Kontanthjælpsloftet bærer en stor del af skylden for, hvorfor flere og flere aarhusianere føler sig nødsaget til at ansøge om julehjælpspakker ifølge adskillige julehjælpsorganisationer og foreninger. Arkivfoto

Kontanthjælpsloftet bærer en stor del af skylden for, hvorfor flere og flere aarhusianere føler sig nødsaget til at ansøge om julehjælpspakker ifølge adskillige julehjælpsorganisationer og foreninger. Arkivfoto

Flere aarhusianere søger om julehjælp

Kontantshjælpsloftet rammer nødtrængte familier økonomisk hårdt i Aarhus. Flere aarhusianere søger derfor julehjælp

Af
Jeppe Kristensen

Flere og flere aarhusianske familier må kigge dybt i sparegrisen for at finde råd til både flæskestegen og julegaverne til børnene i år. Det viser Lokalavisens rundringning til flere forskellige julehjælpsorganisationer, som tilbyder hjælpepakker til nødtrængte familier under julen. I hele november er det muligt at ansøge om julehjælp i de danske hjælpeorganisationer. Og her viser de første prognoser en tydelig tendens. Flere og flere aarhusianere søger om julehjælp.
“Vi har aldrig oplevet noget lignende. Det er stadigvæk tidligt i ansøgningsperioden, men allerede nu peger tendensen i retning af, at vi får flere kvalificerede ansøgninger fra aarhusianere, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen,” fortæller formand for Dansk Folkehjælps afdeling i Aarhus, Carl-August Paulsen.
De foreløbige tal, som Lokalavisen har fået indsigt i, er, at Dansk Folkehjælp i de første dage af ansøgningsperioden har modtaget 400 ansøgninger om julehjælp, hvor antallet i 2014 og 2015 kun lød på henholdsvis på 340 og 341 i hele perioden.
Og de aarhusianske ansøgninger fortsætter med at vælte ind.
“Jeg har aldrig i min tid oplevet så stort et pres på vores hjemmeside som i år. Hvis man kigger på de tidligere år, har vi i den sidste uge af november altid fordoblet antallet af ansøgninger. Så vi kan ende med, at det endelige antal kommer til at vokse markant mere i den resterende ansøgningsperiode,” fortæller Carl-August Paulsen.
Samme billede tegner sig i de aarhusianske afdelinger af Børnesagens Fællesråd og Frelsens Hær.
“Der er generelt flere aarhusianere, som søger julehjælp hos Frelsens Hær i år. Men den store forskel fra de tidligere år er, at behovet er større end tidligere. Førhen har vi vurderet, at mellem 10 og 20 procent ikke er berettiget til julehjælp. Dén andel er markant lavere i år. Der er mange kvalificerede ansøgninger i år,” siger Nathanaël Münch, korpsleder ved Frelsens Hær i Aarhus.

Kontanthjælpsloft koster

Årsagen til de mange ansøgninger til julehjælp skal ifølge de kilder, som Lokalavisen har snakket med, findes i, at mange borgere er blevet ramt af kontanthjælpsloftet.
“Det er nemt at sidde på den grønne gren og moralisere. Men faktum er, at den typiske ansøgning i år er en enlig mor, der har mistet 4.000 kroner i boligydelsen på grund af kontanthjælpsloftet,” siger René Skau Björnsson, der er formand for Børnesagens Fællesråd i Aarhus, og tilføjer:
“Når alt kommer til alt, så er kontanthjælpsloftet ikke børnenes skyld. Men det er dem, der bliver ramt.”
Også hos Dansk Folkehjælp ser man flere ansøgninger som en konsekvens af kontanthjælpsloftet.
“Julen er et øjebliksbillede på, hvordan afstanden mellem de rige og de fattige vokser og vokser. Herunder også i Aarhus,” siger Carl-August Paulsen.

null

Publiceret 15 November 2016 12:00