Genåbning: De yngste elever kan komme i skole igen
Om en uge, mandag 8. februar, kan de mindste elever fra 0. til 4. klasse igen komme fysisk i skole. De små elever har ligesom de ældre elever og alle andre under uddannelse været hjemsendt siden jul på grund af risikoen for at smitte og blive smittet med coronavirus.
Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde om genåbning af skolernes mindste klasser.
"Vores børn trænger virkelig til det, men samtidig skærper vi krav om mundbind til forældre og andre besøgende, der skal bære det indendørs, når de henter og afleverer," siger sundhedsministeren og tilføjer, at der bliver et omfattende testprogram for lærere og pædagoger.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) samt Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Henrik Ullum fra Statens Serum Institut deltager også på pressemødet, der finder sted i Udenrigsministeriet i Eigtveds Pakhus i København.
Sammen med egen klasse
Pernille Rosenkrantz-Theil oplyser, at eleverne kun må være sammen med deres egen klasse både i timerne og frikvartererne.
"Børn kan ikke overholde regler som på en arbejdsplads, så derfor er reglerne (i skolen) meget hårdere end på en arbejdsplads," siger Børne- og undervisningsministeren.
Hun oplyser samtidig, at det frem til sommerferien fortsat vil være reglerne for nødundervisning, som kommer til at gælde på skolerne.
Ministeren siger videre, at der i forhold til afgangseleverne forventes en afklaring med hensyn til eksaminer inden vinterferien. De større børn i folkeskolen og andre uddannelser må dog vente lidt endnu med at kunne møde fysisk op.
"Jeg ville ønske, vi også kunne åbne skolerne for de større, men det anbefaler sundhedsmyndighederne ikke nu."
Mindst risiko
Statens Serum Instituts direktør Henrik Ullum argumenterede på pressemødet for, hvorfor genåbningen af samfundet begynder med, at de mindste elever nu kan komme fysisk i skole.
"Mindre børn har en betydeligt mindre risiko for at blive syge, og de smitter mindre end voksne. Det er de to sundhedsfaglige/smittefaglige argumenter."
"Derudover er der de samfundsmæssige argumenter, der handler om børn og familiers trivsel og samfundsøkonomien," siger SSI-direktøren med henvisning til, at forældrene nu kan gå på arbejde, når deres små børn kan komme i skole.
Henrik Ullum påpeger, at både danske og europæiske eksperter anbefaler, at man netop starter genåbningen med de mindste skoleklasser.