Socialdemokrat raser mod sit parti: »Har aldrig været så skuffet«

Afskaffelsen af Store Bededag rammer dem på gulvet, og forløbet optil har gjort ondt på mange, mener lokalformand.

Artiklens øverste billede
Alexander Küster er formand for Socialdemokratiet Aarhus Midtby. Han har været medlem af Socialdemokratiet i 12 år. Foto: Privat

95 stemmer, 68 stemmer imod. 

Det var resultatet, da et forslag om at afskaffe Store Bededag tirsdag 28. februar blev stemt igennem i Folketinget. Dermed er helligdagen fra 1686 slut fra 2024. 

Regeringspartierne Socialdemokratiet, Moderaterne, Venstre - samt Radikale Venstre - stemte for afskaffelsen. 

Sjældent har en debat været så ophedet, i offentligheden og på Christiansborg, som den har været i forbindelse med en mulig afskaffelse af Store Bededag, og formanden for Socialdemokratiet Aarhus Midtby, Alexander Küster, rystet over toppen i sit eget parti. 

»Jeg er meget, meget skuffet over mit parti. Jeg har aldrig haft så mange udmeldelser, som jeg har lige nu, og jeg har været lokalformand i en del år. For mig at se, er der ingen tvivl om, at det handler om store bededag, og det er meget, meget tragisk,« siger han til Din Avis Aarhus. 

Skår skal klinkes

Det er ikke mindst den manglende inddragelse af fagbevægelsen, som Socialdemokratiet historisk har tætte bånd til, der forarger Alexander Küster. Han har selv været medlem af Socialdemokratiet i 12 år. 

»Man har kunnet se, at det er noget, der påvirker fagbevægelsen dybt, og det her har ødelagt virkelig mange relationer til fagbevægelsen, og det var helt unødvendigt, siger han og fortsætter:

»Der er nogle skår, der skal klinkes nu her, og man kunne have gjort det på en helt anden måde. Det er processen og metoden, man har brugt, og også, at partiets græsrødder ikke er blevet hørt, der skuffer mig. Det handler om måden, det er gjort på. Man skal stadig lytte og være opsøgende, selv om man er en flertalsregering.« 

Regeringen har slået på, at de sparede pengene blandt skal bruges, så Danmark kan lever op NATO-målet om, at hvert land i Nato skal bruge to procent af BNP på Forsvaret. Er det ikke en god idé at styrke NATO, som verden ser ud i dag?

»Det er en god ide at ruste forsvaret. Det er en rigtig god ide. Men der er mange andre måder at finde pengene på såsom at hæve topskatten.«

Truer med at blive

Vi har mange helligdage i Danmark. Er det ikke lidt lige meget, om vi mister en enkelt?

»Store Bededag er bare en helligdag, men det handler om, at man ikke lytter til andre stemmer og holdninger, men i stedet gennemtrumfer sådan noget her. Det er den ene ting. Den anden er, at det, at fjerne store bededag, rammer dem på gulvet, fordi de mister deres helligdagstillæg og en feriedag. Hvis man er SOSU eller sygeplejerske betyder det noget. Jeg arbejder selv på kontor, og jeg kunne tage en hjemmearbejdsdag, men det er ikke alle, der har den mulighed.«

For nylig skrev du på Facebook, at du var ”decideret forarget« over dit partis »syn på dimittender« i forbindelse med, at Socialdemokratiet har været med til at sænke dagpengesatsen for nyuddannede. Hvis du er så skuffet og forarget over dit parti, skulle du så ikke finde et andet parti at repræsentere?

»Nej, fordi man skal altid true med at blive i stedet for at true med at gå. Det ville ikke hjælpe noget at skifte parti, og jeg står ved Socialdemokratiets værdier. Man må blive og kæmpe, for hvem skal ellers gøre det. Jeg går ingen steder.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.