Sendte 180 mio. kr. til Aarhus Airport: Men borgmesteren selv foretrækker vandflyveren
Jacob Bundsgaard (S) mener, at Aarhus Airport er kritisk infrastruktur, men selv benytter han vandflyveren trods fire daglige afgange mellem Tirstrup og København.
»Det her er et vigtigt og væsentligt stykke infrastruktur, som er værd at investere i.«
Sådan sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) i byrådssalen, da han i maj 2022 skulle argumentere for, hvorfor de aarhusianske skatteborgere skulle sende endnu en redningspakke til Aarhus Airport. Denne gang på 180 millioner kroner.
Borgmesteren sagde også, at vi i »fællesskab skal være med til at løfte lufthavnen«, men det fællesskab inkluderer tilsyneladende ikke Jacob Bundsgaard selv.
Din Avis Aarhus kan via aktindsigter fra Aarhus Kommune og Kommunernes Landsforening nemlig nu fortælle, at Jacob Bundsgaard er særdeles flittig bruger af Nordic Seaplanes’ vandflyver, når han skal pendle mellem Aarhus og København. Og dermed fravælger han selv den - i hans optik - så vigtige lufthavn, som Aarhus Kommune nu ejer 89,99 pct. af efter den massive kapitalindsprøjtning.
76 vandflyverture
Ifølge data fra Aarhus Kommune og Kommunernes Landsforening har borgmesteren fra 2019 og frem til december 2022 blot benyttet Aarhus Airport i professionelt regi syv gange. I tre tilfælde var rejserne med stop i København, mens resten gik videre ud i verden.
I samme periode har han hoppet på Nordic Seaplanes’ eksklusive vandflyver 76 gange. I det forgangne år, hvor de 180 mio. kr. blev sendt til Tirstrup, slog han sågar rekord med i alt 30 flyvninger med vandflyveren frem til december.
Den mere end tidobbelte brug af vandflyveren er sket på trods af, at der fra Aarhus Airport i øjeblikket er fire daglige afgange og fire daglige ankomster med SAS’ indenrigsrute mellem Aarhus og København.
De i perioden skiftende rådmænd i Aarhus Kommune har også benyttet vandflyveren mere end fly fra Aarhus Airport, men i langt mindre grad end borgmesteren, hvis fremtrædende rolle i Kommunernes Landsforening har krævet, at han er mere til stede i hovedstaden.
Afslår interview
Din Avis Aarhus ville gerne have interviewet borgmesteren om hans personlige fravalg af Aarhus Airport, hvordan det stemmer overens med ambitionen om at løfte lufthavnen i fællesskab, og hvad hans ageren er udtryk for i forhold til, at lufthavnen skulle være kritisk infrastruktur for det aarhusianske erhvervsliv.
Gennem sin pressetjeneste har Jacob Bundsgaard dog afvist at stille op til interview, men leverer i stedet en skriftlig kommentar. Her lyder det fra Jacob Bundsgaard, at kommunen - af hensyn til borgere og erhvervsliv - har en klar interesse i en velfungerende lufthavnsbetjening. Og han lader forstå, at de mange vandflyverture skyldes hensyn til hans kalender.
»Med det sagt er jeg overbevist om og tryg ved, at både borgere og erhvervsliv helt på linje med kommunens medarbejdere og byrådets politikere – mig selv inklusive – ved enhver rejse frit og nøje overvejer, hvilken transportform eller middel der bedst matcher det pågældende rejsemål og den pågældendes kalender, og vælger derefter,« lyder borgmesterens skriftlige kommentar.
Han påpeger desuden, at vandflyveren også er en transportform, der anvendes af folketingsmedlemmer.
En ulykke i slow-motion
Hos Venstre og Det Konservative Folkeparti, der sammen med Socialdemokratiet vedtog det 180 mio. kr. store kapitalindskud i lufthavnen, er der delte meninger om, at borgmesteren benytter vandflyveren frem for lufthavnen.
»Jeg går ud fra, at han anvender den transportform, der passer bedst til det behov, han har,« lyder det fra ordfører Mette Skautrup (C).
Det samme siger Venstres Gert Bjerregaard. Han anerkender, at kalenderhensyn kan trumfe loyaliteten overfor lufthavnen, men medgiver, at det ser skidt ud, når det sker i så stort omfang, som tilfældet er.
»Det er da nærliggende at spørge borgmesteren til hans bevæggrunde. Der må jo være en forklaring. Helt overordnet vil min opfordring til byrådets medlemmer, Aarhus Kommunes personale og i særdeleshed borgmesteren være, at vi i højere grad bør prioritere vores egen lufthavn. Det kan fremstå lidt hult, når vi med den ene hånd prioriterer lufthavnen med ekstra midler, og man med den anden så tilvælger andre aktører,« siger han.
Når ejeren af lufthavnen ikke engang bruger den, hvorfor skal aarhusianerne så tro på, at det tilbud i Tirstrup kan blive så godt, som I gerne vil gøre det til?
»Med jeres afdækning af det her, er det min klare forventning, at man tager skeen i den anden hånd og går foran. Andet virker jo hyklerisk. Det er min klare opfordring.«
Enhedslistens Thure Hastrup vil ikke bede borgmesteren prioritere sin tid anderledes.
»Men han fremhæver den lufthavn som kritisk infrastruktur og enormt vigtig. I virkeligheden beviser han med sin egen adfærd, at det er den ikke for spidserne i Aarhus’ erhvervsliv og kommunens topfolk. Jeg fatter ikke, at man kan blive ved med at kaste penge efter en lufthavn, der bare har været en ulykke i slow-motion siden år 2000, når man kan se på sin egen praksis og adfærd, at skal man disponere sin tid fornuftigt, så tager man vandflyveren,« siger han og kalder det »højst underligt«, at Jacob Bundsgaard ikke vil stille op til interview i sagen.
»Tragikomisk«
Hos Nye Borgerlige og løsgænger Jakob Søgaard Clausen, der var blandt de arge modstandere af redningspakken til lufthavnen, ser man borgmesterens vandflyverforbrug som et klart udtryk for, hvorfor Aarhus Airport er en dårlig businesscase.
»Jeg forstår fuldt ud, hvorfor han tager vandflyveren. Det er hundrede gange lettere og hurtigere. Derfor forstår jeg heller ikke, at han synes, at 180 mio. kr. til en lufthavn på Djursland er en god idé. Tror han ikke, at erhvervslivet laver samme prioritering? Det er jo ikke kun ham, der har en travl hverdag. At han ikke vil udtale sig, siger også ret meget,« lyder det fra Henrik Arens (NB).
Jakob Søgaard Clausen er decideret overrasket over, at Jacob Bundsgaard ikke benytter kommunens egen lufthavn.
»Jeg havde da en forventning om, at han, når han rejser i regi af Aarhus Kommune, selvfølgelig støtter op om lufthavnen, når vi nu har postet så mange skattekroner i den. Det er faktisk lidt tragikomisk, når man samtidig husker tilbage på diskussionen i byrådet, hvor Socialdemokratiet anklagede os modstandere for at være erhvervsfjendske,« siger han og fortsætter:
»Det siger jo meget om den udfordring Aarhus Airport har, og hvorfor det ikke er klogt at blive ved med at smide skattekroner efter den. Hvis han som folkevalgt borgmester ikke synes, at den er værd at prioritere, hvorfor skulle der så være andre, der synes det? Derfor er vi flere, der har mistet troen på, at den kan lykkes.«