Skal bruge flere end dobbelt så mange
Blodbanken på Aarhus Universitetshospital mangler frivillige donorer, der vil lade sig tappe for blodplasma
Der er i den grad behov for frivillige donorer hos Aarhus Universitetshospital. Det oplyser Christian Erikstrup, der er overlæge og professor hos Blodbank og Immunologi på hospitalet i Skejby, i en pressemeddelelse.
"Vi skal bruge flere end dobbelt så mange donorer," fortæller han.
Det er dog ikke fuldblodstapninger, som professoren håber, at flere frivillige ønsker at bidrage med. Det er derimod flere plasmadonationer, som Aarhus Universitetshospital mangler.
Blodbanken på Aarhus Universitetshospital indviede i september sidste år således Danmarks første plasmacenter, men på trods af de mange gavmilde aarhusianere, der løbende møder op i det nye center på Olof Palmes Alle, bliver der slet ikke doneret nok blodplasma i Danmark.
"Faktisk skal antallet af plasmadonationer mere end fordobles, hvis Danmark skal blive selvforsynende," siger Christian Erikstrup i pressemeddelelsen.
Blodplasma anvendes til at fremstille immunglobulin, der er en grundsten i menneskets immunforsvar. Immunglobulin bruges derfor til behandling af patienter med svækkede immunforsvar.
"Behandlingerne er succeshistorier, men succeserne betyder også, at der nu bliver brugt dobbelt så meget immunglobulin i Danmark som for 10 år siden, og immunglobulin kan kun fremstilles af blodplasma," siger Christian Erikstrup i pressemeddelelsen og fortsætter:
"Sidste år modtog vi cirka 18.000 donationer. I det nye plasmacenter vil vi gerne op over 50.000 årlige donationer for at sikre behandlingen af danske patienter."
Der er på verdensplan allerede mangel på immunglobulin, og en del af de danske patienter er afhængige af at få immunglobulin, som er fremstillet af blod fra donorer i udlandet.
Ifølge Christian Erikstrup kan alle voksne, der er sunde og raske og vejer over 60 kilo, som udgangspunkt donere plasma.
jwh