Leg er sundt, og det er for alle aldre - også dem der er på plejehjem. Illustration: Ole Møgelby

Leg er sundt, og det er for alle aldre - også dem der er på plejehjem. Illustration: Ole Møgelby

Yes, det skal være sjovt at komme på plejehjem

Man kan lege hele livet - og det er vigtigt. I hvert fald hvis man spørger Mette Schmidt-Laugesen fra Legeskab

Af
Camilla Olesen

for ældre Børn leger. De glæder sig til at komme i børnehave og skole. Alt er en leg, men hvornår og hvorfor slutter legen?
Det spørgsmål har Mette Schmidt-Laugesen fra Legeskab i Mårslet stillet sig selv.
Hun er kommet frem til den konklusion, at mange ikke forbinder det med morskab og leg, når man skal på plejehjem. Det vil hun nu gøre noget ved.
"Jeg synes, det ville være fantastisk, hvis man kunne nytænke alderdommen. Det skal ikke føles som livets sidste station, når man kommer på plejehjem. Der skal være en forventningsglæde, og de ældre skal glæde sig til at stå op om morgenen. Tænk hvis vi glædede os til at komme på plejehjem. Det ville da være fantastisk. Det lyder helt åndssvagt nu, for det gør vi jo ikke, men det ville være skønt, hvis vi kunne komme til det," siger Mette Schmidt-Laugesen.

Fra barn til gammel

Hun er af den overbevisning, at alle de former for leg, som børn oplever, nemt kan overføres til ældre og gamle mennesker.
"Det kan for eksempel være at puste sæbebobler eller komme med fortællinger - dem har vi alle sammen, og det er også en måde at lege på. Mange ældre er ensomme, og leg kan være et bud på at undgå det. Jeg ved godt, at mange på et plejehjem er sølle, men man kan alligevel godt nytænke, så de stadig kan være med," siger indehaveren af Legeskab og fortsætter:
"Hvis der er nogle, der er meget dårlige og er ved at dø, skal der selvfølgelig ikke være 100 mennesker, der står og råber hurra. Der skal være respekt omkring de mennesker, der bor der, og man skal vise hensyn."

Tænde håb

For Mette Schmidt-Laugesen handler det om at tænde et håb for plejehjemsbeboerne. Hendes plan er, at legen ikke blot skal være noget, der sker en gang imellem, men derimod være en del af hverdagen.
Det kan være i mange forskellige afskygninger, for ifølge Mette Schmidt-Laugesen er det også vigtigt, at generationerne kommer til at mødes på plejehjemmet.
"Legen og generationerne på tværs skal tænkes ind i hverdagen. Det er ikke nok, at der kommer nogle børn forbi og synger Sankta Lucia én gang om året."
Men hvorfor bruger hun så meget energi på at tænke leg for ældre?
"Leg skaber trivsel, glæde, sundhed, latter, fællesskab og så inviterer det folk til at være med. Jeg synes, det ville være godt at slutte livet med glæde," smiler Mette Schmidt-Laugesen.

null

Publiceret 10 January 2013 12:00