"Jeg er den kandidat, som er mest kendt i Aarhus"

Byrådsmedlem og lokalformand for Dansk Folkeparti i Aarhus Kommune, Knud N. Mathiesen, melder sig nu også til valget som partiets kommende spidskandidat til kommunalvalget i november

Artiklens øverste billede
68-årige Knud N. Mathiesen vil være DF's spidskandidat til Folketinget. Dermed er der lagt op til kampvalg, da den 41 år yngre Jakob Søgaard Clausen har meldt sig på banen. Foto: Danni Paulsen

Når Dansk Folkeparti (DF) den 3. maj skal vælge ny spidskandidat i Aarhus til det kommende kommunalvalg bliver der mindst to kandidater i duellen.

Byrådsmedlem og formand for DF, Århus Lokalforening, Knud N. Mathiesen, stiller også op til valget, som partiets nuværende førstesuppleant, 27-årige Jakob Søgaard Clausen, onsdag meldte sig som kandidat til.

"Jeg mener, at jeg trods alt er den kandidat, som er mest kendt i Aarhus-området. Dansk Folkeparti skal kæmpe for at få flest mulige stemmer, og derfor mener jeg også, at jeg i den nuværende situation er forpligtet til at stille op," siger 68-årige Knud N. Mathiesen, som har været medlem af Aarhus Byråd siden den 1. januar 2014, med henvisning til, at opbakningen til DF har været dramatisk lav i de seneste landsdækkende meningsmålinger.

Dansk Folkepartis spidskandidat ved det seneste kommunalvalg i 2017, rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive, meldte onsdag ud, at hun ikke agter at genopstille ved kommunalvalget den 16. november. Som sin efterfølger som spidskandidat peger hun på Jakob Søgaard Clausen, og dermed støtter Jette Skive den idé om et generationsskifte, der de seneste uger har ført til intern ballade i partiet.

Fyret og ekskluderet

Den nu tidligere byrådsmedhjælper Daniel Pedersson blev fyret og ekskluderet fra partiet, efter han opfordrede Knud N. Mathiesen til at træde et skridt tilbage og lade yngre kræfter komme til. Knud N. Mathiesen, som ved sidste kommunalvalg fik 1.125 personlige stemmer, tvivler på, at et generationsskifte på spidskandidatposten er løsningen i forhold til at kunne trække vælgerne til DF igen den 16. november.

"Vi får nogle skarpe kandidater til kommunalvalget, og vi skal også have flere unge til at stille op. Men det handler om at hente mindst et mandat til Dansk Folkeparti i byrådet også ved det kommende valg, og her tror jeg, at jeg kan hente fleste stemmer," siger Knud N. Mathiesen, som forventer, at Dansk Folkepartis kandidater vil blive opstillet på modellen ”sideordnet opstilling,” hvor det er vælgerne, der bestemmer. Ved det seneste kommunalvalg var DF-kandidaterne opstillet på partiliste med Jette Skive og Knud N. Mathiesen øverst på stemmesedlen. Med partiliste kan partierne styre, hvem der bliver valgt.

"Ved det seneste valg havde vi fire unge kandidater på de næste pladser på stemmesedlen. De gjorde det godt, men i dag er det ud af de fire kun Jakob Søgaard Clausen, som er tilbage," siger Knud N. Mathiesen.

Tror på generationsskifte

Jette Skive fik ved kommunalvalget i 2017 5.058 personlige stemmer, mens Jakob Søgaard Clausen, der arbejder som konsulent i ledelsessekretariatet i Sundhed og Omsorg på Aarhus Rådhus, fik 523 – og dermed tredjeflest – personlige stemmer for partiet.

Jakob Søgaard Clausen mener også, at DF i Aarhus har brug for et generationsskifte. Han mener, at partiet vil komme styrket ud af valget med en ny ung spidskandidat. Samtidig kan partiet vise, at DF også er et parti, som fornyer sig, vurderer Jakob Søgaard Clausen, som erkender, at det med de seneste pejlinger i meningsmålingerne kan blive vanskeligt for DF at opnå to mandater i Aarhus Byråd igen i denne omgang.

"Realistisk set får vi måske svært ved at hente mere end et mandat ved kommunalvalget i november, men i al ydmyghed vil jeg mene, at jeg er den bedste til at kæmpe for Dansk Folkeparti i den kommende byrådsperiode. Forhåbentlig kan det være med til at resultere i flere mandater senere," siger Jakob Søgaard Clausen.

69-årige Jette Skive bliver siddende som rådmand, indtil hendes valgperiode udløber ved årsskiftet. Hun opstiller til regionsrådsvalget i november i Region Midtjylland for DF.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.