Søren Egge Rasmussens partifæller fik langt flere stemmer - alligevel får han det eneste mandat: »Det har jeg det okay med«

Enhedslisten ser bort fra sydjydernes stemmer og giver mandatet til Søren Egge Rasmussen fra Aarhus.

Artiklens øverste billede
Søren Egge Rasmussen er fra Hjortshøj, men var opstillet i Sydjyllands Storkreds. Her fik han et skidt personligt valg, men blev alligevel genvalgt. Foto: Jens Dresling

Det var ikke ham, vælgerne ville have. Men det var ham, de fik.

Selvom Søren Egge Rasmussen, der bor i Hjortshøj, kun fik sjetteflest personlige stemmer blandt Enhedslistens kandidater i Sydjylland, er det alligevel ham, der snupper partiets ene mandat i storkredsen.

Det skyldes en særlig valgregel, som venstrefløjspartiet er stort set alene om at bruge.

Stod det til vælgerne, skulle pladsen i Folketinget være gået til Selma Bolø, som blandt andet har ført valgkamp i Vejle.

»Jeg er meget overvældet, glad og stolt over, at så mange har stemt på mig,« siger Selma Bolø, der fik 490 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds.

Mere frihed andre steder

Også i de to valgkredse i Vejle løb Selma Bolø med førstepladsen. Her fik hun 163 personlige stemmer, mens Søren Egge Rasmussen måtte tage sig til takke med 88.

Når det på trods af det dårlige personlige stemmetal alligevel lykkes Søren Egge Rasmussen at blive valgt, skyldes det den måde, Enhedslisten vælger at opstille kandidater.

De fleste partier bruger det, der hedder sideordnet opstilling. Her er det vælgernes personlige stemmer, der afgør, hvem der får mandaterne.

For eksempel er koldingenseren Helena Artmann Andresen netop blevet valgt til Folketinget for Liberal Alliance.

Hun stod som nummer tre på stemmesedlen, men fik alligevel flere personlige stemmer end nummer to, Carl Andersen, og snuppede dermed mandatet foran ham.

Vælger undrer sig

I Enhedslisten bruger man en anden opstillingsform, der hedder partiliste. Det betyder, at partiet på forhånd har besluttet, hvilke af dets kandidater, der skal vælges først.

Derfor gør det ingen forskel, at Selma Bolø var bedst til at skaffe personlige stemmer.

»Jeg vidste jo godt, at reglerne var sådan, da jeg valgte at stille op. Jeg er først og fremmest glad for, at vi får et mandat i Sydjylland, og at Søren Egge Rasmussen kommer ind,« siger Selma Bolø.

Helt på samme måde har vælger Marie Væver det ikke. En uge før valget så hun Selma Bolø deltage i en valgdebat på Rosborg Gymnasium.

Den unge kandidat klarede sig godt, og blandt andet derfor endte Marie Væver med at stemme på Enhedslisten.

»Det er da lidt spøjst, at det ikke er den med flest stemmer, der kommer ind,« siger hun efter at have fået forklaret Enhedslistens særegne måde at opstille kandidater.

På udebane

Søren Egge Rasmussen fik sammenlagt 264 personlige stemmer ved valget i tirsdags.

Det gør ham til det nye folketingsmedlem i hele landet, som færrest har sat deres kryds ud for.

Med til historien om det lave antal personlige stemmer hører også, at Søren Egge Rasmussen plejer at stille op i Østjyllands Storkreds og dermed ikke er så kendt blandt de sydjyske vælgere.

Ved dette valg har han skiftet storkreds for at undgå konkurrence fra Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen, der også stiller op i Østjylland.

Sammenhold over konkurrence

Søren Egge Rasmussen, fem af dine sydjyske medkandidater fik flere personlige stemmer end dig. Hvordan har du det med, at du kommer i Folketinget foran dem?

»Det har jeg det sådan set okay med. Vi har et medlemsdemokrati, hvor vores 10.000 medlemmer har indflydelse på, hvem der bliver spidskandidat. I år skulle vi ud i en urafstemning og først i juni havde vi en kandidatliste, hvor jeg var i spil til, at komme til Vestjylland eller Sydjylland. Det endte med, at jeg blev placeret i Vejle Syd og Kolding Syd.«

»Derfor har jeg ikke et fundament, hvor jeg har kunnet køre den store kampagne i den sydjyske storkreds. Jeg har tidligere stillet op i Østjylland, hvor jeg fik 1453 personlige stemmer, og nogle af de stemmer har jeg, fordi jeg har været politisk aktiv siden starten af 80’erne. Den basisopbakning ryger, når jeg valgt ind i en anden kreds.«

Nu er du så valgt ind i Sydjyllands Storkreds, men du er fra Aarhus. Hvordan vil du repræsentere Sydjylland?

»Jeg vil repræsentere Sydjylland på den måde, at jeg gerne deltager i dialog og møder med organisationer i Sydjylland. Det har jeg allerede haft i forbindelse med nogle større boligforeninger. Jeg pendler også til København hver uge, så jeg er vant til at køre gennem Vejle og Fredericia, og jeg stiger gerne af toget og tager de møder, man måtte ønske.«

»Men derudover vil jeg ikke love, at jeg knokler på for Sydjylland. Jeg er mere en jysk repræsentant. Jeg er f.eks. energiordfører, og jeg arbejder for at få flere vindmøller. Og det gør man jo i hele Jylland. Så jeg betragter mig mere som en jysk repræsentant, end jeg tænker, at nu skal jeg være mere for Sydjylland end Østjylland. Vi har en vindmølleindustri, der er væsentligt lige fra Aalborg til alle kontorpladserne i Aarhus videre til Esbjerg og Rødekro. Det er et jysk anliggende.«

Denne artikel er leveret til Lokalavisen Aarhus af JP Vejle.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.