"Det bekræfter, hvor lavt Dansk Folkeparti er sunket"
Daniel Pedersson er slet ikke overrasket over, at Dansk Folkeparti har valgt at ekskludere ham fra partiet
Interne uenigheder i Dansk Folkepartis lokalafdeling i Aarhus er brudt ud i lys lue, efter Lokalavisen Aarhus sidste uge bragte et større interview med det 32-årige medlem af lokalbestyrelsen, Daniel Pedersson.
Her opfordrede han til, at partiet igangsatte et generationsskifte, og samtidig leverede han en kras kritik af partiets byrådsmedlem Knud N. Mathiesen, som blev opfordret til at træde et skridt tilbage og lade de unge komme til.
Det kostede i første omgang Daniel Pedersson en fyring som studentermedhjælper, men mandag aften besluttede hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti på et møde på Christiansborg at ekskludere ham fra partiet.
Ifølge partisekretær og hovedbestyrelsesmedlem, Steen Thomsen, sker det efter anmodning fra lokalbestyrelsen og byrådsgruppen.
"De har fået nok af, at Daniel gentagne gange nu har kritiseret specielt Knud N. Mathiesen, men også senest byrådsgruppen. Vi har en regel i partiet om, at kritik er velkomment internt, men ikke i pressen. Vi skal ikke skændes i pressen,," fastslår han.
At sagen har fået den konsekvens overrasker ikke Daniel Pedersson.
"Eksklusionen kommer ikke bag på mig. Jeg regnede faktisk selv med at gå, inden ugen var omme," siger han og kalder forløbet "grimt".
Han undrer sig samtidig over, at der har været total radiotavshed fra den lokale afdeling.
"Siden jeg kom med opfordringen, har jeg intet hørt fra nogen medlemmer af bestyrelsen. Ingen har kontaktet mig for at kommentere min opfordring eller for at høre nærmere om baggrunden. Her til morgen modtager jeg så en mail om, at lokalbestyrelsen har anmodet om eksklusion, og at det er blevet godkendt. Nu sidder jeg i lokalbestyrelsen, og jeg har intet hørt om et møde eller en anmodning, ligesom jeg slet ikke har været hørt i den proces. Så enten har der været indkaldt til et møde, uden at hele bestyrelsen har været inviteret, eller også er der tale om en af Knuds berygtede tomandssamtaler, hvor han ringer rundt og spinder den historie, der skal til, for at de giver ham deres støtte. Uanset hvad har der ikke været en åben eller demokratisk proces, og det bekræfter desværre for mig, hvor lavt DF er sunket. Jeg havde dog allerede læst skriften på væggen."
Knud N. Mathiesen afviser enhver spekulation om, at han har haft "berygtede tomandssamtaler". Anmodningen om eksklusion er fra en enig lokalbestyrelsen og byrådsgruppe, understreger han.
"Daniel er gået langt over stregen. Han har haft al mulighed for at fremføre sin kritik internt. Havde han gjort det, så havde vi selvfølgelig talt om det som civiliserede mennesker. Det har han ikke på noget tidspunkt gjort, men er i stedet gået direkte ud i pressen. Det er træls, trist og rigtig ærgerligt, men sådan er det. Han har skabt sagen, hvilket han er i sin gode ret til, men så må man også tage konsekvenserne," forklarer byrådsmedlemmet og lokalbestyrelsesformanden.
Partisekretær Steen Thomsen fortæller, at hovedbestyrelsens drastiske beslutning om eksklusion skyldes, at Daniel Pederssson har fortsat sin kritik i offentligheden, selvom han efter to samtaler med ham havde det indtryk, at der var enighed om at holde debatten internt i partiet.
"Det er klart, at på et eller andet tidspunkt må det stoppe. Det er helt legitimt at snakke om generationsskifte, men han ryger på gentagen ekstern kritik," siger Steen Thomsen.
Den udlægning undrer Daniel Pedersson sig også over, og han fortryder ikke, at han har fortsat med at udtale sig i sagen.
"Jeg fik at vide, at vi holder tingene internt, men efterfølgende fik jeg jo en fyreseddel, et opkald fra Christiansborg om min ret til at melde mig ud og dernæst et lokalt tip om, at fyringen ville blive meldt ud til pressen. Det er derfor naturligt, at jeg udtaler mig om fyringen, og jeg havde gjort det samme, hvis jeg havde kendt konsekvenserne på forhånd."
Et farvel til Dansk Folkeparti er dog ikke nødvendigvis et farvel til politik for den nu kasserede kasserer i lokalbestyrelsen, lader han forstå.
"Jeg gik ind i politik, da jeg ønskede at kæmpe for demokratiet, borgerne og fremtiden. Dansk Folkeparti har desværre vist sig at repræsentere meget af det, jeg finder problematisk ved moderne politikere, og derfor er det nok for det bedste, at vores veje er skiltes nu. Jeg brænder dog stadig for at finde de rette politiske løsninger og bekæmpe den uretfærdighed, mange borgere oplever i mødet mellem dem og politikerne, men det bliver så i stedet gennem et andet parti eller en politisk forankret organisation. Jeg ser ihvertfald frem til dette nye kapitel i mit liv."
Daniel Pedersson var sammen med medlem af lokalbestyrelsen og baggrundsgruppen, Jakob Søgaard Clausen, udset til at være oplagt arvtager efter byrødderne Knud N. Mathisen og Jette Skive, der begge tidligere har rost de unge mænd for at være dygtige.
Steen Thomsen frygter dog ikke, at det indtil videre manglende generationsskifte, det offentlige spektakel i pressen og en arvtager mindre i Aarhus kan koste unge talenter fremadrettet.
"Jeg tror, at alle, unge som erfarne, er enige i, at når der er uenigheder, så er det ikke i pressen, vi diskuterer det. Så det tror jeg ikke. Er der noget, der i hvert fald ikke tiltrækker nye medlemmer og kandidater, er det, hvis de bestående bestyrelsesmedlemmer skændes i pressen. Det er ikke måden at tiltrække nye på."
Dansk Folkepartis andet byrådsmedlem, rådmand Jette Skive, har ikke ønsket at udtale sig i sagen.