Byrådsflertal i Aarhus: Spareplan står ved magt
Organisationer og institutioner kæmpede forgæves for at få million-besparelser i Aarhus Kommunes nye budget ændret.
De fik tak fra byrådet.
Men de mange organisationer og institutioner, som benyttede muligheden for at møde personligt op med hver deres appel til Aarhus Byråd om at droppe spareplaner på konkrete områder, fik ikke rykket ved sparerundens facit.
Spareplanen til 214 mio. kr. på kommunens budget ligger fast. Det konstaterede det store byrådsflertal, bestående af 30 ud af 31 byrådsmedlemmer, på onsdagens byrådsmøde.
»Der skal lyde et tak herfra til de mange, der havde foretræder. At der ikke bliver ændret betyder ikke, at vi ikke har lyttet og overvejet om vi kunne gøre noget anderledes. Udfaldet er blevet, at der ikke er ændret noget,« sagde byrådsmedlem Mette Skautrup (K) med henvisning til de borgere og repræsentanter fra organisationer og institutioner, som var mødt op til fysisk foretræde foran medlemmerne af Økonomiudvalget den 23. januar.
SF’s Mette Bjerre takkede også for de mange foretræder.
»Det er ikke en nemt at lave disse besparelser. Og slet ikke i denne størrelsesorden. Vi er endt et fint, men svært sted,« sagde Mette Bjerre.
Byrådsflertallet indgik i efteråret 2022 et budgetforlig, som betyder driftsbesparelser på 214 mio. kr. Det betyder bl.a. lukning af Teater Katapult, lukning af buslinje 22 og nedlæggelse af Center for Læring under magistraten for Børn og Unge.
»Det har været en hård opgave for os alle sammen, men selvfølgelig allersværest for de berørte og for de mange medarbejdere, som skal leve med de besparelser, som skal implementeres. Selv om der ikke bliver ændret på noget, så er jeg sikker på, at byrådet også lytter til de mange foretræder og tænker på alternative løsninger,« sagde rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), som opfordrede til, at borgerne bør kunne få lov at foretræde før politikerne træffer den endelige beslutning om, hvordan budgetforliget endeligt skal se ud.
Den beslutning traf politikerne nemlig allerede i december sidste år.
»Grundlæggende siger dette noget om, hvor skørt systemet er, når man først kan blive hørt, når besparelserne allerede er besluttet. Det kunne godt have været mere gennemtænkt og åbent fra start. Det er ikke fordrende for det lokale demokrati, så der er behov for at få set på den proces,« sagde Jakob Søgaard Clausen, Uden for Parti.
Enhedslistens Solveig Munk, som står uden for budgetforliget, fremsatte onsdag ni ændringsforslag til budgetforliget med henblik på at få konkrete besparelser droppet. Forslagene blev afvist af det øvrige byråd.