Biblioteker i Hasle og Egå skal lukke

Hasle Bibliotek og Egå Kombi-bibliotek overlever ikke, hvis spareforslag går igennem. Det er en katastrofe for lokalområderne, mener fællesrådsformand og Hasle-borgere. En større demonstration er ved at blive arrangeret.

Artiklens øverste billede
Hasle Bibliotek (øverst) og Egå Kombi-bibliotek står til at skulle lukke.

Sparekniven ser ud til at ramme to lokale biblioteker, hvis de politiske partier bag budgetforliget vedtager sparekataloget for den kommende periode fra 2023 til 2026 i Aarhus Kommune.

I spareforslaget står Hasle Bibliotek og Egå Kombi-bibliotek nemlig på listen med planer om at skulle lukke og dermed netto spare henholdsvis 6.064.000 kroner i Hasle og 524.000 kroner i Egå.

Carsten Holst er forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker i Aarhus Kommune, og han forklarer, at det har været en længere proces på tre måneder, før man fra kommunens side fandt frem til spareforslaget.

»Det er byrådet, der har besluttet, hvor meget vi skal spare i vores forvaltning, og vi skal så spare ekstraordinært meget i Kultur og Borgerservice i forhold til nogle af de større velfærdsområder. Det, der så er sket efterfølgende, er, at man har bedt om en faglig vurdering af, hvor det er, man kan spare. Og hvordan,« siger han og fortsætter:

Det er en svær øvelse og er ikke sjovt for nogen.

Carsten Holst, forvaltningschef for Borgerservice og Biblioteker

»Det er en svær øvelse og er ikke sjovt for nogen, men en konsekvens af det, der sker ude i verden i dag. Vi er blevet bedt om at spare mange gange, men denne her gang har det betydet, at vi har været nødt til at kigge på nogle reelle større konsekvenser, end man normalt har kunnet. Vi kan ikke blive ved med at smøre besparelserne ud over det hele, for nogle af bibliotekerne i Aarhus Kommune er efterhånden ved at være sparet så hårdt i bund, at der næsten ikke er bemandede åbningstider tilbage.«

At valget er faldet på Hasle Bibliotek skyldes flere ting.

»Vi har kigget på flere parametre som besøgstal, udlån af materialer og hvor mange, der kommer til arrangementer samt geografi. I Hasle Biblioteks tilfælde er det sådan, at der findes tre biblioteker indenfor en radius af tre kilometer. Det er Åby Bibliotek, Gellerup og så Hasle. Det er en større koncentration af middelstore og større biblioteker, og så er Gellerup Bibliotek en del af det nye Sports- og Kulturcampus. Mange af de ting, man arbejder med i Gellerup, arbejder man også med i Hasle med samme målgrupper,« fastslår han og kalder det nye Sports- og Kulturcampus for Aarhus Vests svar på Dokk1, der ikke blot er et bibliotek, men tilbyder mange andre ting.

Hasle Bibliotek.

»Hasle har kun åbnet, når det er bemandet, fordi det ligger i et kulturhus. Derfor er det meget dyrt i den henseende at drive bibliotek dér på grund af, at det skal være bemandet i hele åbningstiden,« siger Carsten Holst.

»Vi vil demonstrere«

Nyheden om den mulige lukning af Hasle Bibliotek, er ikke faldet i god jord hos de lokale Hasle-borgere.

En af dem er Lisbeth Kjær, som er formand for Almenbo Aarhus’ afdeling 19 i Hasle-området.

Man vil fjerne noget fra os, og det er trist.

Lisbeth Kjær, formand for Almenbo Aarhus’ afdeling 19

»Vi bor i et område, hvor der ikke er så mange aktiviteter. Hasle Bibliotek er noget af det eneste, vi har. Man vil fjerne noget fra os, og det er trist. Jeg er bange for, at Kulturhuset Herredsvang vil uddø, hvis biblioteket forsvinder,« siger hun og tilføjer:

»Jeg kan godt forstå, at der skal spares penge, men det behøver ikke lige at ramme os.«

Lisbeth Kjær er en af hovedkræfterne bag en demonstration onsdag 9. november klokken 16 foran Kulturhuset Herredsvang, som Hasle Bibliotek er en del af.

