Ejeren af ulovlig reklameskærm i Aarhus dømt til at betale 200.000 kroner

Retten i Aarhus har givet bøder til både ejer og udlejer samt konfiskeret en del af reklameindtægterne fra en stor digital skærm i Aarhusforstaden Viby. Teknisk rådmand glæder sig over dommen

Artiklens øverste billede
Efter flere års venten er der nu faldet dom i sagen om den ulovlige reklameskærm ved Viby Torv.

Ejeren af en stor ulovlig opsat reklameskærm, firmaet Track One Digital i Odense, er ved retten i Aarhus blevet idømt en bøde på 100.000 kroner og konfiskation af en fortjeneste på 100.000 kroner.

Udlejeren Bruun Erhvervsejendomme, på hvis tag reklameskærmen var monteret, blev idømt en bøde på 25.000 kroner.

Tilfreds med dom

Specialanklager Jan Østergaard, Østjyllands Politi, havde lagt op til konfiskation af et større beløb, men erklærer sig alligevel tilfreds med dommen.

"Vi havde forlangt konfiskation af et skønnet udbytte på 260.000 kroner, men retten har anlagt et forsigtighedsprincip. Men jeg er meget tilfreds med, at der er sket konfiskation, fordi de har haft en fortjeneste ud af at fortsætte efter, der var nedlagt påbud," siger Jan Østergaard.

Til gengæld slipper Bruun Erhvervsejendomme med en ifølge anklageren mindre bøde, da retten ikke mente, at udlejeren har været medvirkende til, at det ulovlige forhold fortsatte.

"Det var noget under vores påstand. Vi mente, han skulle have en bøde på 200.000 kroner, og vi får heller ikke medhold i vores konfiskationspåstand, fordi vi ville tage lejeindtægten fra dem," siger anklageren.

Begyndte i 2017

Reklameskærmen på 50 kvadratmeter blev sat op i august 2017, og da selskaberne ikke reagerede på kommunens påbud om at slukke for reklamerne, blev sagen efter et års tid meldt til politiet.

I juni sidste år blev der rejst tiltale mod Bruun Erhvervsejendomme og Track One. Ifølge anklageskriftet er ejendomsselskabet tiltalt for overtrædelse af byggeloven og planloven, da selskabet ikke efterkom Aarhus Kommunes påbud, mens Track One Digital i Odense var tiltalt for overtrædelse af planloven ved som henholdsvis lejer og bruger ikke at have efterkommet de kommunale påbud.

Ked af sagen

Direktør for Bruun Ejendomme A/S, Christopher Bruun Jensen, erklærer, at han har været træt af sagen og glæder sig over, at den nu afgjort.

"Det har været en lang proces, som vi ikke har ønsket at være en del af. Vi er et familiefirma og prøver at være ordentlige og anstændige, så vi er selvfølgelig kede af sådan en sag her," erkender direktøren.

Ifølge Christopher Bruun Jensen blev der i 2017 indgået en 10-årig lejekontakt med Track One Digital med betaling af 75.000 kroner om året for at stille taget af ejendommen på Skanderborgvej til rådighed for en reklameskærm. I alt har udlejeren modtaget 212.500 kroner i leje.

"I forhold til, hvad vi samlet administrerer, er det her en meget lille indtægt," forklarer direktøren.

Men har I gjort nok for at bringe ulovlighederne til ophør?

"Vi kunne godt forsøge at opsige lejemålet, men så risikerede vi et erstatningskrav. Vi har løbende været i dialog med lejeren, som henviste til, at de havde skærme i andre byer og forsikrede os om, at de havde retten på deres side."

"Nu tager vi bøden til efterretning og vil tage vores forholdsregler ved fremtidige kontraktforhold, hvor vi vil kræve myndighedsgodkendelse inden for en kortere tidsrum," siger Christopher Bruun Jensen.

Tilfreds rådmand

For Aarhus Kommune har reklameskærmen ved Viby Torv været en usædvanlig langvarig sag, og teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V), glæder sig over, at der nu er faldet dom i sagen.

"Jeg glæder mig over, at retten med dagens dom har sendt et klart signal om, at man ikke bare kan se stort på reglerne og handle, som man vil. Det er helt unødvendigt, at sagen er trukket så meget i langdrag, alene fordi man har været ligeglad med kommunens henvendelser og påbud og følt sig hævet over de regler, der gælder for alle. Der er nu trukket en streg i sandet, og vi kan langt om længe komme videre," siger rådmanden.

Aarhus Kommune har afventet dom i sagen i forhold til arbejdet med at indføre nye regler for reklameskærme i Aarhus, og det arbejde kan nu fortsætte:

"Dommen betyder, at vi kan komme videre med vores arbejde med nye, opdaterede regler for digitale reklameskærme. Udviklingen er gået stærkt, og der er derfor behov for, at vi sammen med teknisk udvalg får set på muligheder og regler. Men der er også behov for, at ministeren og Folketinget får set på lovgivningen og de statslige myndigheders sagsbehandlingstid. Det er stødende for retssikkerheden, at man gennem flere år kan udnytte den langsommelige sagsbehandling og endda tjene penge samtidig," siger Bünyamin Simsek.

JP Aarhus forsøger at få en kommentar til dommen fra reklamefirmaets advokat Jacob Schousgaard, Advodan i Thisted.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.