EL-afhopper: Personangreb og trusler om eksklusion blev for meget
Magtkampe, intriger, stress og tabt nattesøvn gjorde, at Thure Hastrup følte sig tvunget til at melde sig ud af Enhedslisten, fortæller han Din Avis Aarhus.
Enhver person har sin grænse. Og den har byrådsmedlem Thure Hastrup nået.
Det fortæller han til Din Avis Aarhus, efter han torsdag valgte at forlade Enhedslisten og blive løsgænger i Aarhus Byråd.
Afskeden med partiet sker efter årevis med interne magtkampe, som partiet ikke har formået at få løst.
»Jeg kan ikke længere holde til at være genstand for de opslidende fraktionskampe. Enten må man håbe, at den gordiske knude bliver løst, eller også må nogen trække en grænse, og det gør jeg så. Når man bliver udsat for personangreb, indstillet til eksklusion, og der er konstante magtkampe, så går det ud over byrådsarbejdet, og så når man en grænse.«
»Jeg nåede en, fordi det gik ud over min nattesøvn og gav stresssymptomer og dårligt humør. Det påvirker min familie og nærmeste venner, og det er ud over rimelighedens grænser. Det er derfor, jeg stopper. Jeg vil ikke være et dårligere et byrådsmedlem eller udgave af mig selv på grund af interne konflikter,« fastslår lokalpolitikeren.
Ifølge Enhedslistens vedtægter bør han afgive sit mandat til partiet, men det har partiet ikke krævet. Og det skyldes utvivlsomt, at 1. suppleanten er tidligere byrådsmedlem Viggo Jonasen, der blev smidt ud af partiet efter sexisme-anklager, som han bestrider.
Thure Hastrup forsikrer dog, at han som løsgænger vil fortsætte den politiske linje, han har lagt, siden han blev valgt til byrådet i november.
»Jeg er blevet valgt af vælgere, som forventer, at der bliver ført rød-grøn politik i Aarhus, og det agter jeg at fortsætte med. Det er der brug for, og der er nok at tage fat i, og det har jeg brug for mere overskud til. Derfor har jeg trukket stikket til partiet, men ikke politik. De vælgere, der har stemt på Enhedslisten og mig, bliver ikke snydt,« understreger Thure Hastrup, der også vil fortsætte med det tillidsbaserede arbejde, han har haft med Enhedslistens Katrine Vinther Nielsen.
I mange måneder har Enhedslisten fået hjælp af en professionel konfliktmægler til at løse de interne skærmydsler, men det har øjensynligt ikke hjulpet. Derimod er konflikten mellem fløjene i partiet eskaleret.
Derfor sender Thure Hastrup nu også en knap så indiskret opfordring til landspartiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse, der indtil videre ikke har villet blande sig i Aarhus-balladen, da man anser det for at være en sag, der skal løses lokalt.
»Nu er jeg jo ikke religiøs, men der findes højere magter i Enhedslisten end kommunebestyrelsen. Er der nogen, der griber ind? Det kunne være, at de lige skulle overveje det en gang til. Jeg har fuld respekt for det dilemma, de står i, men man må jo tage stilling til, hvad man skal gøre for at beskytte byrådsmedlemmerne.«