Skive og Mathiesen i tænkeboks

Dansk Folkepartis rådmand og byrådsmedlem ved endnu ikke, om de vil genopstille

Artiklens øverste billede
Jette Skive har været i politik siden 1998. Først som medlem af regionsrådet og amtsrådet. I 2010 blev hun valgt til byrådet, og siden 2014 har hun været rådmand for Sundhed og Omsorg. Foto: Danni Paulsen

Nogen vårharer er de ikke ligefrem i Dansk Folkepartis Aarhus-top.

Når aarhusianerne skal til stemmeurnerne vil Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, være 70 år gammel, og hendes partifælle Knud N. Mathiesen vil have rundet 68 år. Dermed har partiet den med afstand højeste gennemsnitsalder i byrådet.

"Vi har mange rekorder, Jette og jeg," griner Knud N. Mathiesen.

Han har i noget tid overvejet sin politiske fremtid, men er endnu ikke afklaret.

"Jeg kan sige så meget, at jeg forventer, at jeg genopstiller. Men jeg har ikke besluttet mig endnu. Det afhænger lidt af, hvordan DF står, men det afhænger også af, hvad Jette gør. Og hvad det betyder, holder jeg for mig selv."

Skive overvejer

Men hvad så med alderspræsidenten og den politiske leder?

Da valget i 2017 var overstået, var Jette Skive som altid klar i mælet og fastslog, at det var hendes sidste valg. Siden har hun dog trukket i land ad et par omgange.

"Det kan godt være, at jeg kan blive ved længere, men jeg skal lige have tid til at mærke efter," siger hun og garanterer, at beslutningen er taget inden partiets opstillingsmøde i det nye år.

"Men ikke før, for jeg har gang i ting i Sundhed og Omsorg. Vi har en organisationsændring, som jeg synes er vildt interessant, og så har vi haft corona og en frygtelig kedelig sag (Kongsgården, red.), der skulle håndteres. Det har været et mærkeligt år, og det gør selvfølgelig, at jeg går og overvejer, om jeg har mere i mig eller ej."

Brug for nyt blod

Hvis du prøver at se DF i Aarhus udefra, ser du så et parti, der trænger til et generationsskifte?

(lang ventetid) "Jeg ser et parti med en slagkraftig rådmand, som er synlig. Men jeg ser også et parti, hvor der sidder to ældre mennesker, og vi trænger til noget nyt blod. Jeg ville ønske, at vi kunne blive nogle flere, men det ser desværre ikke sådan ud, hvis vi skal tro meningsmålingerne. Men vi har brug for at få flere med ombord og nogle dygtige unge mennesker ind. Om et generationsskifte skal være ved dette eller næste valg ved jeg ikke, men vi skal have dem frem på banen," lyder det fra Skive, som savner kvindelige talenter:

"Jeg kunne godt ønske mig – og der er en åben invitation – at vi har nogle unge piger med noget mellem ørerne, som har lyst til at gå ind i politik. Vi er ene mænd og mig, og jeg holder ikke for evigt. Jeg vil gerne have, at vi er et mangfoldigt parti. Jeg elsker at være sammen med mænd, men det vil også være sundt at få nogle yngre piger ind."

Rådmanden fremhæver suppleant Jakob Søgaard Clausen og Daniel Pedersson som oplagte, unge arvtagere, men hun finder det også urealistisk, at eksempelvis Clausen skulle indtage en rådmandspost som det første.

"De skal jo lige ind og snuse til tingene først. Vi laver ikke 'en Flemming Knudsen', som blev jaget ad helvede til, og så satte socialdemokraterne bare Jacob Bundsgaard ind. Det kommer ikke til at ske. Jeg er leder - i hvert fald indtil 31. december 2021."

67-årige Knud N. Mathiesen har været byrådsmedlem siden 2014. Foto: Aarhus Kommune

Rådmanden på Tinder?

Hverken Jette Skive eller Knud N. Mathiesen frygter, at deres alder kan ende med at skade partiet. Sidstnævnte mener derimod, at det er en fordel.

"Det kan da ikke udelukkes, at vores alder koster os stemmer, men jeg tror måske det har mere at sige, at man har en 'kendt' person med. Vi har nogle dygtige unge mennesker, som er kendte inden for DF, men ikke i offentligheden. De fleste aarhusianere ved, hvem Jette Skive og jeg er. Et kendt ansigt betyder noget," fastslår Knud N. Mathiesen.

Eneste hæmsko, ifølge Jette Skive, er, at den 136 år gamle duo konsekvent nægter at komme på Facebook, hvor de fleste politikere mener, det er vigtigt at være.

"Det kan sgu da godt ske, at jeg skal på Facebook, hvis det er det, der skal til. Men man kan bare skrive en mail til mig. Der går ikke en halv time, før jeg har svaret. Det har jeg rigeligt med at se til, samtidig med at jeg skal drive en forvaltning. Skulle jeg så også sidde og svare sure klaphatte derude på Facebook? Jeg tror ikke, at mit spidskandidatur hænger på det, men det kan da være, at jeg er ved at nå den alder, at jeg skal på Tinder," storgriner rådmanden.

DF styrtbløder

Er man bange for nederlag, så kunne nu dog være et oplagt tidspunkt at smide håndklædet i ringen. For skandalesagen med omsorgssvigt på plejehjemmet Kongsgården har formentlig kostet stemmer. Samtidig styrtbløder DF på nationalt plan i meningsmålingerne - og har gjort det længe.

"Vi har fået en ørefigen, der siger spar to. Den har vi måske selv været skyld i, men jeg har stor tillid til, at de ordner deres ting derovre, for det har de forstand på, og så ordner jeg tingene her," slår Skive fast med vanlig selvsikkerhed.

Det spiller vel ind i beslutningen om din fremtid, at der er risiko for et dårligt valg?

"Der er en meget stor risiko. Det er også derfor, jeg overvejer, om jeg kan gøre min indflydelse gældende ved at stille op. Skal jeg takke af med personlig fremgang i alle mine fem valg, eller skal jeg gå herfra med et nederlag og sige, at jeg gjorde, hvad jeg kunne og kæmpede for mit parti," spørger rådmanden retorisk velvidende, at hun er den eneste, der kan give svaret.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.