Aarhus' politiske top får hjælp til facebookopslag af embedsmænd

Aarhus Kommune møder kritik fra egne rækker, fordi rådmænd og borgmester kan gøre brug af embedsværket til at lave opslag på deres private sociale medier.

Artiklens øverste billede
Både borgmesteren og flere rådmænd i Aarhus Kommune gør brug af embedsværket til opslag på deres private sociale medier. Arkivfoto.

Hvis man følger kommunens borgmester eller rådmænd på sociale medier, kan man løbende få et indblik i deres hverdag - både fra arbejdet inde på rådhuset, men også fra mere private sider af de aarhusianske fuldtidspolitikeres liv. Selv om det er klart, hvem afsenderen er, så kan man som modtager ikke være helt sikker på, hvem der har skrevet alle ord i opslagene.

For nylig lavede Borgmesterens Afdeling nemlig en juridisk vurdering af, hvordan rådmændene og borgemesteren kan gøre brug af deres embedsmænd til deres private sociale medier - altså de sider, som udover det professionelle arbejde også løbene bliver brugt til partipolitiske opslag.

Af et notat, som Lokalavisen Aarhus er kommet i besiddelse af, fremgår det, at juristerne blandt andet er nået frem til, at embedsværket kan bistå ved at »udarbejde udkast til indholdet af et indlæg (opslag, kommentarer, tweets mv.) – så længe der er tale om et emne inden for rådmandens eller borgmesterens ansvarsområde.«

Der bør laves et klart snit, som er, at på de private profiler må politikerne selv gøre hele arbejdet, og så kan embedsværket tage sig af kommunens officielle sider.

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

»A- og B-hold«

Det overrasker flere oppositionelle byrådsmedlemmer, som føler, at det skaber en konkurrenceforvridning.

»Det anede jeg overhovedet ikke. Jeg er godt klar over, at embedsmænd skriver taler og forbereder rådmændene og borgmesteren til møder, men at de også kan lave opslag til sociale medier, giver dem en endnu større fordel,« fortæller Henrik Arens fra Nye Borgerlige og fortsætter:

»Vi har allerede et A- og B-hold, og dette øger jo bare distancen mellem os og fuldtidspolitikerne. Det er virkelig et demokratisk problem, at man som fritidspolitiker ikke har de samme muligheder som fuldtidspolitikere.«

Samme holdning deler Jakob Søgaard Clausen (UFP).

»Det giver en skævhed, hvis rådmændene og borgmesteren har professionelle kommunikationsfolk til at lave opslagene, imens vi andre må gøre det udover alle de andre opgaver,« siger han og tilføjer, at han i bund og grund slet ikke mener, at politikernes private sociale medier er en opgave for embedsværket:

»Især i en tid, hvor der er besparelser på vej på velfærden, synes jeg, at det er lidt tonedøvt, at man opsætter rammer for, hvordan embedsmænd også skal sidde og lave opslag på sociale medier.«

Også Enhedslistens Thure Hastrup er forundret over den juridiske vurdering, som ifølge ham »giver rådmænd og borgmester en direkte hjælp til at skrive et opslag«. Han mener desuden, at det placerer embedsmænd i en gråzone for, hvad de må.

»Jeg mener ikke, at embedsværket skal bruges til noget, som kan sætte spørgsmålstegn ved deres partipolitiske neutralitet.«

Opfordrer til ændring

Notatet fra Borgmesterens Afdeling læner sig op ad et lignende notat, som Statsministeriet og Justitsministeriet udarbejdede i 2015 i forhold til ministres brug af sociale medier. Derfor er det ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole helt inden for reglerne, når den politiske top i Aarhus bruger embedsmænd til eksempelvis Facebook - så længe opslagene ikke har en snert af partipolitiske holdninger.

Han kan dog sagtens følge kritikken.

»Borgmesteren og rådmændene er fuldtidspolitikere og har allerede et kæmpe apparat, de kan trække på, så de står langt, langt stærkere end oppositionen i byrådet. Derfor er det slet ikke rimeligt i et demokrati, at de også kan få hjælp til at drive deres private sider på sociale medier,« fortæller han og peger på, at der er behov for at gentænke reglerne.

