"Der er ikke noget godt at sige om magistratsstyret"
Efter mere end syv år som ældrerådmand i Aarhus Kommune har Jette Skive (DF) samme holdning, som før hun blev rådmand: Magistratsstyret i Aarhus er gammeldags og dur ikke
Politik 12.174 aarhusianere (6,4 procent) stemte på Dansk Folkeparti ved kommunalvalget i november 2017.
Antallet af krydser ud for liste O var nok til, at DF kunne få 2 af 31 mandater i Aarhus Byråd og fastholde rådmandsposten for Sundhed og Omsorg. Alligevel er rådmand Jette Skive (DF) ikke begejstret for kommunens magistratsstyre, som ellers er årsagen til, at et lille parti – i modsætning til i mange andre kommuner – kan sikre sig en politisk toppost. Men der er ifølge Jette Skive, som forlader kommunalpolitik til årsskiftet, ikke noget godt at sige om styreformen i Aarhus Kommune.
"Jeg har været træt af magistratsstyret, lige siden jeg startede i byrådet. Jeg har virkelig kæmpet med det, og jeg kan ikke forstå, at der ud af 98 kommuner er én, som kan kalde sig den klogeste, nemlig Aarhus. Vi er den eneste kommune, der har magistratsstyret, mens de andre kommuner er kommet videre," siger Jette Skive.
Ældrerådmanden mener, at den særlige rådmandsstyreform, som med lokale variationer kun findes i København, Odense, Aalborg og Aarhus, er gammeldags. Det handler for Jette Skive om, at ansvaret forsvinder i magistratsstyret. Den interne håndtering af kommunens fogedforbud mod visningen af den kritiske TV 2-dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden', som blandt andet viste billeder af omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården i Viby, er ifølge Jette Skive et godt eksempel.
"Der gik politik i den sag, og det var ikke smukt. Aarhus har fået et rigtig træls ry på den sag. Juristerne i Borgmesterens Afdeling afviste i første omgang at gå ind i sagen, men anbefalede os at kontakte eksterne advokater. Så vi (Sundhed og Omsorg, red.) fik ingen støtte, men man lod os stå alene med det. Hvis man ikke havde magistratsstyret, så ville en sag som denne have haft et helt andet forløb," mener Jette Skive.
Magistratsstyret betyder, at folkevalgte får ansvar for de fem magistratsafdelinger samt borgmesterposten. De seks topposter bliver dermed de øverste ansvarlige for et område.
"Men det gavner ikke borgerne. Vi sidder som seks små kongedømmer, og jeg kan ikke få øje på, hvad godt der kommer ud af det for borgerne. Styreformen gør det vanskeligt at pege på, hvad der politisk prioriteres," siger Jette Skive.
Men er der ikke noget demokratisk fint i netop magistratsstyret? Du ville jo ikke have siddet i rådmandsstolen, hvis det ikke var for magistratsstyret?
"Der er ikke noget godt at sige om magistratsstyret. Styreformen skal ikke være for min skyld, men for borgernes skyld," siger Jette Skive, som gerne ser, at Aarhus Kommune overgår til et såkaldt udvalgsstyre, hvor borgmesteren er i spidsen for én samlet administration og støttes af en række politiske udvalg, som får ansvaret for kommunens forvaltning inden for udvalgets område.
Borgmesteren støtter
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har flere gange talt for en ny styreform i Aarhus Kommune. Senest da regeringen sidste år foreslog at ændre styreformen i København, Aarhus, Odense og Aalborg Kommuner, så den daglige administrative ledelse af forvaltningen samles i en fælles administrativ ledelse under borgmester og rådmænd, et såkaldt mellemformstyre, hvor den umiddelbare forvaltning af kommunens sager varetages af de politiske udvalg. Forslaget kom ikke videre. Det gjorde et lignende forslag fra Socialdemokratiet i Aarhus Byråd i 2015 heller ikke. Dengang faldt det på, at der var et relativt spinkelt byrådsflertal for modellen.
Ifølge Jacob Bundsgaard har situationen ikke ændret sig siden da.
"Jeg er fortaler for at prøve kræfter med en ny styreform. Magistratsstyret har en stor pris i administration og ekstra omkostninger. Omvendt har den også nogle gevinster i forhold til at fordele magten på flere hænder – også på de små partier i byrådet. Indtil videre har flere af partierne været villige til at betale den pris, som følger med magistratsstyre. Jeg vil ikke majorisere en ny styreform igennem uden et bredt flertal bag," siger Jacob Bundsgaard, der tidligere har peget på, at den største fordel ved at indføre en ny styreform i Aarhus Kommune vil være en mere effektiv administration.
Jacob Bundsgaard er ikke enig i Jette Skives bedømmelse af, at ansvaret forsvinder i magistratsstyret.
"Både formelt og reelt er de enkelte magistratsområder ene og alene den enkelte rådmands ansvar at forvalte. Det kan ud fra en demokratisk betragtning nok mudre billedet, fordi de fleste borgere nok har en fornemmelse af, at flertallet i byrådet og borgmesteren også bestemmer på de enkelte området. Sådan er det altså kun, når sagerne er i byrådet," siger Jacob Bundsgaard.
Nej tak fra V
Venstres rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, mener, at der er fordele og ulemper ved alle kommunale styreforms-modeller. Venstre vil fastholde magistratsstyret.
"Magistratsstyret giver mulighed for, at vi kan føre en væsentlig mere blå politik og sætte et mere blåt aftryk på Aarhus, end vi ellers ville have kunnet. Magistratsstyret er ikke perfekt. Det er andre styreformer heller ikke. Store og komplekse problemstillinger kan ikke tørres af på en styreform. Det handler rigtig meget om ledelse," siger Bünyamin Simsek, der peger på, at fordele og ulemper for Aarhus Kommune i de forskellige styreformer er blevet belyst to gange i de seneste otte år.