Ex-rocker og ungementor: »Noget er under opsejling«

Tidligere rocker og stifter af HeadON, Torben C. Bohnhardt, kalder Cobra MC's indtog i Aarhus for historisk.

Artiklens øverste billede
Torben C. Bohnhardt vendte for mange år siden rockerlivet ryggen og viede i stedet sit liv til at hjælpe unge mænd. Pressefoto

Det kan måske virke som en lille ting, at Bandidos-støtteklubben Cobra MC har fået sig et tilholdssted helt ude på den yderste grænse til Favrskov Kommune i Sabro, Aarhus.

Men det er det ikke, hvis man spørger Torben C. Bohnhardt, der i mange år var såkaldt ”fuldrygget medlem” af en støtteklub til Hells Angels, før han vendte tilværelsen på hovedet og startede foreningen HeadOn. En forening, der siden 2013 har hjulpet adskillige unge ud af kriminalitet og hjulpet dem på rette spor. Han har siden ageret som ekspert, rådgiver og mentor på området.

Cobra MC’s indtog i Sabro er tværtimod tegn på, at noget er i gære, forklarer han.

»Der er nogle ting under opsejling. Bandidos har åbnet et klubhus i ”HA-land” på Amager, og nu rykker deres støtteklub ind i Aarhus. Der er gang i en kæmpe omstrukturering i rockermiljøet i Danmark, og der sker nogle ting i miljøerne, som aldrig nogensinde er sket før. Det har jeg forsøgt at råbe op om i mange år. Klubberne rekrutterer på livet løs - også imellem hinanden - og Satudarah er på fremmarch. Jeg frygter, at man er i gang med at tage hul på en hvepserede,« lyder aarhusianerens analyse.

HA-modtræk?

Siden Bandidos og Hells Angels efter den Store Nordiske Rockerkrig i 90’erne delte Danmark imellem sig, har Aarhus været Hells Angels’ territorie. I dag holder ’englene’ til på Marøgelhøj 5 i Lystrup. Derfor er det historisk med Cobra MC i Sabro.

»Bandidos har i mange år gerne villet have adgang til Aarhus, men det er aldrig sket før,« siger Torben C. Bohnhardt.

Ifølge ham er det ikke tilfældigt, at Cobra MC har fundet et lille tilholdssted ude på kanten af kommunegrænsen. Han tror, at det skal tolkes som en slags følen på tænderne, der kan lægge kimen til et reelt Bandidos-chapter i Aarhus.

»Hvis Bandidos eller deres support-afdeling uden problemer kan åbne klubhus i Aarhus, hvad forhindrer så, at Satudarah eller andre gør det? I forhold til hvordan tingene fungerer i de her miljøer, så plejer det her ikke at ske, uden at der kommer et modtræk. På et eller andet tidspunkt vil der være en gnist, der sætter ild til den benzin, der ligger på gaden.«

Han tror dog langtfra, at en decideret krig er på vej, for det er ingen i miljøet interesseret i på nuværende tidspunkt. Og han mener heller ikke, at borgerne i Sabro skal være bange.

»Nu skal vi heller ikke gøre det værre, end det er.«

»De har snorksovet«

Torben C. Bohnhardt mener derimod, at Cobra MC’s indtog bør få kommune og politi til at spærre øjnene op.

Særligt i lyset af, at der stadig verserer en konflikt mellem banderne fra Brabrand og Rosenhøj, ligesom kommunen for nylig på baggrund af en større skandalesag besluttede at lukke de forebyggende ungeindsatser UC Gellerup og Kontaktstedet.

»Der vil altid være unge mennesker, der er tiltrukket af de her miljøer. Og der bliver et rekrutteringsgrundlag, når der hele tiden popper nye bikerklubber op, som støtter og fester med de landsdækkende rockerklubber.«

Han og HeadON har i årevis forsøgt at råbe vagt i gevær i forhold til rekrutteringen til bande- og rockermiljøet, men han føler ikke, at det bliver taget alvorligt fra myndighedernes side.

Tidligere samarbejdede HeadOn med Aarhus Kommune, men det samarbejde ophørte i 2017, da politikerne besluttede ikke at afsætte penge på budgettet til det tværfaglige samarbejde. Man ville i stedet køre den forebyggende indsats i eget regi.

»Og hvordan går det? Der har aldrig været større bandeproblemer end nu. Vi har haft skyderier jævnligt siden 2017. Har man så haft styr på det? Den kriminalpræventive indsats inden for de her miljøer er næsten ikke-eksisterende. Tværtimod har man virket ret ligeglad.«

»I mange år har man ikke belyst bevægelserne på området. Nu vil man så kigge på, om det er smart, at tidligere kriminelle skal agere rollemodeller. Det er ikke der, skoen trykker. Jeg ved, at mange virksomheder søger fonde for at lave kriminalpræventiv forebyggelse i Aarhus, og det er, fordi der er et marked for det. De har snorksovet i timen.«

»Tag ud på Kaløvig en tirsdag og se, hvor mange forskellige rygmærker der er, og fortæl mig bagefter, at arbejdet fra myndighedernes side er godt nok. Der står hundrede mennesker med forskellige rygmærker - nogle er familiemennesker, andre er rockere, og mange er en del af fødekæden ind til rockerklubberne. Så har man ikke gjort sit arbejde godt nok,« konstaterer Torben C. Bohnhardt.

Lokalavisen Aarhus har uden held forsøgt at få en kommentar fra Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.