»Der er rigtig meget læring i det her,« sagde rådmand fem gange på tre minutter

Velkommen til Det ekstra mandat, hvor vi ser nærmere på, hvad der optager byrådet i øjeblikket.

Artiklens øverste billede
Rådmand for Sund og omsorg Christian Budde har en ambition om at få flere aarhusianere til bruge Folkehusene ved bl.a. at sætte klimaet på dagsordenen. Men flere partier i byrådet er skeptiske overfor, om det er klimafondens midler, der skal gå til den slags. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Her fokuserer vi på et par af de sager, der blev behandlet på seneste byrådsmøde

Folkehuset i Kolt skal være ”grønt”

Hvad handler sagen om: Sundhed og Omsorg har søgt klimafonden om et tilskud på 1,9 mio. kr. til at udvikle et grønt folkehus i Kolt. Til det er der allerede ansat en koordinator til at styre projektet og samle op på erfaringerne. Der er blandet andet blevet afviklet klimafestival, fællesspisning mv. 

Hvad betyder det for aarhusianerne: Fællesrådet i Kolt-Hasselager er positive overfor de arrangementer, der er blevet afviklet. Anette Poulsen (S), påpeger dog, at mange af områdets ældre ikke føler sig inddraget i projektet om det grønne folkehus. »De føler ikke, de er med, eller ved, hvad det går ud på,« siger hun.

Hvad er knasterne: Bredt set støtter politikerne, at der skabes mere liv i Folkehusene, men flere stiller sig kritiske overfor, om det er midler fra klimafonden, der skal bruges til det. 

»Vi er langt fra overbeviste om, at klimafondens begrænsede midler skal bruges på at understøtte et lokalcenter i forsøget på at lave kunst af æggebakker, folde bøger, sælge genbrugstøj og lære, at en bøf er lige så slem som 150 avocadoer fra Mexico,« siger Peter Sporleder (K) med reference til nogle af de projekter, der allerede er afviklet i fælleshuset.

Også Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne, Thure Hastruop (nu uden for parti) og de radikale mener, at projektet er på kanten af, hvad klimafondens midler skal bruges til.

»Får vi klimahandling ud af investeringen,« spøger Metin Lindved Aydin (R). 

Det mener Henrik Arens (NB) ikke:

»Det er frås og projektmageri. Havde man brugt pengene på at hulrumsisolere, ville det bedre kunne ses på det globale klimaregnskab, end det her snak,« siger han.

Rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V) erkender, at sagen har slået nogle kolbøtter. 

»Der er rigtig meget læring i det her,« gentog han intet mindre end fem gange på tre minutter ved den seneste byrådsdebat. Han efterlyste mere risikovillighed hos nogle af partierne og advarede mod at sætte overlæggeren for højt, så nye klimainitiativer ikke altid skal revolutionere Aarhus for at kunne retfærd

Hvad skal der ske nu: Kort inden byrådsmødet onsdag havde Venstre og SF sendt et ændringsforslag, så der halverer ansøgningen til klimafonden til nu at være 1 mio. kr. Trods kritik og undren over processen, stemte socialdemokraterne for ændringsforslaget og der er nu 1 mio. klimakroner på vej til folkehuset i Kolt.

Ikke kun mormor skal have kolonihavehus

Foto: Marie Ravn

Hvad er handler sagen om: Socialdemokratiet vil have Teknik og Miljø til at udarbejde en plan for, hvordan Aarhus kan få flere kolonihaver, der er til at betale - også for folk med små indkomster. Forleden skrev Stiften om, at et kolonihavehus i Viby i øjeblikket er til salg for 1,6 mio. kr. Huse i foreninger, der er medlem af Kolonihaveforbundet prissættes dog ikke ud fra almindelige markedskræfter.


Hvad er baggrunden: S forklarer, at flere kolonihaver skal være med til at sikre, at Aarhus skal være en god by for alle, ligesom kolonihaverne kan bidrage til flere grønne åndehuller i en tid hvor byen vokser, fortættes og flere flytter til. Antallet af kolonihaver skal i højere grad følge befolkningsudviklingen og ved at bygge flere forventer partiet, at ventelisterne for at få en af de eftertragtede haver bliver bragt ned. I øjeblikket er der ventetid på op til 12 år på en kolonihave. Nye Borgerliges Henrik Arens påpeger dog, at lange ventelister ikke alene kan bruges som rettesnor for efterspørgslen, da det ikke er ualmindeligt, at den samme person står på venteliste i flere foreninger. 

Hvad siger de andre partier: Når politikere kalder en politisk idé for et »sympatisk«, er det underforstået et forslag, det er svært at være uenig i. Det er også fra f.eks. Venstre og Konservative til dette forslag. SF og Venstre vil sikre, at de kolonihaver, der allerede findes, bliver brugt som det var hensigten - til at dyrke have og ikke skattefiduser ved at bruge husene som helårsbeboelse. 

Hvad med pengene: Forslaget fra S efterlader flere spørgsmål: Hvilke grunde skal reserveres til kolonihaver. Er det kommunal jord, og hvad skal den jord så ikke bruges til. Hvis der er tale om privat jord, hvordan vil man så med de høje jordpriser sikre, at kolonihaverne bliver til at betale for ”almindelige” mennesker. Og det store spørgsmål er endnu ubesvaret: Hvor skal pengene komme fra? 

»Det kunne være fint, hvis forslagsstillerne havde tænkt den tanke. Pengene kommer vel ikke dryssende ned fra himlen,« siger Venstres Gert Bjerregaard, der også efterlyser svar på, hvad kommunen ikke skal have, hvis vi skal have flere kolonihaver.

Hvad så nu: Det tager tid før en klatrehortensia for alvor blomstrer og drømmer man om at få fingrene i egen havejord, må man væbne sig med en havemands med tålmodighed. Forslaget. er sendt i Magistraten, derefter skal Teknik og Miljø udarbejde en strategi, der skal reserveres jord mv. Først derefter venter måske et liv i sus og dus i et nyt kolonihavehus. Hvis der vel og mærke er penge bag på cyklen.

Ugens citat

Foto: Søren Vendelbo

Vi i Venstre hader ikke rådmanden. Vi elsker ham faktisk

Gert Bjerregaard, der normalt er Venstres hardliner i en sjælden kærlig beskrivelse af teknikrådmand Nicolaj Bang (K), der under en debat om initiativer på cykelområdet blev beskyldt for at hade nærmest alle transportmidler. Med punktet kom en cykelsti til Ajstrup Strand, en cykelsti langs Elevvej/Koldkilde og en forbindelse mellem Beder og Malling tættere på at blive realiseret.

Følg hele vores politiske dækning her

Næste byrådsmøde afholdes den 22. marts 2023.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.