Børnene hos dagplejer, Dorthe Lytken i Solbjerg, er vant til det nære og trygge miljø i hendes hjemlige rammer, hvor der dagligt bliver hygget og læst på den blå madras i legeværelset.

Børnene hos dagplejer, Dorthe Lytken i Solbjerg, er vant til det nære og trygge miljø i hendes hjemlige rammer, hvor der dagligt bliver hygget og læst på den blå madras i legeværelset.

Dagplejebørn:

Hvor skal vi hen, du?

På grund af kommunens besparelser risikerer dagplejebørn at blive kastebold

Det nære, det trygge og det hjemlige. Det er disse tre ord, der står bag mange forældres valg, når deres børn skal i dagpleje i stedet for vuggestue.
Men på grund af Aarhus Kommunes store besparelser kan dagplejebørn risikere at blive kastebold i det store spare-puslespil.
Idéen er nemlig, at når en dagplejer bliver syg eller har ferie, kan børnene risikere at skulle afleveres i vuggestue i stedet for hos en af vikar-dagplejerne.
Den udmelding fra kommunen giver mavepine hos blandt andet Ane Vandborg og Hanne Fornitz, der er forældre til børn i dagplejen i Solbjerg.
"Vi har valgt dagplejen af en årsag. Hele idéen bag dagplejen går af fløjten, hvis vores børn skal til at i vuggestue. Der er miljøet ikke ligeså trygt," siger Ane Vandborg, der er mor til Vera og nyfødte Alfred.

Dagplejens dødsstød

Hanne Fornitz er slet ikke i tvivl om, hvad det kan gøre ved dagplejen, at kommunen svinger sparekniven.
"Det er et dødsstød til dagplejen. Når forældrene ved, at de flere gange i løbet af et år alligevel skal have deres børn i vuggestue, kan de ligeså godt vælge det fra starten, for de kommer alligevel derhen. Jeg forstår ikke de her besparelser, for sidste år viste en undersøgelse, at man er tilfreds med dagplejen, og kommunen brugte mange penge på en kampagne, der skulle få folk til at vælge dagplejen, og nu er Aarhus Kommune selv med til at ødelægge det," lyder det frustrerende fra Hanne, der er mor til tvillingerne Johanne og Peter.
Hos den pædagogiske leder i Mårslet og Solbjerg, Hanne Hedegaard Mikkelsen, er der også frustrationer.
"Børnene er vant til det tætte og nære miljø, og hvis de skal til at i vuggestue, bliver det voldsomt for dem at komme ud blandt 50 børn og skiftende voksne, som de ikke kender. Her i Solbjerg kender både børn og voksne hinanden alle sammen, så de kommer aldrig over til en fremmed. Det vil helt sikkert påvirke dem, hvis de skal i vuggestue, især de for tidligt fødte børn, som vi faktisk har cirka 10 procent af i Solbjerg-Mårslet. Samtidig synes jeg, at det er respektløst overfor forældrenes valg fra kommunens side, for de har valgt dagplejen og ikke vuggestuen," fortæller Hanne Hedegaard Mikkelsen, der dagligt har 8-12 børn, der skal i gæstepleje på grund af sygdom eller ferie.

Børnene hygger sig i det hjemlige omgivelser. Her er det Sebastian og Julie, der er i gang med at

Børnene hygger sig i det hjemlige omgivelser. Her er det Sebastian og Julie, der er i gang med at "læse."

Forandringer i vuggestuen

Udover at børnene bliver kastebold mellem vuggestuen og dagplejen, følger der også andre frustrationer med.
"Det er ikke alle institutionerne, der har madordning, og derfor kan man om morgenen få besked om, at man skal smøre madpakker," siger forælder Hanne Fornitz, og Ane supplerer:
"Ja, og det har vi altså ikke til i køleskabet hjemme hos os."

Publiceret 13 January 2011 06:00