Borgmesteren sætter horisont på beslutning om havneudvidelse

En ny analyse af udvidelsen af Aarhus Havn får borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at give sit bud på en beslutning, og hvornår den kan træffes.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Med en ny analyse i hånden har borgmester Jacob Bundsgaard (S) fået flere argumenter til at træffe en beslutning om en udvidelse af Aarhus Havn.

Efter at have læst rapporten, som Aarhus Byråd fik udleveret fredag, konstaterer Jacob Bundsgaard, at den indeholder »meget detaljerede« klimaberegninger af havneudvidelsen, som der ikke er reelle alternativer til.

»Rapporten er efter min opfattelse meget overbevisende. Hvis vi ikke får mere transport af vandvejen, vil det skade vores klima, og en havneudvidelse vil - hvis vi beslutter den nu og går i gang - allerede i 2032 netto give en klimagevinst,« lyder det fra borgmesteren, der også er formand for Aarhus Havn.

Rapporten er lavet af rådgivningsvirksomheden HBS Economics.

Jacob Bundsgaard er klar over, at det kan være svært at forstå, hvor stort projektet er, og hvad det betyder for klimaet. Derfor kommer borgmesteren med et sammenligningsgrundlag:

»For at sætte perspektiv på, så svarer anlæggelsen af havneudvidelsen CO2-mæssigt til ca. 17 km af udvidelsen af Viborgvej.«

Kritikere af udvidelsen har bl.a. foreslået en såkaldt dry port, samarbejde med Grenaa Havn, bedre udnyttelse af arealerne og en udvidelse af havnen mod nord. Jacob Bundsgaard erkender, at behovet for en havneudvidelse muligvis kunne reduceres ved at bruge andre løsninger, men han understreger, at et containertårn og en dryport har et negativt klimaaftryk, som er større end en havneudvidelse.

»Vurderingen er, at CO2-udledningen ved byggeriet af et containertårn vil være mindst dobbelt så stor som ved en havneudvidelse. Dryport vil også give et dårligere CO2-regnskab, fordi man vil skulle transportere containerne frem og tilbage på lastbil,« siger borgmesteren.

Han har indkaldt byrådet til forhandlinger om havneudvidelsen den 7. februar, og han sætter nu tidshorisont på, hvornår beslutningen bliver truffet:

»Vi skal have en afklaring for de virksomheder, der er afhængige af havnen. Den her proces har strakt sig fra 2018 og frem til nu. Det er min vurdering, at der skal træffes en beslutning inden sommerferien.«

Som beskrevet i JP Aarhus vil Enhedslisten, Nye Borgerlige, Radikale Venstre og Jakob Søgaard Clausen (UFP) have beslutningen om havneudvidelsen udsat. Og de fire partier kritiserer den nye analyse.

»Det er en tilsnigelse at kalde det en rapport. Vi fik besked om, at den er lavet på et usikkert grundlag, men alle fakta bør blive ordentligt belyst. Det undrer mig, at Aarhus Havn ikke selv har undersøgt alle alternativer, inden man sender en ansøgning om havneudvidelse. Det burde også være i havnens interesse at udnytte arealerne mere effektivt,« sagde Jakob Søgaard Clausen.

Onsdag aften blev analysens hovedkonklusioner præsenteret for byrådet, der fik selve rapporten fredag. Borgmesteren opfordrer kritikerne til at læse sig ned i rapporterne.

»Jeg vurderer, at vi med de rapporter, og det år ekstra, vi har lagt på borgerinddragelsen, har fået et meget stærkt beslutningsgrundlag. Tager man eksempelvis klimaberegningen, så er der ikke tidligere i Aarhus’ historie eller i danmarkshistorien lavet en mere detaljeret klimaberegning i et infrastrukturprojekt. Jeg vurderer, at det er meget grundige analyser, der er lavet,« fastslår borgmesteren.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.