Redegørelse om mørklagt skandalesag i Gellerup: »Vildt og uden sidestykke«

Strafbare forhold er siden februar eskaleret i kommunalt tilbud, der egentligt skulle hjælpe unge på ret kurs. Venstre kræver fyldestgørende svar fra forvaltningen.

Artiklens øverste billede
Foto: Kasper Heden Andersen

Sorte overstregninger i hobetal af lange tekstfelter fylder i den redegørelse, som Aarhus Kommune i går offentliggjorde angående lukning og politianmeldelse af et ungetilbud i Gellerupparken.

De kommunale indsatser for utilpassede og udsatte unge i Gellerup, Kontaktstedet og UC Gadeplan, blev midlertidigt lukket i september, og 17 medarbejdere blev hjemsendt.

Nu offentliggør forvaltningen i Sociale Forhold og Beskæftigelse en redegørelse om forløbet, hvor informationerne dog i lange passager er streget over. Den fulde tekst har medlemmer af Social- og Beskæftigelsesudvalget fået at se.

»Det er en skandale. Det er helt vildt og uden sidestykke. Jeg har aldrig oplevet en så vild og grænseoverskridende adfærd fra kommunalt ansatte i de 21 år, jeg har været i byrådet,« siger udvalgsmedlem Gert Bjerregaard, der også er gruppeformand for Venstre i Aarhus.

Af redegørelsen fremgår det blandt andet, at »kommunen har konstateret flere hændelser, som indikerer, at der kan være tale om strafbare forhold.«

Første hændelse i en omfattende tidslinje er dateret i februar, hvor ”Kontaktstedet lukkes midlertidigt ned i forbindelse med et overfald på en ansat”. Herefter oplyses det, at et »lokalt beredskab« iværksættes mellem politiet og socialforvaltningen på baggrund af hændelsen.

Næste passage, der er læsbar for offentligheden, omhandler genåbningen af Kontaktstedet i begyndelsen af juni. Herefter er der igen overstregede afsnit, inden det fremgår, at centerchefen den 27. juni kontakter forvaltningen med en oplevelse af ”kulturudfordringer” og ”ønsker sparring og eventuelt hjælp”.

Beslutningen om at hjemsende medarbejderne og afdelingsleder bliver begrundet med ”en risikovurdering, fordi der fra flere sider bliver fremsat bekymringer om medarbejdernes sikkerhed på gaden.”

Kommunen begrunder mørklægningen af oplysninger med, at der sker af hensyn til den ”igangværende undersøgelsesproces samt de involverede medarbejdere og parter.”

Gert Bjerregaard (V).

Gert Bjerregaard har, siden han blev gjort bekendt med sagen, ønsket åbenhed fra kommunens side i sagen. Han er derfor overrasket over, at Sociale Forhold og Beskæftigelse har valgt at skjule de mest relevante passager i den udgave af redegørelsen, som er sendt til medierne.

»Jeg er noget forundret over den tyndbenede redegørelse, som nu er udsendt,« siger Venstre-politikeren.

Byge af spørgsmål

Ifølge redegørelsen starter balladen med overfaldet på en medarbejder tilbage i februar, men først i juni er forvaltningen for Sociale Forhold og Beskæftigelse direkte nævnt i redegørelsen. Og angiveligt går der cirka et halvt år fra overfaldet, til at sagen når rådmandens bord i august.

Gert Bjerregaard har stillet flere spørgsmål i sagen for at blive klogere på hele forløbet, og på om kommunen i tilstrækkelig grad har grebet ind i tide.

»Det er dybt kritisabelt, at så mange kriminelle handlinger kan få lov at fortsætte gennem 7-8 måneder, uden at der skrides til handling,« siger venstrepolitikeren.

Udvalget får en mere detaljeret orientering om sagen onsdag aften til et udvidet udvalgsmøde. Østjyllands Politi var først annonceret til at deltage i mødet, men møder alligevel ikke op, da sagen ifølge politiet er blevet ”for politiseret”, fremgår det af en mail sendt til udvalgsmedlemmerne sent tirsdag aften.

»Det er brandærgerligt, at politiet ikke deltager, for det ville have givet en mere afbalanceret fremstilling af sagen,« siger Gert Bjerregaard og tilføjer:

»Nu har jeg behov for at få besvaret den byge af spørgsmål, jeg har stillet. Når jeg har det fulde billede af forløbet, så vil jeg vurdere, om det skal have konsekvenser, men sagen ser meget alvorlig ud.«

På grund af politiets igangværende efterforskning er der ikke fuld offentlighed i sagen, og det har ikke været muligt at få svar på, hvilke konkrete forhold der er politianmeldt.

Vil have vagtværn ind

Ifølge Gert Bjerregaard bør kommunen hurtigst muligt sikre et midlertidigt tilbud til de unge i området.

»Jeg er meget, meget bekymret for udviklingen i området. Det er unge mennesker på 14-18 år, som vi nu risikerer at kaste i armene på kriminelle. Der sker en forråelse, er jeg bange for, hvor rekruttering til det kriminelle miljø er en del af hverdagen. Det vil være uklogt og dumt ikke at sætte en midlertidig indsats i gang. Det kunne eksempelvis være private vagtværn,« lyder det fra Gert Bjerregaard.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.