Grøn smutvej fra Aarhus får tommel op fra klimaminister Lars Aagaard
Aarhus har fundet en særlig solcelle-smutvej, og klimaministeren Lars Aagaard er stor fan af den.
Solceller på gamle offentlige bygninger skaber problemer for kommunerne i Danmark.
Men nu ser det ud til, at Aarhus Kommune har fundet columbusægget til udfordringen, og klimaministeren Lars Aagaard (M) er stor fan af ideen.
»Det glæder mig, at Aarhus kommune vil gå foran i den grønne omstilling og er klar til at skrue op for solenergien i kommunen,« siger ministeren til Din Avis Aarhus.
Inden Aarhus’ ide kom på bordet, var Middelfart Kommune løbet direkte ind i et administrativt helvede.
De ville opsætte solceller i 55 lygtepæle, men en lov omkring opsætning af solceller på ældre, kommunalt ejede byggerier bestemmer, at kommuner skal oprette et selskab, der skal varetage el-produktionen fra solcellerne.
I Aarhus Kommune har man tænkt sig at omgå de bureaukratiske regler ved at lave ét firma, der skal varetage driften for alle kommunens solceller på ældre bygninger.
I stedet for 55 selskaber til 55 lygtepæle kan man, med Aarhus Kommunes finte, omgå den administrativt besværlige regel og nøjes med ét selskab til at drive solcellerne. Ovenikøbet vil selskabet også kunne varetage alle de andre solceller, som kommunen ønsker at opsætte på gamle kommunale bygninger.
Et selskab til dem alle
Aarhus Kommune har planer om at opsætte 71.000 kvadratmeter solceller på gamle bygninger over de næste fem år. Og kommunen har tænkt sig at oprette ét firma, som skal varetage driften af solcellerne.
»Det er lige netop en af de muligheder, kommunerne har. Jeg håber, at det kan inspirere andre kommuner, så vi i endnu højere grad kan indfri potentialet i grøn energi på parkeringshuse og andre kommunale bygninger, hvor de kan passes ind,« siger Lars Aagaard.
Flere kommuner henvender sig allerede til Aarhus Kommune, der oplever, at de andre kommuner også er interesseret i om et samarbejde på tværs af kommunegrænserne er muligt.
Rådmanden for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K), er åben overfor at snakke med kommunerne i nærområdet om et samarbejde, men først skal det undersøges om, det overhovedet er en mulighed.
I et svar til avisen skriver klima-, energi- og forsyningsministeriet følgende:
»For at mindske de administrative byrder er der mulighed for, at kommuner eller regioner kan gå sammen om et enkelt fællesejet selskab til opsætning og drift af solcelleanlæg i flere kommuner eller regioner.«