»Der bør laves et klart snit, som er, at på de private profiler må politikerne selv gøre hele arbejdet, og så kan embedsværket tage sig af kommunens officielle sider. Det vil også være godt for embedsmændene, så de ikke skal blandes ind i noget, som kan ende med at se ud som om, at det er partipolitik.«

For nylig anbefalede Folketingets ombudsmand, Niels Fenger, at revurdere reglerne. Det skete, da Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i forbindelse med en klage oplyste, at embedsværket udarbejdede udkast til godt 40 pct. af minister Dan Jørgensens (S) opslag på sociale medier. Regelændringer på området kan dog allerede være på vej, da den tidligere regering har annonceret et såkaldt demokratiudvalg, som blandt andet skal belyse og vurdere netop det.

Repræsenterer kommunen

Lokalavisen Aarhus har spurgt borgmesteren og alle rådmænd, om de gør brug af embedsværket til opslag på deres private sociale medier, og af svarene fremgår det, at halvdelen i forskellig grad får hjælp fra embedsværket. Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, er en af dem, og han mener, at det er rimeligt, at han kan trække på embedsværket i modsætning til de menige byrådsmedlemmer:

»Det er en anden rolle, jeg har som øverste chef for en forvaltning. Når der engang imellem kommer en tekst fra Børn og Unge, som jeg kan bruge på de sociale medier, så gør jeg det. I den forbindelse repræsenterer jeg kommunen og varetager dens interesse,« fortæller Thomas Medom til Lokalavisen Aarhus.

Hvorfor giver det ikke bedre mening at lægge sådanne opslag ud på kommunens officielle sider på de sociale medier?

»Det handler om at nå så bredt ud som muligt med vigtige budskaber, så derfor bruger vi alle de platforme, vi har.«

Men bliver de opslag så ikke rodet sammen med de partipolitiske opslag, som også bliver lagt op på din personlige Thomas Medom-side?

»Nej, det synes jeg ikke. Det er nu engang de to roller, jeg har. Jeg er rådmand, men jeg er også partipolitiker,« fortæller Thomas Medom, som vurderer, at det med et forsigtigt bud er en enkelt gang om ugen, at han får bistand fra embedsværket til opslag på sociale medier.

»Og opslagene er ikke en til en. Jeg tilføjer selv noget til dem, så de bliver personlige.«

Også Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg, får til tider bistand fra embedsværket til sine sociale medier, og han er ikke overrasket over kritikken:

»Jeg kan da godt forstå, at man kan se sådan på det som byrådskollega. I Sundhed og Omsorg arbejder vi indenfor de retningslinjer, som pt. findes i Aarhus Kommune, som er gældende for den til enhver tid siddende rådmand. Vi har et sæt retningslinjer, som er udformet af Borgmesterens Afdeling, som alle rådmænd arbejder indenfor rammerne af - og det gør jeg også,« fortæller han og tilføjer, at han vil følge med i, hvad Folketingets demokratiudvalg kommer frem til.

Byrådet kan lave egne regler

Christian Budde behøver dog ikke vente på, hvad udvalget på Christiansborg bliver enige om, påpeger Roger Buch.

»Det her kan kommunerne selv bestemme. Byrådet i Aarhus kan tage en diskussion af det, og så kan de beslutte, at embedsmænd i Aarhus Kommune kun servicerer politikerne i forhold til de officielle profiler, og så må politikkerne klare deres private selv,« fortæller kommunalforskeren.

Det tyder på, at det godt kan blive aktuelt i Aarhus, hvis man spørger de tre politikere, som kritiserer notatet.

»Jeg vil gerne have afklaret, hvordan det her notat skal fortolkes. Jeg er tilhænger af, at hvis man skal have bistand til de her ting, så skal det være en ensartet bistand for alle partier i byrådet,« fortæller Thure Hastrup (EL), imens Jakob Søgaard Clausen (UFP) ønsker at debatten bliver en del af spareforhandlingerne:

»I stedet for at spare på velfærden, kunne man da sagtens spare på administrationen, hvis borgmesteren og rådmændene mener, at der er plads til at lave disse opgaver,« fortæller han.

Henrik Arens (NB) oplyser, at han vil have belyst, hvor ofte embedsmænd bliver brugt til hjælp på private sociale medier.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.