Psykiatrien mangler hver fjerde læge

Hver fjerde lægestilling i psykiatrien er ubesat.

Artiklens øverste billede
Psykiatrisk Hospital i Risskov. Arkivfoto: Dalhoff Casper/Ritzau Scanpix

Lægemanglen rammer de psykiatriske afdelinger hårdest i Region Midtjylland. Hver fjerde kontorstol står ledig i psykiatrien.

En ny opgørelse over ledige stillinger i sundhedssektoren viser, at Region Midtjylland mangler flere end hver fjerde speciallæge i psykiatrien. Samtidig viser opgørelsen, at mens hospitalerne oplever, at flere speciallæger kommer til afdelingerne, så er der tilbagegang i psykiatrien, som det eneste sted.

»Det er desværre en udfordring, som vi er fuldt bekendt med og har arbejdet med i en årrække. Det som udfordringen er, at det tager lang tid at uddanne sig til speciallæge, og det er svært at rekruttere andre steder fra,« siger Jacob Klærke (SF) formand for regionrådets psykiatriudvalg.

Da der var flest speciallæger i psykiatrien var der 33% flere. Nedgangen af speciallæger i psykiatrien er siden 2016 faldet konstant.

I 2017 skrev TV2 Østjylland om, at der var alvorlig mangel på læger. Hele 29 stillinger var ledige. I dag er det tal på 45. De ledige stillinger bliver kun flere, mens lægebestanden bliver mindre.

»Om der er 140 eller 129 læger, så er opgaven større nu, end for fem og ti år siden. Vi har mere brug for dem nu,« siger Jacob Klærke.

Nedprioriteret

Psykiatrien er i en årrække ikke blevet prioriteret, og det er først for nyligt, at emnet først nu er begyndt at få politisk fokus. Under folketingsvalget lovede flere partier, at man ville styrke psykiatrien.

Ifølge Ritzau havde flere end 180 folketingskandidater skrevet, at psykiatrien er en af de største udfordringer i sundhedsvæsnet. 

Selvom emnet fik en masse fokus under valget, så mener Jacob Klærke, at psykiatrien i en årrække er blevet underprioriteret.

»Hvis man kigger tilbage i tiden, så har der ikke været politisk fokus, eller hjælpe-pakker til området. Samtidig har psykiatrien ikke være det mest fremtrædende og populærere emne for læger at uddanne sig til,« siger Jacob Klærke.

Regionen har fokus på at uddanne flere speciallæger, også inden for psykiatrien, men det tager mellem fire og fem år at færdiggøre en speciallæge uddannelse. Desværre oplever man, at der ikke er mange unge læger, der har en interesse i psykiatrien, der håber Jacob Klærke, at hvis man introducerer de nyuddannede læger til psykiatrien under uddannelse, så kan man gøre flere interesseret.

»De tidligere regeringer har pillet psykiatrien ud af den kliniske basisuddannelse for læger. Det er helt forkert, hvis jeg kunne få som om det var juleaften, så ville jeg putte psykiatrien tilbage i basisuddannelsen,« siger Jacob Klærke.

Ikke alene

Lægemanglen er ikke det eneste problem for psykiatrien. Opgørelsen viser også, at indenfor sygeplejerfaget på de psykiatriske afdelinger halter det også med at få ansat nye kollegaer.

»Det er desværre den samme problemstilling, som vi ser her. I det mindste kan vi se, at der er kommet flere sygeplejersker til igennem de sidste år,« siger Jacob Klærke.

De ledige stillinger for sygeplejerskerne er mange. Selvom regionen ”kun” mangler 7% sygeplejersker i psykiatrien, så er det den gruppe af sygeplejersker, der har den absolut største ledighed. Hospitalerne mangler i gennemsnit ”kun” halvdelen af de sygeplejersker psykiatrien mangler.

»Vi har lavet en psykiatrisk-sommerskole for sygeplejersker og læger, så de kan få en god oplevelse med faget, og for at gøre dem interesseret i det. Der ud over har vi fokus på, at de nye får en god introduktion. Fordi der er mange nyansatte, som kommer og forsvinder alt for hurtigt. Der er der en opgave i at introducere dem godt nok og give dem en god opstart,« fastslår Jacob Klærke.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.