bünyamin Simsek.

"Jeg er enig i, at vi har brug for flere grønne områder, når vi bliver flere aarhusianere. Men løsningen om at skulle stoppe udviklingen og stoppe byggerierne vil svare til, at man lukker for al trafikken på motorvejen, fordi der er for mange ulykker, og man lige skal have analyseret og sikret trafiksikkerheden. Det er utopi at tro, man kan gøre det. Men selvfølgelig skal vi have en vision og en politik for, at vi skal have mere grønt," siger rådmanden til Lokalavisen Aarhus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.