"Ingen udvikling er afvikling"
Rådmands plan om udstykning af 500 parcelhusgrunde i Sabro og Mundelstrup modtages positivt af fællesrådet
De små bysamfund i den vestligste del af kommunen, nabobyerne Sabro og Mundelstrup, kan godt berede sig på at blive markant større i fremtiden.
Sabro skal vokse med hele 400 boliger, mens Mundelstrup kan få 100 nye udstykninger, hvis Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks (V) forslag til en bolig-temaplan bliver en realitet.
Han vil gerne have 3.600 boliger bygget i kommunen de kommende ti år for at undgå, at børnefamilier flytter til andre kommuner, og de to udkantsbyer er altså blandt de 13 områder, rådmanden har udpeget.
Særligt landsbyen Mundelstrup, der er delt af Gammel Viborgvej, kan se frem til en markant forøgelse. I dag er der cirka 400 indbyggere i Mundelstrup, og med gennemsnitligt tre beboere i et parcelhus betyder det, at byen med 100 nye huse vil vokse med 75 procent. Det vil samtidig betyde, at landsbyen vil overgå til at være reel byzone.
"Vi skal have en dialog med folk i Mundelstrup om, hvad de tænker om det her. Det er voldsomt," lyder reaktionen fra Sabro-Fårup Fællesråds formand, Ib Jensen, som dog generelt ser med positive øjne på udspillet.
"Grundlæggende ser vi positivt på enhver form for udbygning, for det er simpelthen afgørende. Sker der ikke udvikling i en by, så er det afvikling. Der er ikke noget midt imellem. Det er den barske virkelighed," slår han fast.
Og det er rådmand Simsek ikke overraskende enig med fællesrådsformanden i.
"Mundelstrup ligger faktisk rigtig attraktivt med en fredeliggjort hovedvej ind til byen, naturskønne områder omkring og tæt ved skoler i hver sin ende i Sabro og Tilst. Vi mener, at det vil være et oplagt sted at bosætte sig for familier," forklarer han.
I Sabro er historien en anden end hos den lille naboby. Her er der i flere år blevet bygget parcelhuse i stor stil i den østlige del af byen.
Byen kan dog med 400 parcelhuse vokse med en tredjedel, og Ib Jensen håber, at kommunen vil sikre de "massive investeringer" i vejnettet, som forvaltningen bedyrer, parcelhus-byggeriet vil kræve.
"Uanset hvordan man vender og drejer det, så bliver der en snørklet vej fra parcellerne i Mundelstrup, og i Sabro bliver de nødt til at lave et lyskryds ved Sabrovej/Gammel Viborgvej. Nu kan de ikke undgå det længere. Og så skal man forholde sig til en forlængelse af Sabrovej, som har været på plankortene siden 1966. Lige nu er Astervej det eneste, der forbinder Sabro, og det er rent ud sagt en lille, smal gedesti."
De to byers vokseværk vil også kræve en stor udbygning af Sabro-Korsvejskolen, bemærker Ib Jensen, ligesom forvaltningen gør i planen. For allerede om ti år forventes den at være for lille, selv hvis der ikke bygges.
"Hvis vi ikke har en velfungerende skole og tilsvarende dagligvarebutikker, så er vi med et moderne udtryk 'fucked'. En udbygning af skolen vil være fint, for det kunne måske også betyde, at man begyndte at renovere den. Sabro har nogle sølv- og guldbryllupskvarterer, og her vil der ske udskiftning, så det vil skabe yderligere pres på skolen. Det er da en udfordring," forklarer Ib Jensen.
De seneste mange år har der fra voksende udkantsbyer været kritik af, at de kommunale tilbud i form af daginstitutioner, skolekapacitet og idrætsfaciliteter ikke følger den store tilflytning, som nybyggeri medfører. Og Bünyamin Simsek tør ikke garantere, at hans 3.600 udstykninger ledsages af de nødvendige faciliteter.
"Jeg kan godt forstå, hvis det kan bekymre borgerne. Jeg så gerne, at der var en automatik i, at hvis x-antal borgere flytter til, så bevilges x-antal kroner til den slags, for en by bliver kun til en helhed med de efterspurgte faciliteter. Men det har et flertal i byrådet desværre sagt nej til. Jeg vil dog arbejde for det," siger han.
Hos fællesrådsmand Ib Jensen er frygten dog til at overse.
"Det er da en bekymring, men udviklingen er nødvendig, og grundlæggende tror jeg, at man i byrådet er ved at have en forståelse for, at de ting er nødt til at følge med. Folk vil simpelthen ikke finde sig i andet. Folk accepterer ikke det der i dag. Har man råd til at bygge nyt, har man også råd til at sørge for, at der er rigeligt med faciliteter."