"Hvis de er dårlige, er de jo dårlige alle steder"

66-årige Hanne Kalhave beder rådmanden tage ansvar for det, hun kalder 'fejlagtig opsætning af pukkelbump' og fjerne bumpene alle steder

Artiklens øverste billede
Hanne Kalhave er meget generet af pukkelbumpene, der er opsat på Jarlsmindevej og Klokkeskovvej i Stavtrup.

Bump For at undgå smerter kører Hanne Kalhave tre kilometer ekstra, hver gang hun skal fra sin lejlighed i midtbyen og ud til kolonihavehuset i Stavtrup.

Så undgår hun nemlig veje med pukkelbump.

"Jeg får simpelthen ondt i ryggen, hver gang jeg passerer et pukkelbump. Jeg blev for halvandet år siden opereret i ryggen, og nu er de skruer, de satte ind, begyndt at løsne sig. Det kan selvfølgelig ikke bevises, at det er på grund af pukkelbumpene, men jeg laver altså ikke andre bevægelser, der giver mig sådanne stød," siger Hanne Kalhave, der nu er afskåret fra at handle i den lokale Rema 1000 på grund af pukkelbumpene.

"Jeg synes ikke, det er i orden. Jeg forstår ikke, at man skal have sådanne voldsomme bump på vejen. Jeg er ikke imod fartdæmpning, og jeg synes, da bestemt vi skal passe på vores skolebørn, men det kan man da gøre med andre typer af bump," mener 66-årige Hanne Kalhave, der i dag er pensionist, men tidligere har været både afdelingschef og områdechef på ældreområdet i Aarhus Kommune.

Hun har skrevet til både Stavtrup Fællesråd og til rådmanden. Fællesrådet har hun ikke fået svar fra.

Væk flere steder

De fartdæmpende mariehøns eller paddehatte, som de også kaldes, er ellers blevet fjernet flere steder i Aarhus efter klager fra borgerne. Men i Stavtrup og Sabro ligger de stadig på vejene. Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, besluttede i begyndelsen af februar, at kommunen ikke fremover vil benytte denne type fartdæmpning. Men de steder, hvor bumpene allerede er placeret, har han lyttet til det lokale fællesråds ønske.

En disposition, som Hanne Kalhave, undrer sig meget over.

"Jeg forstår slet ikke, at det skal være op til fællesrådet. Selvom rådet sikkert gør alt det gode, det kan, så er det jo ikke politikere, og det er ikke sagkyndigt til at træffe sådanne beslutninger. Han er nødt til at indrømme, at det var en fejl at sætte de bump op, og så må han tage ansvar ved at pille dem ned igen alle steder. Hvis de er dårlige, er de jo dårlige alle steder," siger Hanne Kalhave.

Ifølge Bünyamin Simsek skal Aarhus ikke nødvendigvis være ens alle steder. Rådmanden vægter fællesrådenes tilbagemeldinger til ham meget højt, forklarer han:

"Vi giver borgerne indflydelse via disse lokale fællesråd, og så er vi også nødt til at lytte til deres ønsker. De steder, hvor fællesrådene ikke har været i stand til at pege på det ene eller det andet, har jeg truffet en afgørelse, de steder, hvor man har haft et klart ønske, har jeg lyttet til det."

Men er det ikke nogle beslutninger, der bør træffes af politikere og ikke lægges ud til et fællesråd?

"Det er min beslutning. Men jeg har valgt at vægte fællesrådenes ønsker meget højt. Hvis man er utilfreds, så mener jeg, man bør søge indflydelse via sit lokale fællesråd. Jeg anerkender, at der er udfordringer i Stavtrup og Sabro, men jeg appellerer til, at man gør sin indflydelse gældende via fællesrådet og påvirker demokratiet ad den vej," lyder det fra rådmanden.

"Ikke os, der ønsker dem"

Hos Stavtrup Fællesråd har man brugt lang tid på at sætte sig ind i den lokale debat omkring de omstridte pukkelpump, og der har også været afholdt borgermøde om emnet. Karen Yde fra fællesrådet fortæller, at det ofte er dem, der brokker sig mest eller er mest utilfredse, der bliver hørt i en debat som denne, men at fællesrådet rent faktisk har fået ligeså mange positive tilkendegivelser omkring pukkelbumpene, som det har fået kritik.

"Vi har undret os lidt over, at rådmanden har bedt fællesrådene om at forholde sig til pukkelbumpene. Vi er vant til, at vi skal komme med vores ønsker eller problemstillinger i et lokalområde, og så bliver der kigget på det politisk. Vi har set en redegørelse fra Aarhus Kommune, der viser, at pukkelpump har større effekt end pudepump, og da mange er glade for dem i Stavtrup, har vi valgt at beholde dem," siger Karen Yde, der har læst/hørt alle henvendelser, der er kommet fra borgerne både på Facebook, mail og andre steder, men det er ikke alle, der har fået et skriftligt svar fra fællesrådet.

"Vi kan konstatere, at næsten alle er glade for, at der er kommet hastighedsreducering i Stavtrup, og at det er cirka halvdelen, der er tilfredse med pukkelbumpene. Jeg vil godt understrege, at det ikke er os i fællesrådet, der har ønsket at få sat pukkelbump op, men vi har konstateret, at det har haft en positiv effekt til gavn for hele byen, for der bliver kørt for stærkt nogle steder i Stavtrup. Som fællesråd kan vi ikke tage enkelte personers holdninger op, vi bliver nødt til at se på, hvad der er bedst for Stavtrup og være objektive," forklarer Karen Yde.

Anerkender frustration

Hun medgiver, at der kan være borgere i Stavtrup, for hvem pukkelbumpene er en plage.

"Vi tror på, hvad de siger, og at pukkelbumpene kan være til stor gene. Hvis Aarhus Kommune kan komme med en lige så effektiv løsning, der giver en bedre brugeroplevelse, så vil vi gerne have udskiftet pukkelbumpene med det samme," siger Karen Yde.

Hun oplyser, at der senere på året bliver lavet en trafikmåling i Stavtrup for at se, om pukkelbumpene har haft den ønskede effekt, og fællesrådet imødekommer, at rådmand Bünyamin Simsek har lagt op til, at fællesrådene kan henvende sig, hvis det ønsker en anden løsning end den nuværende, for så kan beslutningen ændres, understreger han:

"Hvis fællesrådene efter tre, fire, seks måneder må konstatere, at holdningen ikke afspejler borgernes ønsker, så er jeg klar til at genoverveje sagen," siger Bünyamin Simsek.

"Vi synes, at det er ærgerligt at skifte pukkelbumpene ud, inden der ligger en måling af effekten, men som sagt vil vi gerne have en løsning, der giver den samme ønskede effekt, men har en bedre brugeroplevelse," siger Karen Yde fra Stavtrup Fællesråd.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.