Venstre kræver ekstern undersøgelse af skandalesag: »Kæden slutter ved rådmanden«

Venstre er stærkt bekymret for, hvordan sagen omkring UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup er blevet håndteret af ledelsen i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Artiklens øverste billede
Sociale Forhold og Beskæftigelse påtænker fyringer i skandalesagen om UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup. Arkivfoto: Kim Frost

Hvem har vidst hvad hos Sociale Forhold og Beskæftigelse, og er der blevet reageret hurtigt nok?

Det er de to grundlæggende spørgsmål, som Venstres gruppeformand i Aarhus Byråd, Gert Bjerregaard, kræver svar på i sagen omkring UC Gadeplan og Kontaktstedet. De to indsatser, som retter sig mod unge i udsatte boligområder i blandt andet Gellerup, har siden september været lukket som følge af en lang række kritisable og sandsynligvis kriminelle forhold.

Kun få detaljer har nået offentlighedens lys, hvilket også omhandler processen omkring, hvordan der i forvaltningen er blevet handlet på problemerne.

Gert Bjerregaard har derfor stillet et beslutningsforslag til byrådet om en ekstern undersøgelse for at få afdækket hele forløbet. Den skal også skal give en indsigt i, hvordan ledende medarbejdere i Sociale Forhold og Beskæftigelse blev gjort opmærksom på problemerne i de skandaleramte indsatser.

»Det er nødvendigt, at der er andre øjne, der ser på sagen,« fortæller han til Lokalavisen Aarhus.

Fyringer på vej

På et møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget i onsdags blev Gert Bjerregaard og udvalgets resterende medlemmer præsenteret for den foreløbige status i undersøgelsen af sagen. Her kom det frem, at Aarhus Kommune påtænker, at forholdene skal resultere i ni tjenstlige sanktioner, hvilket både omfatter advarsler og afskedigelser. Samtidig er det vurderingen, at UC Gadeplan og Kontaktstedet, som siden september har været lukket på grund af sagerne, skal undergå en faglig gentænkning.

»De sanktioner, der lægges op til, fortæller mig, at den her sag er alvorlig og uden sidestykke i Aarhus Kommune,« lyder det fra Gert Bjerregaard.

Han har fulgt sagen tæt, siden byrådspolitikerne første gang blev orienteret om den, og han er bekymret for, om Sociale Forhold og Beskæftigelses egen undersøgelse er tilstrækkelig:

»Har vi fået afdækket det hele? Er der også ansvar længere oppe i systemet, eller er det kun tæt på UC Gadeplan? Jeg mener jo, når jeg læser de afrapporteringer, der har været, at man har reageret alt, alt for sent,« fortæller Gert Bjerregaard, som også mener, at en ekstern undersøgelse skal nå hele vejen op i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

»Kæden slutter ved rådmanden. Jeg ved, at sagen blev overgivet til forvaltningen inden sommer, men på grund af ferie, skete der ikke noget. Der skete først noget sidst i august, og så blev sagen overgivet til politiet 20. september. Der kunne jeg godt tænke mig, at man havde skredet ind allerede inden sommerferien,« fortsætter Venstre-gruppeformanden.

Rådmand vil lægge alt frem

Anders Winnerskjold (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, er noget forundret over, at Gert Bjerregaard mener, at der er behov for endnu en undersøgelse af sagen, da han ikke kan se, hvad den skal bidrage med af nye informationer.

»Vi har jo lavet en undersøgelse, som udvalget også har adgang til, hvor der står, hvornår jeg blev informeret, og hvordan vi handlede,« fortæller han og fortsætter:

»Men hvis der er et bredt politisk ønske om en ekstern undersøgelse, så er det selvfølgelig noget, jeg også er villig til at se på. Jeg tænker bare, at de spørgsmål, som Gert Bjerregaard rejser med sit forslag, har vi allerede svaret på.«

Rådmanden er desuden ikke bleg for at anerkende, at der er blevet begået fejltagelser, hvilket ifølge ham også er årsagen til, at der påtænkes ansættelsesmæssige konsekvenser.

»Jeg ville også ønske, at der var blevet handlet hurtigere og mere markant,« fortæller Anders Winnerskjold, som gerne vil lægge alt frem, når undersøgelsen er færdig.

»Men det er klart, at når vi ikke har afsluttet den personalemæssige proces, og der stadigvæk er en politiefterforskning i gang, har det sat nogle begrænsninger,« tilføjer han.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.