Ex-rocker og nuværende formand i exit-programmet HeadON, Torben Bohnhardt, håber, at myndighederne i fremtiden vil blive bedre til at investere i de unge, som er næste led i fødekæden til rocker- og bandegrupperne. På den måde kan man - ifølge ildsjælen - holde de unge ud af kriminalitet. Foto: Arkivfoto

Ex-rocker og nuværende formand i exit-programmet HeadON, Torben Bohnhardt, håber, at myndighederne i fremtiden vil blive bedre til at investere i de unge, som er næste led i fødekæden til rocker- og bandegrupperne. På den måde kan man - ifølge ildsjælen - holde de unge ud af kriminalitet. Foto: Arkivfoto

Ex-rocker:

“Man kan ikke bremse bandekonflikten”

Ifølge formand for HeadON, Torben Bohnhardt, kunne bandekonflikten være undgået, hvis kommunen havde lyttet

Af
Jeppe Kristensen

Knivstikkeri, skudepisoder og en indædt kamp om at finde fodfæste i det aarhusianske bandemiljø.
Hvis det skulle have gået nogens næser forbi, så hersker der i øjeblikket et uhyggeligt opgør mellem forskellige bandegrupperinger i primært den vestlige del af Aarhus.
Noget, som ifølge Torben Bohnhardt kunne have været undgået, hvis bare Aarhus Kommune tidligere ville have sat ind med tillid, kontinuitet og konsekvens overfor den gruppe af unge, som i øjeblikket kæmper en indædt kamp om territorier.

Hardcore håndlangere

“Vi har længe forsøgt at gøre kommunen opmærksom på denne her problematik. Rigtig længe har der været nogle grupperinger og individer i Aarhus, som man ikke har givet den nødvendige støtte og hjælp, og så ender man med at have en gruppe borgere, der ikke tror på, at kommunen eller andre offentlige myndigheder vil hjælpe dem. Nu er det kommet så vidt, at man ikke kan bremse bandekonflikten,” siger Torben Bohnhardt, der i 2013 startede HeadON, som er et exit-program for unge, der ønsker et identitetsskifte.
Derfor er han også en mand, som har et større kendskab til lyssky miljøer end de fleste.
I forhold til tidligere tiders rocker- og bandekonflikter mener initiativtageren til HeadON, at opgørene er blevet hårdere og vildere.
“De lever i et parallelsamfund, hvor de gang på gang er blevet svigtet af systemet. Jeg synes også, at man kan se, at de er blevet mere hardcore og kyniske,” forklarer ildsjælen, der understreger, at svigt ikke retfærdiggør kriminelle handlinger.
“Vi har et system i dag, hvor sagsbehandlere drukner i sagerne lige så snart, de her mennesker træder indad døren. Og dét, som de har brug for, er, at man viser dem vejen ud i det virkelige liv,” siger han.

Valgflæsk og bandepakke

Indtil videre har lokale såvel som nationale politikere stået i kø for at ytre sig om strengere fængselsstraffe. Den såkaldte bandepakke.
En pakke, som Torben Bohnhardt ikke har det store tilovers for.
“Det virker ikke. Man sætter nogle personer i fængsel, hvor de kan slappe lidt af, lære nogle nye kriminelle at kende, inden de kommer ud til ingenting igen. Jeg er ikke tilhængere af hårdere straffe, hvis det ikke rehabiliterer de unge mennesker,” fortæller Torben Bohnhardt.
Han mener derimod, at man skal kigge længere ned i fødekæden, hvis man vil undgå lignende konflikter i fremtiden.
“Man skal allerede sætte ind, når de træder ind i systemet. Gellerup-planen er en fin idé, men det betyder ikke en skid for denne her hardcore gruppe. De skal have tillid, støtte og nogle værktøjer tidligt, så de beholder troen på sig selv og tilliden til systemet,” siger initiativtageren til HeadON.

Publiceret 11 July 2017 11:30