Ungerne i Mårslet Skovbørnehave risikere at miste muligheden for at komme ud i naturen på grund af kommunens besparelser.

Ungerne i Mårslet Skovbørnehave risikere at miste muligheden for at komme ud i naturen på grund af kommunens besparelser.

Skovbørn:

Hjælp, vi kan ikke komme i skoven

Mårslet Skovbørnehave er lukningstruet på grund af kommunens besparelser

En gruppe børn er lige gået over krokodilleåen. Andre leger i dinosaurus-skoven. Børnene er ude hele dagen, og de har hele naturen som deres legeplads.
En håndfuld af de små poder fra Mårslet Skovbørnehave går helt ned til vandet og står med små kikkerter og kigger ud over vandet. De mener, at de har fundet en ubåd ude på vandet.
Den dagligdag for de 40 skovbørnehavebørn i Mårslet er måske snart fortid. I hvert fald rammer Aarhus Kommunes besparelser tilsyneladende skovbørnehaverne ekstra hårdt. Så hårdt, at Mårslet Skovbørnehave ifølge forældrerådsformand, Rakel Yde Olsen er lukningstruet.
"Det er så fantastisk et sted for børnene. De har vandet lige ved siden af og masser af natur. Det er helt forfærdeligt, hvis vi står foran en lukning," siger Rakel Yde Olsen.

Udeliv i mange timer

Mens hun fortæller om konsekvenserne for børnene og deres forældre, kommer der en hel flok unger indenfor. Når der ligger så meget sne, som der gør lige nu, spiser de nemlig madpakker indenfor. De sætter sig rundt omkring på gulvet, men flyverdragterne ryger ikke af. Der bliver kun lynet ned, for så snart rugbrødsmadderne er spist, står den atter på udeliv.
"Der er så mange plusser ved en skovbørnehave. Der er flere undersøgelser, der viser, at børnene har nemmere ved at koncentrere sig og har færre sygedage."

Intetanende forældre

Indtil videre er det uklart for børnene og deres forældre, hvad der kommer til at ske med børnehaven, og det frustrerer forældrene.
"Ingen af os aner, hvad der skal ske. Vi var overhovedet ikke forberedt på det her. Jeg kan slet ikke forstå, at så fantastisk et koncept skal smides ud til højre. Vi mangler tryghed, for hvor får vi overhovedet vores børn passet i fremtiden? Det er utroligt frustrerende, at vi ikke ved, hvad der skal ske med vores børn.

Sparekniven truer

Kommunen vil skære det såkaldte udetillæg væk, som for Mårslet Skovbørnehave er på 521.000 kroner. I stedet får institutionen et småstedstillæg på 19.000 kroner.
"Det eneste sted, vi kan spare, er på personalet, og det duer ikke, for der skal hele tiden være minimum fem pædagoger, for at børnene af sikkerhedsmæssige årsager frit kan færdes i naturen. Det kan ikke lade sig gøre hele tiden, hvis der skal spares 521.000 kroner. Hvis vi skal spare alle de penge, så bliver vi nok nødt til at lukke," fortæller Rakel Yde Olsen forældrerådsformand og mor til Signe.
Aarhus Kommune havde besparelserne i skovbørnehaverne med på byrådsmødet onsdag aften, men der er stadig ikke nogle konkrete svar på, hvad politikerne har i sinde at gøre.
Flere politikere gav udtryk for, at det vil være ærgerligt, hvis skovbørnehaverne skal lukke på grund af besparelser, så måske er der håb for de små poder endnu.Mårslet Skovbørnehave

Der er fem pædagoger, to medhjælpere, en leder. Der er 40 børn hvoraf de fire af dem har særlige behov. Alle skovbørnehaver for et udetillæg af kommunen. Beløbet i Mårslet er på 521.000 kroner. Det tillæg vil kommunen skære væk og i stedet give et tillæg på 19.000 kroner.

Publiceret 06 January 2011 15:45