Lokalbestyrelse om splittelse i 'Uenighedslisten': Vi kommer ikke til at dele partiet i to

Bestyrelsen i Enhedslistens lokalafdeling ser lyst på fremtiden, selvom man lige har mistet et mandat.

Artiklens øverste billede
Billede fra debat til folketingsvalget i 2022. Foto: Emil Agerskov

Enhedslisten i Aarhus er gået fra tre til to mandater, efter Thure Hastrup torsdag meddelte lokalbestyrelsen, at han melder sig ud af partiet og fortsætter som løsgænger. 

Det sker efter lang tids intern splittelse i partiet, der har delt sig i to fløje. På ene fløj er byrådsmedlemmet Solveig Munk, som bl.a. fulgte bestyrelsesflertallets indstilling ved budgetforhandlingerne og stemte imod, mens den anden fløj, bestående af byrådsmedlemmerne Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen, stemte for. 

Dermed lader der altså stadigvæk til at være to fløje i den decimerede Enhedslisten-byrådsgruppe, men om det er tilfældet, kan lokalbestyrelsens talsperson Peter Iversen ikke bekræfte. 

»Det er for tidligt at sige noget om. Det hele gik ret hurtigt i går, da vi havde bestyrelsesmøde kl. 18, og jeg fik ikke snakket med de to tilbageværende byrådsmedlemmer. Så det kan jeg ikke vide,« siger han til Din Avis Aarhus. 

Hvilken begrundelse for udmeldingen har I fået fra Thure Hastrup?

»Det går på, at han helbredsmæssigt ikke kan klare at stå på mål for de uenigheder, der har været. Han fandt, for sin egen skyld, at det var bedst at blive løsgænger.«

Det har endnu ikke været muligt for Din Avis Aarhus at få en kommentar fra Thure Hastrup. Katrine Vinther Nielsen, der dannede fløj med afhopperen, afviser at udtale sig i sagen. 

Tror I, at hun også kunne finde på at sige farvel til partiet?

»Jeg har ikke hørt fra hende, så jeg går stærkt ud fra, at hun bliver,« siger Peter Iversen. 

På torsdagens bestyrelsesmøde blev det i lyset af Thure Hastrups farvel besluttet, at det frem til den ordinære generalforsamling i april skal afklares, hvordan den lokale parlamentariske linje skal lægges. 

»Det drejer sig jo om, at vi forinden budgetforhandlingerne vedtog et budgetmandat for forhandlingerne, og der har været strid om, i hvor høj grad det mandat er blevet overholdt,« forklarer Peter Iversen. 

Man kunne jo godt få den tanke, at Enhedslisten ikke kan holde til, at den her ballade fortsætter. Har I overvejet at rive plastret af og splitte partiet i to, så I kan komme det til livs?

»Nej, det kommer ikke på tale. Vi er et demokratisk parti, som diskuterer livligt internt. Men det er demokratiet, der beslutter, hvor vi står i Enhedslisten. At der så er folk, der er skuffede over, hvad der vedtages eller på anden måde er trætte af os, det er, hvad der sker,« siger Peter Iversen og fortsætter: 

»Jeg er sådan set optimistisk for fremtiden. Der er brug for en stærk venstrefløj i Aarhus, og jeg kan ikke se, at andre end Enhedslisten kan fylde den rolle ud.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.