Opfordrer DF-byrådsmedlem til at trække sig

Den unge DF'er Daniel Pedersson går ud med et opsigtsvækkende offentligt krav om, at partikollega og byrådsmedlem Knud N. Mathiesen trækker sig

Artiklens øverste billede
Daniel Pedersson (th.) mener ikke længere, Knud N. Mathiesen skal være en af Dansk Folkepartis frontpersoner. I stedet skal han gøre plads til de unge, mener han.

Mens alle andre aarhusianske partier har deres spidskandidater klar til kommunalvalget, er alt stadig helt åbent i Dansk Folkeparti.

Som Lokalavisen Aarhus tidligere har fortalt, overvejer de to nuværende byrådsmedlemmer Knud N. Mathiesen og Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, hvorvidt de skal genopstille eller sætte et generationsskifte i værk.

De har afvist at annoncere noget før partiets opstillingsmøde i maj, men står det til Daniel Pedersson, en af arvtagerne, så er det nu, generationsskiftet skal ske.

Han går nu ud med en opsigtsvækkende opfordring til sin partikollega Knud N. Mathiesen, som, han mener, bør takke af efter syv års tro tjeneste for DF i Aarhus Byråd.

Unge trækker læsset

"Jeg har ikke et problem med Knud som så. Han gør det supergodt som lokalformand, og vi kan ikke undvære ham i forhold til arbejdet for medlemmerne, men på det politiske plan har det været os andre, der har trukket en stor del af læsset de seneste fire år," forklarer den 32-årige partisekretær, politiske konsulent og lokalbestyrelsesmedlem.

Daniel Pedersson håber på at komme i byrådet til det kommende valg, og han bedyrer, at der vil blive kampvalg om spidskandidat-titlen, hvis eksempelvis Jette Skive ikke genopstiller, men Knud N. Mathiesen gør. Til gengæld vil han bifalde, hvis rådmanden tager en omgang mere.

"Jeg tror faktisk, at det vil være en fordel for mig eller en anden ny at sidde sammen med Jette Skive. Hun har en kompetence og viden, som er så værdifuld for partiet. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen vil sige nej til hende. Og hendes alder tror jeg ikke vil være en ulempe, for hun er stadig dygtig og skarp," forklarer han.

"Træls for partiet"

Som partiets baggrundsgruppe har Daniel Pedersson sammen med Jakob Søgaard Clausen stået for at læse alt materiale og komme med anbefalinger til byrådssager og forhandlinger. Og så har han stået for at skrive stort set alle taler for Knud N. Mathiesen på Teknik og Miljø-området.

Men det har også været roden til store frustrationer, fordi den 67-årige politiker for ofte ikke har holdt sig til manuskriptet, fortæller Daniel Pedersson. 

"Han skal have lov at sige, hvad han vil, men der har været en tendens til, at ting går ud af en tangent, og hvor der bliver formuleret noget knapt så smart i byrådssalen. Vi er ofte ikke helt enige om den fælles forståelse af, hvad der egentlig foregår. Det gør jo, at folk får et forkert indtryk af, at vi ikke har sat os ordentligt ind i tingene eller forstår, hvordan tingene foregår. Det er træls for os som parti, at vi trods grundigt forarbejde pludselig skal tage slagene for ting, vi ikke er enige om," forklarer Daniel Pedersson og siger samtidig, at Jette Skive aldrig har haft brug for den store hjælp fra baglandet.

"Mangler drive"

Opfordrer du med det her Knud N. Mathiesen til at trække sig helt som kandidat?

"Jeg har intet problem med, hvis Knud stiller op til byrådet, men jeg mener ikke, at han skal være en af frontpersonerne længere. Jeg føler ikke, at han har det drive, den sans for politik eller de visioner, der skal til for at kunne føre partiet frem i Aarhus Byråd. Ved samtlige valg, Knud har været på, er han gået tilbage i personlige stemmer. Han har ikke formået at trække nyt til partiet, og det har vi behov for."

Det er hårde ord at fremsætte om en partikollega i avisen...

"Men det er også virkeligheden, og vi har simpelthen behov for noget frisk politisk blod. I politik bliver ordene engang imellem lidt hårde – særligt internt. Men i bund og grund kan de fleste mennesker det godt sammen alligevel. Vi er nået et punkt, hvor det må være okay at slå fast, at det er på tide, at vi får lov at komme ind og have substansen i hænderne i stedet for at lave det hårde arbejde, mens en anden tager æren for det og præsenterer det. Partiet har to yngre, kompetente og arbejdsomme personer klar. Hvem ved, hvor vi står, hvis vi skal vente fire år mere."

Vigtigt generationsskifte - særligt i Aarhus

Den 32-årige DF'er mener, at partiet på et nationalt plan har et problem med at få kørt de yngre talenter i stilling. At en for stor del af den gamle, konforme garde blot vil status quo. Og det koster kan koste talentmasse og stemmer, frygter han.

"Man er nødt til at have en arvefølge på plads og skifte ud i tide. Ellers står vi pludselig i en situation, hvor der ikke er kompetente kandidater, fordi den gamle garde ikke har valgt at gå i tide," siger Daniel Pedersson og fortæller, at der både på nationalt og lokalt plan bliver skreget på et generationsskifte i DF.

For Aarhus' vedkommende mener han, at der skal unge til, for at revitalisere lokalpolitikken.

"DF har altid haft udfordringer i kommunerne, fordi kommunalpolitikere intet kan gøre inden for flygtningepolitik, grænsekontrol og den slags. Der skal politikudvikles kommunalt, og i Aarhus skal fokus være på studieliv, byliv, byudvikling, infrastruktur, arbejdspladser og klimaet. Vi kommer ikke videre i en ung by som Aarhus ved kun at appellere til de ældre. Vi skal som altid have fokus på omsorgspolitikken, men vi er også nødt til at kigge på, hvad der ellers rører sig. Jeg tror, den yngre generation har lettere ved at lytte til yngre politikere, der har lidt mere liv foran sig, end dem, som de giver skylden for at have gjort verden til det, den er."

Stillet skifte i udsigt

Den 32-årige DF'er påpeger, at de unge kandidater ved seneste valg gik med til partiliste, hvor stemmer på partiet tildeles de øverste kandidater, fordi Skive og Mathiesen ville fremhæve og profilere de unge, inden de skulle overtage stafetten.

"Det var også derfor Jakob og jeg havde flere debatter end Knud, og jeg næsten havde lige så mange som Jette Skive. Vores navne skulle ud til borgerne, så vi var kørt i stilling til at føre partiet videre i byrådet. Jeg regner derfor stærkt med, at de intentioner stadig holder, nu vi nærmer os et nyt kommunalvalg."

Hvad sker der, hvis både Mathiesen og Skive ender på toppen af opstillingslisten til valget?

"Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, det er meget usandsynligt. Jeg tror, det bliver en udfordring for Knud at genvinde sit sæde. Men skulle det ske, er det ikke sikkert, at vi føler, at vi vil sidde fire år mere i baggrunden for en politik, som vi ikke selv kan få lov til at føre ud i livet. Som politisk interesseret vil man jo gerne selv gøre en forskel."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.