Aarhus Kommune skal have sorggrupper for børn og unge

Fem byrådspartier ønsker, at igangsætte et pilotprojekt med det formål at undersøge og evaluere tre forskellige modeller for sorggrupper.

Artiklens øverste billede
Sorggrupper for børn og unge, der har mistet nære familiemedlemmer, bruges flere steder i landet. Arkivfoto: Rasmus Baaner/Ritzau Scanpix

I Aarhus Kommune er der årligt 100 børn, der mister en forælder, og 2.100 børn, der opleveren forælder indlægges med alvorlig sygdom. Disse børn eller unge har behov for hjælp til at håndtere den sorg og de bekymringer, som de efterfølgende står med. Desværre er den nuværende hjælp og støtte sig at være mangelfuld og kan efterlader dem alene med deres tanker og udfordringer. Utallige studier har vist, at hvis børnene ikke får den rette støtte, kan det have langvarige konsekvenser for deres adfærdsmæssige og følelsesmæssige udvikling.

Et tiltag, som har haft en markant og dokumenteret effekt på børnenes trivsel, er etableringen af sorggrupper. OmSorg (Kræftens Bekæmpelse) har allerede et samarbejde med 18 andre kommuner, hvor der er etableret sorggrupper på skolerne. I Aarhus Kommune har folkekirken etableret sorggrupper for børn, blandt andet i Lystrup Kirke, og Det Nationale Sorgcenter har gruppebaseret sorgterapi for børn og unge. Der er til gengæld ingen erfaringer med kommunale tilbud uden for skolerne, ligesom der heller ikke er lavet undersøgelser på tværs af eksisterende tilbud. 

Derfor er fem byrådspartier gået sammen om at udarbejde et forslag, hvor man igangsætter et pilotprojekt med det formål at undersøge og evaluere tre forskellige modeller for sorggrupper.

Mette Skautrup (KF).

Mette Skautrup (KF) ser frem til at få undersøgt, hvordan kommunen bedst muligt kan hjælpe de berørte børn og unge:
»Jeg er virkelig glad for vi kan få igangsat en forebyggende indsats for disse børn og unge i Aarhus Kommune. Vi ved fra Kræftens Bekæmpelses undersøgelser, at en manglende indsats har alvorlige konsekvenser for deres livskvalitet, helt op gennem det voksne liv. Der er blandt andet markant højere risiko for, at de efterladte børn ikke får en uddannelse, får psykiske lidelser, udvikler afhængighed af eksempelvis alkohol eller stoffer og i værste tilfælde forsøger selvmord. Med et bredt dækkende tilbud af sorggrupper kan vi nu tilbyde børnene et fællesskab i trygge rammer, hvor deres sorg og bekymringer ikke længere er noget, de skal holde inde eller bakse alene med,« siger hun i en pressemeddelelse. 

Lone Hindø (S).

Lone Hindø (S) er glad for at kunne sende forslaget ind til byrådets behandling: 

»Vi ved, at der overalt i vores land er børn og unge i sorg, og vi ved, at der kan gøres langt mere, end vi gør i dag. Vi skal nemlig huske på, at vi kan hjælpe meget, hvis vi sætter ind i rette tid. Vi fem partier, som fremsætter disse forslag, fandt sammen på et valgmøde op til kommunalvalget. Mødet var arrangeret af Kræftens Bekæmpelse. Vi hørte her om, hvor vigtigt det er at sætte hurtigt ind, og vi aftalte med hinanden, at det vil vi stå sammen om. Og det gør vi nu med disse forslag,« fastslår Hindø. 

Jan Ravn Christensen (SF).

Jan Ravn Christensen (SF) peger på, at børn i sorg aldrig må stå alene: 

»Ingen bør stå alene med sorg, men særligt børn må aldrig stå alene med sorg eller alvorlige bekymringer. Derfor er det helt centralt, at vi fra kommunens side er med til at skabe nye tilbud for børnene og finde de tilbud, der kan hjælpe børnene bedst muligt igennem sorgfulde perioder,« siger han. 

Mathilde Hjort Bressum (V).

Mathilde Hjort Bressum (V) mener, at man fra kommunalt side har et ansvar: 

»Det er essentielt, at vi sætter ind og hjælper de børn, der har brug for det igennem sorgperioder. Det gør vi bedst ved at sikre tilbud til børnene i samarbejde med civilsamfundet, der kan hjælpe dem bedst muligt ud på den anden side. Det har vi som kommune et ansvar for,« siger hun. 

Katrine Vinther Nielsen (EL).

Katrine Vinther Nielsen (EL) finder det vigtigt at kunne skabe et rum til at berøre sorgen: 

»Som lærer har jeg flere gange stået med elever i livskriser, og derfor ved jeg, hvor afgørende det er, at der er rum for sorgen. For ingen børn skal stå alene med sorgen. Jeg tror, at når man mister, så har hver enkelt barn/ung, sin helt egen måde at opleve det på. Men det vigtigste er, at man kan blive ved med at tale om det, berøre emnet, den dødes liv og historie og det kan vi skabe et rum til med vores forslag,« pointerer hun. 

Forslaget behandles på byrådsmødet på onsdag den 22. februar. 

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

ksa

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.