Bilferie? Disse tricks holder ungerne beskæftiget på bagsædet
Sommerens lange bilture kan hurtigt ende i søskendedrillerier og utålmodige unger på bagsædet. Her er en række aktiviteter, der holder børnene beskæftiget.
”Hvornår er vi der?”, lyder det fra bagsædet, før I dårligt er nået ud ad indkørslen.
Det kan være sin sag at holde ungerne beskæftiget på sommerferiens lange køreture.
Og selv når du har planlagt underholdning hjemmefra, går det ikke altid som tiltænkt, konstaterer Line Hvid, der selv har været på mange bilferier med sine børn og driver hjemmesiden kreativmedungerne.dk.
»Jeg har selv prøvet at have alle mulige pakker med, til når vi havde kørt et givent antal kilometer. Det endte som et plage-element snarere end en præmie undervejs på turen,« griner hun.
Hendes første pointe er derfor, at det er individuelt, hvad der fanger dine børn, og hvordan du bedst forbereder køreturen.
Til børn, som let bliver køresyge, er lydbøger god underholdning. Enten kan I høre dem i hvert sit sæt hørebøffer eller fælles i bilen.
»Det kan noget fantastisk, at man ikke sidder med snuden i en skærm, men kigger ud af vinduet, mens man hører en historie sammen,« siger Line Hvid.
En anden god aktivitet er bilbingo.
Hjemmefra kan du tegne en bingoplade med 12 ting, I skal se på turen, før I må krydse feltet af. Det kan være en traktor, en bro, en bil i en bestemt farve.
Hvis du ikke er god til at tegne, finder du bare billederne på nettet, kopierer dem over i en wordfil og printer, siger Line Hvid.
»Bilbingo er en god leg, fordi man vender blikket udad. Og på en bilferie er selve transporten jo netop en del af rejsen,« siger hun.
Hvis opmærksomheden derimod skal vendes ind i bilen, kommer du langt med et clipboard, hvidt papir og tusser eller blyanter.
»Bagsædet bliver nemt et kæmpe kaos af rod og ting. Her kan clipboardet bruges som bord og til at holde styr på eksempelvis tegnepapir - eller du kan sætte nogle malesider ind,« siger Line Hvid.
I kan også lave en klassisk tegneleg, hvor I folder papiret i fire stykker.
Herefter tegner én person i bilen hovedet, næste person tegner overkroppen, næste person benene og til sidst fødderne - uden at man kan se, hvad de andre har tegnet, da papiret er foldet.
»Så skaber man en figur sammen eller måske et fabeldyr,« siger Line Hvid.
Klistermærkebøger er også et hit.
Det kan være bøger med landskaber, hvor barnet kan sætte klistermærker med dyrefigurer ind.
»Da vi selv var på bilferie til Frankrig, var det noget, min 11-årige blev meget fanget af, men aktiviteten er også god til mindre børn,« siger Line Hvid.
Budgetversionen er at købe nogle gamle bøger i en genbrugsforretning.
For nogle børn kan det endda være lidt spændende, at de pludselig må tegne og sætte klistermærker i rigtige bøger.
Piberensere og store træperler er også et godt es i ærmet, siger Line Hvid.
Det giver de små hænder noget at fumle med, og de kan lave ”armbånd” eller nøgleringe ved at sætte perlerne på piberenserne.
»Man kan også skiftes til at forme dyr af piberenserne, hvorefter de andre skal gætte, hvad det er for et dyr,« foreslår Line Hvid.
Lidt større børn kan også sy.
Du kan eksempelvis klippe små filtcirkler, som barnet syer sammen til ”puder” med en broderinål og tråd.
Eller barnet kan brodere på en gammeldags gulvklud, hvilket mange kender fra folkeskolen.
»Det kræver få materialer og koster ikke det store. Det svære er at få eller huske de gode idéer,« siger Line Hvid.
/ritzau/