Venstre er stærkt kritisk over intern undersøgelse af mørklagt skandalesag

Har ledelsen i Sociale Forhold og Beskæftigelse handlet som den burde i sagen om politianmeldelse og hjemsendelse af 18 medarbejdere? Og er den i stand til selv at afgøre det? Venstre stiller spørgsmålstegn ved fremgangsmåden.

Artiklens øverste billede
Kontaktstedet ligger på Gudrunsvej 78 i Gellerupparken. Arkivfoto: Kim Frost

Venstre er bekymret for, om alt bliver lagt frem, når Aarhus Kommune selv gennemfører tjenstlige samtaler i sagen om politianmeldelse og hjemsendelse af en række medarbejdere tilknyttet et kommunalt unge-tilbud i Gellerup.

Gert Bjerregaard (V), der er gruppeformand og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, havde i sidste uge fået et punkt på udvalgsdagsordenen, der lagde op til at få en ekstern part til at belyse hele det i høj grad mørklagte forløb, der involverer overfald og kriminelle handlinger.

»Jeg kan være bekymret for, at alt ikke kommer frem. Jeg synes ikke, det duer, at kommunen undersøger og kortlægger forløbet selv. Det er en meget alvorlig sag, som helt sikkert vil få vidtrækkende konsekvenser. Men jeg må konstatere, at der i udvalget er flertal for at vente på, hvad kommunen kommer frem til af det juridiske og personalemæssige spor,« siger Venstres gruppeformand.

Sagen, der omhandler Kontaktstedet i Gellerup og UC Gadeplan, strækker sig tilbage til februar, hvor en medarbejder blev overfaldet. En redegørelse til Magistraten og Udvalget for Sociale forhold og Beskæftigelse viste i september, at der var foregået en lang række kritisable og kriminelle forhold. På det tidspunkt blev sagen også politianmeldt, og 17 medarbejdere samt en leder blev hjemsendt. Offentligheden har dog ikke fået kendskab til sagens detaljer af hensyn til politiets efterforskning.

Af redegørelsen fremgik det, at Kontaktstedet i februar midlertidigt blev lukket efter overfaldet, og at stedet genåbnede fire måneder efter. Den 27. juni rettede centerchefen for Unge, Job og Uddannelse (hvor UC Gadeplan hører under) henvendelse til forvaltningen angående ’kulturudfordringer’ med henblik på sparring og hjælp. Først efter sommerferien skete der yderligere i sagen i forvaltningen.

Har tillid til ledelsen

Forkvinde for Social- og Beskæftigelsesudvalget Eva Borchorst Mejnertz (S) ser ingen grund til på nuværende tidspunkt at anbefale en ekstern undersøgelse.

»Vi havde en fin drøftelse af det, men der var ikke et flertal for at gå videre med en ekstern undersøgelse af sagen på nuværende tidspunkt,« siger Eva Borchorst Mejnertz og understreger, at det også er hendes vurdering, at man bør vente:

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi kommer til vejs ende med både politiets efterforskning af sagen og forvaltningens egen undersøgelse, før vi vurderer, om der er behov for yderligere.«

Socialdemokraten har tillid til, at forvaltningen har handlet, som den burde, i denne sag.

»Jeg har ikke grund til at tro, at man ikke har håndteret det, som vi ønsker og forventer, at man bør.«

Så du er tilfreds med, at forvaltningschefen bliver orienteret i juni, men først i august, når sagen til direktørens og rådmandens bord?

»Det ser vi frem til at få belyst i den undersøgelse, som snart kommer fra forvaltningen. Hvad er årsagen til, at det først er i august, man reagerer, når man har fået en viden før sommerferien? Men jeg har fuld tillid til, at direktøren og rådmanden har handlet, som de skulle, da de bliver orienteret om sagen i august.«

Udvalgsforkvinden fortæller, at sagen igen vil være på dagsordenen til udvalget næste møde 9. november.

Fornuftigt at vente

Også de Konservatives medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget mener, det er fornuftigt at vente på kommunens egen samlede redegørelse for forløbet, før man siger ja eller nej til en ekstern undersøgelse.

»Vi har et ønske om at følge den her sag tæt og komme til bunds i, hvad der er foregået, men det skal også gøres ordentligt. Derfor synes jeg, vi skal afvente kommunens undersøgelse og se, om den giver os fyldestgørende svar,« siger Mette Skautrup (KF).

Er du tilfreds med, at direktøren og rådmanden bliver orienteret om sagen i slutningen af august, men først 20. september meldes sagen til politiet?

»Det vil jeg gerne vente med at svare på, indtil vi har det fulde overblik over det samlede forløb,« lyder det fra Mette Skautrup.

Gert Bjerregaard ser nu frem til på næste udvalgsmøde at høre, hvad kommunen lægger op til, at sagen skal have af konsekvenser.

»Nu vil jeg give ro til kommunens undersøgelse. Og først efter næste udvalgsmøde vil jeg lægge mig fast på, om den her sag kræver yderligere belysning. Min bekymring er naturligvis, at når man undersøger sig selv, kan man komme til at glemme noget. Hvis svarene fra kommunen ikke er tilfredsstillende, så vil jeg gå til byrådet med en anbefaling om en ekstern undersøgelse,« siger Gert Bjerregaard.

Cirka 30 samtaler

Direktør i Sociale Forhold og Beskæftigelse Erik Kaastrup-Hansen bekræfter, at man på nuværende tidspunkt er i gang med en række samtaler - også de mere alvorlige tjenstlige samtaler.

»Vi når vel op på cirka 30 samtaler,« siger Erik Kaastrup-Hansen og forklarer, at man nogle gange har behov for at tale med personerne ad flere omgange.

Samtalerne vedrører medarbejdere, ledere og forvaltningschefer. Altså helt op til niveauet lige under direktøren.

Vil byrådet også have direktørens egen rolle undersøgt i sagen, vil han bidrage til det:

»Det er helt op til byrådet at vurdere. Hvis der er et ønske om at få en ekstern part ind for at beskrive forløbet, så bidrager vi til det.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.