Denne demonstrationsplakat bliver i øjeblikket hængt op i lokalsamfundet i Hasle. Privatfoto.

»Jeg håber, vi bliver mange. Vi vil have bannere med og gå en tur i området,« siger Lisbeth Kjær, som har boet i Hasle siden 1984.

Susanne Bøgelund er leder af Kulturhus Herredsvang, og hun begræder også en lukning af biblioteket.

»Jeg synes, en lukning ville være en katastrofe for lokalområdet. Vi ligger noget isoleret her i forvejen og har få kulturelle tilbud. Skrækscenariet er, at det her kan være et startskud til udvikling af ghetto-lignende tilstande, som vi slap af med for lang tid siden. Et bibliotek kan give så meget muligheder for integration, inklusion, kompetenceudvikling, dannelse og viden,« fastslår hun.

»Det ville vi være kede af«

Det andet bibliotek, der risikerer at lukke som følge af spareforslaget, er Egå Kombi-bibliotek. Det ligger i forbindelse med Sølystskolen.

»Der er ikke mange penge at spare i at lukke Kombi-biblioteket i Egå, men der er noget logistik med transport af bøger og ting og sager. Men 50 procent af brugerne i Egå orienterer sig mod Risskov. Det er rigtig mange. De fleste bruger også Risskov Bibliotek. Sølystskolen er så på lige fod med mange andre skoler i kommunen, hvor der ud af 50 skoler kun er seks kombi-biblioteker. Sølystskolen kan selv overtage driften af skolebiblioteket, hvis man ønsker det,« siger Carsten Holst.

Rikke Gade Johansen er formand for Gl. Egå Fællesråd, og hun er stærkt utilfreds med lukningsplanerne for Egå Kombi-bibliotek

Fællesrådsformanden i Gl. Egå, Rikke Gade Johansen, stiller sig undrende overfor spareforslaget:

»Kombi-biblioteket må have rigtig mange åbningstimer i forhold til, hvad det koster at drive. Vi er meget stærke modstandere af en lukning af vores bibliotek. Det er vi meget kede af, og det ville være et kæmpe stort tab for lokalområdet. Det vil trække livet ud af vores forstad. Et bibliotek er med til at skabe liv, og området bliver mere dødt. Og det er ikke den rigtige vej at gå, synes vi. Når vi bor i oplandet, får vi lige pludselig meget længere til et bibliotek ved en lukning. Jeg kender mange, der bruger bibliotek, og de lukker sig ind med deres sygesikringsbevis på alle tider af døgnet,« siger hun.

Det vil trække livet ud af vores forstad.

Rikke Gade Johansen, fællesrådsformand i Gl. Egå

Fællesrådet er i øjeblikket ved at tage bestik af situationen og vil i den nærmeste fremtid markerer en form for modstand mod en mulig lukning af deres bibliotek.

Egå Kombi-bibliotek.

Kan gå op til et år

Hvis spareforslaget gennemføres vil der gå mellem et halvt til et helt år, før borgerne må vinke farvel til deres biblioteker i Egå og Hasle, vurderer Carsten Holst.

»Der skal lukkes ordentligt og redeligt ned. Der er nogle lejemål, som skal siges op. Og så skal vi gøre det på en god måde, hvor vi får italesat, hvilke muligheder der så er efterfølgende. Den dialog åbner vi op for, før vi lukker bibliotekerne helt ned.«

Forvaltningschefen oplyser, at der ikke sker fyringer af personale i forbindelse med bibliotekslukningerne.

»Vi får ikke nogen reelle fyringer, men der vil være stillinger, vi ikke genbesætter ved naturlig afgang, når folk går på pension eller rejser et andet sted hen ved eget valg. Det er desværre en konsekvens, at vi får færre medarbejdere på sigt,« siger han.

Sparekataloget er sendt i høring indtil 24. november. Herefter tager politikerne stilling til forslagene.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.