"Den kunne være hovedby i sin egen kommune"

Aarhus Byråd skal onsdag behandle et forslag fra SF om en helhedsplan for Lystrup, og det vækker glæde i det lokale fællesråd

Artiklens øverste billede
Der er behov for et decideret centrum i Lystrup, mener SF, som gerne vil have udarbejdet en helhedsplan for byen i sammenhæng med de omkringliggende byer i Aarhus N.

"Hvor skal juletræet stå?"

Spørgsmålet virker lidt malplaceret, når kalenderen siger marts måned, men i Lystrup er det faktisk ret aktuelt. Det mener man både i byens fællesråd og hos SF i Aarhus Byråd. For bag spørgsmålet ligger ønsket om en helhedsplan for Lystrup, som blandt andet skal give byen sit eget centrum, hvor folk kan samles om aktiviteter, og hvor eksempelvis byens juletræ kan stå, når den tid kommer.

"Lystrup er jo på mange måder en velfungerende, stor by. Den kunne være hovedby i sin egen kommune, hvis den havde ligget andre steder end ved Aarhus. Derfor har byen også en størrelse, som fortjener en helhedsplan," mener SF's Thomas Medom, der sammen med restens af sit partis byrådsgruppe har stillet et forslag om det.

Vil forbinde Aarhus N

Et centrum til Lystrup er dog kun en lille del af forslaget om en helhedsplan, som ifølge Thomas Medom også skal skabe bedre trafiksikkerhed samt flere parkeringsmuligheder i forbindelse med letbanestoppet, og så skal planen sikre, at Lystrup bliver tættere forbundet med de omkringliggende byer i den nordlige del af kommunen.

"Der mangler eksempelvis en stiforbindelse til Elev, Nye og Lisbjerg, men der er i virkeligheden også behov for at lave en bredere sammenhæng til resten af Aarhus Nord, hvor man ser på, hvad det er for nogle funktioner, de forskellige byer har," fortæller han og tilføjer:

"Så man ikke altid behøver ind til Aarhus C, hvis man skal et eller andet. Man kunne måske nogle gange tage til nabobyen i stedet for at tage helt ind til centrum, hvor alle godt ved, hvordan trafikbelastningen er."

Tilfreds fællesråd

SF's forslag er sød musik i fællesrådsformand Flemming Larsens ører. Han fortæller til Lokalavisen Aarhus, at Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd længe har har snakket om en større plan for området, og han mener ligesom SF, at der er behov for at binde Aarhus Nord bedre sammen.

Fællesrådsformand Flemming Larsen glæder sig over, at en helhedsplan for Lystrup nu skal diskuteres i byrådet.

"Der er plukvis sket noget her og der, når nogen har kunnet se en forretning i det. Det er sådan set også okay, men på et tidspunkt er man nødt til at sætte sig ned for at se, om det hele passer ind i en sammenhæng," fortæller Flemming Larsen, der peger på, at det især er vigtigt at se på infrastrukturen imellem byerne, og så mener han også, at der er behov for at se på initiativer for børn og unge samt fritid- og kulturlivet i området.

"Der skal altid skabes kompromisser. Det er et udgangspunkt for enhver diskussion, men vi er i fællesrådet glade for, at vi nu kan starte en debat herude, som kan samle alle interesser," fortsætter fællesrådsformanden.

Jobcenter til Lystrup

Det er også en del af SF's forslag, at helhedsplanen bliver lavet i samarbejde med fællesrådet, skolebestyrelser, boligforeningsbestyrelser og andre interessenter, så den rummer flere holdninger til området, fortæller Thomas Medom, som også ønsker, at den kan være med til at styrke jobindsatsen i boligområder som Elstedhøj og Majsmarken, hvor flere beboere er uden for arbejdsmarkedet.

"Der vil være yderst relevant at få jobcentret tættere på. Der kan være ganske langt ind til Jægergårdsgade, så det her med at have en medarbejder, der kan lægge noget af sin arbejdstid ved boligforeningerne. Det tror jeg vil betyde, at vi hurtigere får fat i de her mennesker, som ikke er i arbejde, og at vi hurtigere kan følge op, når nogle af dem også skal have lidt støtte," fortæller han.

Forslaget er en del dagsordenen på onsdagens byrådsmøde i Aarhus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.