Rettidig omhu og tæt på at være en gratis omgang
Aarhus Kommune får ros for sine økonomiske kriseindsatser fra økonomiprofessor. Borgmesteren forudser udfordringer, men er ikke bekymret
300 mio. kr. til bygge- og anlægsprojekter, henstand med afgiftsbetaling – og 25 mio. kr. i direkte kulturstøtte til Aarhus Kommunes kulturinstitutioner.
Initiativerne er blot nogle af de indsatser, som byrådspolitikerne i Aarhus Kommune i de seneste uger har sat i gang for at holde hånden under den kommunale økonomi under og efter den aktuelle coronakrise. Ifølge Bo Sandemann Rasmussen, som er professor ved Aarhus Universitet, Institut for Økonomi, er der ikke tvivl om, at Aarhus gør det rigtige.
»De bedste initiativer er sådan set dem, som ikke umiddelbart giver kommunen en udgift, men hvor man alene giver henstand til de penge, borgerne og virksomhederne skal af med. Henstanden koster ikke kommunen ret meget, men det hjælper på likviditetsudfordringer i virksomhederne,« siger Bo Sandemann Rasmussen, der ikke er i tvivl om, at byens erhvervsliv og borgere ville være dårligere stillet i den nuværende situation, hvis Aarhus Kommune ikke havde taget fat på initiativerne
»De ting, der er lavet her, giver god mening. Vi står i en svær situation, men kommunens initiativer er i tråd med, hvad økonomer anbefaler at gøre i sådanne situationer. Det er rettidig omhu, og samtidig er tiltagene tæt på at være en gratis omgang for kommunen, fordi renten ved at låne er så lav. Jo mere gratis omgang, jo mere kan man gøre. Det er smart,« mener Bo Sandemann Rasmussen.
Comeback skal være muligt
Problemerne kan dog opstå i kommunekassen senere, hvis mange mister jobbet, og man dermed ender med færre skatteindtægter i 2021 og 2022, påpeger økonomiprofessoren.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, er enig i bekymringen omkring flere arbejdsløse. Men ellers er han fortrøstningsfuld.
»Der er naturligvis en grænse for, hvor meget vi kan åbne kassen. Den helt store regning optræder, hvis vi ikke gør noget. Så der er balancen mellem at gøre, hvad vi kan, og hjælpe med at fastholde arbejdspladser og aktivitet i økonomien, så der bliver mulighed for et muligt comeback. Det er klart, at vi ikke kan bruge pengene to gange, men Aarhus Kommune har en robust økonomi,« siger Jacob Bundsgaard.
Bliver en regning at betale
Han peger på, at Aarhus Kommune nu fremrykker en række investeringer, som ellers først ville været blevet sat i gang fra 2021. Hvor der konkret skal sættes ind, offentliggør kommunen senere i denne måned.
»Vi har brug for at iværksætte projekter, som har virkning her og nu. Vi har afsat en ramme på 30 mio. kr. til såkaldte straksinitiativer med eksempelvis renoveringer på skoler,« siger Jacob Bundsgaard.
Hvilken indflydelse kan det få på budgetforhandlingerne i år?
»Der skal bruges enormt mange penge på genopretning. Og vi skal også i 2021 sætte aktiviteter i gang, som kan stimulere vores beskæftigelse og økonomi. Situationen kommer til at trække en lang hale af udfordringer med sig, fordi der er så stor nedgang i vores økonomi. På et tidspunkt bliver der en regning, der skal betales, og der må vi håbe, at vi er kommet så godt i gang med økonomien igen, at vi har råd til at betale regningen uden at skulle lide for store afsavn.«
I hvor høj grad vil udgifterne til coronainitiativerne komme til at gå ud over velfærdsområderne?
»Det er for tidligt at sige. Men det er klart, at den takt, som vi kan udvikle vores velfærd med, vil falde i en periode. Om det vil udløse deciderede sparerunder, afhænger meget af den nationale indsats«.
Mange udgifter
Kan det komme på tale at hæve skatterne som følge af coronainitiativerne?
»Det er typisk ikke så godt for den samlede aktivitet, så det skal man i givet fald først gøre, når der er kommet gang i økonomien igen. Vores store opgave er at få leveret byggeprojekter på vores velfærdsområder, veje m.m. Der skal leveres konkret handling,« siger Jacob Bundsgaard, der konstaterer, at coronavirus betyder en række ekstra omkostninger for kommunen. Først senere på foråret har kommunen overblik over, hvor store disse er.
»De coronarelaterede ekstraudgifter, som kommunerne har, får vi dækket af staten. Der er mange udgifter forbundet med genåbningen af skoler og daginstitutioner til eks. rengøring og etablering af toiletter. Derudover er der også en ekstra udgift til værnemidler og til vikardækning på plejeområdet, hvor vi har haft brug for at kalde ekstra personale ind i denne situation. Vi har mistet indtægter på kulturinstitutionerne, og vi har været nødt til at indrette også ældreplejen anderledes, så det har også givet ekstra udgifter,« siger Jacob Bundsgaard.
Han forudser også, at Aarhus Kommune får store ekstra omkostninger til overførselsindkomster til ledige. De penge vil staten dog i et vist omfang kompensere for.
»Men der bliver en regning at betale«.