SF vil gøre det nemmere at få hjælp. Økonom: »Man skal være meget forsigtig med at lave den slags politik«
Det skal være nemmere at få økonomisk hjælp fra kommunen, det mener Socialistisk Folkeparti i Aarhus Kommune, men økonom er ikke sikker på, at det er den rigtige vej frem.
Når en borger søger om at få økonomisk hjælp fra kommunen, bedømmes borgeren ud fra, hvor mange penge de har til at betale for faste udgifter. Det kaldes det vejledende rådighedsbeløb.
Nu foreslår SF i Aarhus Kommune, at man hæver det vejledende beløb med 500 kroner. Ved at hæve beløbbet vil flere borgere kunne kvalificere sig til at få ekstraordinær hjælp fra kommunen til at betale deres regninger. Det skriver partiet i en pressemeddelelse.
»Når tiderne er svære, og økonomien er presset, skal vi som kommune prioritere at hjælpe dem, som bliver hårdest ramt af inflationen,« siger Thomas Medom (SF), medlem af byrådet i Aarhus Kommune.
Inflationen stiger, og flere oplever, at pengene ikke rækker så langt som tidligere. Professor for økonomi hos Aarhus Universitet, Torben Andersen, mener, at man skal passe på med at sætte flere penge ud i systemet.
»Man skal være meget forsigtig med at lave den slags politik. Det er vigtigt, at man sørger for, at andre steder i samfundet heller ikke øger deres forbrug, så presser man nemlig inflationen op,« siger Torben Andersen.
Hjælp eller forværrende
På trods af professor Torben Andersens bekymringer, så rør frygten, for at inflationen stiger med forslaget, ikke Thomas Medom, der er sikker på, at beløbbet er så lille, at det ikke rykker ved samfundsøkonomiens grundsøjler.
»Det er et engangsbeløb, der ikke kommer til at række ud over de familier, det skal hjælpe. Vi bliver nødt til at tænke på dem, som har det hårdest i krisen,« siger Thomas Medom.
Når Torben Andersen kigger på situationen som politikerne står i på grund af krisen, så forstår han godt, at det ikke er nemt at navigere sig igennem.
»Det som er svært, rent politisk, er, at nogle på den ene side kommer i klemme, hvis man ikke hjælper dem, fordi de ikke har så meget. Det andet er, at hvis vi laver en økonomisk politik, der får flere folk til at forbruge, uden at skrue ned andre steder, så ender vi med at gøre problemet større,« siger Torben Andersen.
Efterfølgende fortæller økonomi professoren, at det minder lidt om krisen i 70’erne, hvor man lavede tiltag, som så ud til at hjælpe på kort sigt, men det endte med at give langvarige økonomiske problemer på lang sigt.
Selvom SF formanden ikke ved, hvor mange penge forslaget kommer til at koste, så tvivler han ikke på, at finansieringen nok skal findes.
»Det er ikke et beløb, som kommer til at have en effekt på kommunens økonomi, da det er et mindre engangsbeløb, der ikke er noget man skal betale årligt,« siger Thomas Medom.
God debat
Forslaget skal først diskuteres på byrådsmødet inden partierne tager stilling til, om de skal støtte op om eller slagte forslaget. Processen for forslaget glæder Thomas Medom sig til, han er sikker på, at det starter en god debat, som rækker ud over byrådets mure og kan sætte fokus på problemet generelt.
Sammen med Thomas Medom er Jan Ravn Christensen (SF), som også er en del af forslaget. Han mener ikke, at kommunen bare kan kigge på.
»Vi skal være med til at sikre mere trygge rammer. Det er på ingen måder værdigt for så rigt et samfund, at vi har medborgere, der skal lave benhårde prioriteringer mellem at tænde for radiatorerne, have råd til tre måltider om dagen, købe nødvendig medicin eller julegaver til deres børn,« siger Jan Ravn Christensen.
Forslaget bliver drøftet på byrådsmødet den 1. december. Hvis det bliver stemt igennem, skal forslaget igennem forvaltningen, der så vil fremlægge mulige forslag til implementering af det hævede rådighedsbeløb.