Flertal vil afskaffe ordning med busbørn: »De her børn mistrives«

Avisen har spurgt byrådets partier, om de vil afskaffe ordningen med at sende tosprogede børn i skoler uden for deres lokalområder.

Artiklens øverste billede
Nourhan Emad Hameed sender hver dag sin seks-årige søn, Omar, af sted med bus fra Tilst til Elsted Skole. En tur på cirka 45 minutter. Foto: Louise N. Burmeister

Et flertal af partierne i Aarhus Byråd siger nu ja til at lægge den omdiskuterede busbørnsordning i graven.

Lokalavisen Aarhus har bedt alle byrådspartier forholde sig til den såkaldte skolehenvisningspolitik, som hvert år fratager omkring 250 tosprogede elever deres frie skolevalg ved at sende dem med bus til en anden skole end den lokale.

Et flertal bestående af Konservative Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, De Radikale og Jakob Søgaard Clausen (uden for parti) skriver i deres svar til avisen, at ordningen bør afskaffes.

Ingen partier er direkte tilhængere af at sende skoleelever helt ned til seks-års-alderen med dårlige danskkundskaber i skole langt væk fra hjemmet med en bustransporttid på op imod en time hver vej, men frygten for at der på enkelte skoler kan opstå en for høj koncentration af tosprogede elever har hidtil fået partierne til at fastholde ordningen.

Socialdemokratiet svarer blandt andet, at det kræver omfattende boligpolitiske og sociale indsatser, hvis man skal kunne afskaffe ordningen: »Vi er godt i gang. Men ikke i mål endnu.«

Børn- og Unge rådmand Thomas Medom (SF) advarer da også mod at afskaffe ordningen, før en alternativ løsning er på plads.

»Jeg synes ikke, det er så nemt. Hvis vi bare afskaffer ordningen uden at have et alternativ, så risikerer vi at svigte de tosprogede elever, ved at tosprogsprocenten bliver så skæv, at skolelukninger i sidste ende bliver konsekvensen.«

Rådmanden ser dog allerhelst, at man ikke var nødt til at ’busse’ elever af sted, og vil gerne diskutere alternative løsninger:

»Jeg har ikke løsningen, men jeg er åben for at diskutere, hvilke alternativer der kan være.«

Det mener partierne

Lokalavisen Aarhus har spurgt byrådspartierne, om de er for eller imod at hæve andelen af tosprogede med sprogstøttebehov fra 20 til 25 procent? Skal busbørnsordningen afskaffes? Der tegner sig et flertal for at afskaffe ordningen. Her er partiernes svar:

Det Konservative Folkeparti

Purnima Erichsen:

Vi foreslår at afskaffe busbørnsordningen helt. Intentionen om, at man vil sprede de elever, der har brug for hjælp med det danske sprog, har været god, men vi må konstatere, at børnene hverken trives socialt eller klarer sig bedre fagligt. Og når jeg hører, at børn mistrives, så kan jeg ikke stå inde for, at vi fortsætter med denne ordning. Det kan vi ikke byde børnene.

Jeg mener ikke, at det er godt nok at hæve andelen til 25 procent. Vi skal finde andre måder at løse problemerne på. Vi vil afskaffe ordningen og i stedet bruge pengene på at styrke indsatserne på skolerne.

Enhedslisten

Katrine Vinther Nielsen:

Enhedslisten har i mange år talt imod skolehenvisningspolitikken, og har i flere år udarbejdet budgetforslag, hvor man i stedet satser på tidlig (sprog)indsats i daginstitutionerne. Skolehenvisningspolitikken skal således afskaffes. Det er svært for børn at være en del af en klasses sociale og fritidsliv, når man ikke bor i området. Undersøgelser fra Trygfondens Børneforskningscenter viste endvidere i 2020, at de børn, der bliver henvist til en anden skole, kæmper med isolation og mistrivsel og klarer sig markant dårligere fagligt, så vores holdning er underbygget af forskningsresultater.

Jeg går ind for at hæve andelen til 25 procent, for ved at hæve grænsen kan vi være med til at sikre, at flere børn kommer til at gå på en skole, der ligger tæt på hjemmet. Børnenes liv hænger absolut bedst sammen, når de går i en skole tæt på hjemmet.

Nye Borgerlige

Henrik Arens:

Jeg sidder ikke i udvalget, og med et enkelt mandat er det desværre ikke muligt at sætte mig ind i alle sager. Så jeg kender ikke detaljerne i rådmandens overvejelser og har derfor ikke taget stilling til en bestemt procentsats.

Jeg er dog fuldt ud med på, at der er mange udfordringer med busordningen, og jeg er derfor heller ikke tilhænger af denne.

Radikale Venstre

Mahad Yussuf:

Jeg mener, at busbørnsordningen ikke har virket efter hensigten, siden den blev vedtaget i 2006. Særligt den evaluering der kom for et par år siden. Den viste klart, at de børn, der busses langt væk fra deres lokalmiljø og skole, mistrives og fagligt ikke har rykket sig. Jeg mener, ordningen skal afskaffes og i stedet skal vi kigge på, om vi kan gøre noget ved måden skoledistrikterne er skruet sammen på. Der er nogle skoledistrikter, der med fordel kan sammenlægges, således at vi får en blandet elevsammensætning, og at børnene ikke behøver at blive busset til den anden ende af byen. Med den viden vi har nu, kan vi ikke være bekendt at tage udvalgte børn ud af deres lokalmiljø.

Jeg er positiv indstillet over for at hæve procentsatsen til 25 procent.

Socialdemokratiet

Eva Borchorst Mejnertz:

I Socialdemokratiet er vi meget optagede af at passe på de skoler, der har en høj andel af børn med særligt sprogstøttebehov. Vi ønsker en blandet by med blandede skoler og ikke skoler, der slet ikke afspejler sammensætningen i befolkningen. Vi ved, at der er et tipping point, i forhold til hvornår skolerne bliver valgt fra på denne baggrund, og derfor lytter vi intenst til de berørte skoler. For nuværende ser det desværre ikke ud til, at det vil være klogt at hæve andelen.

Vi ønsker at opnå en situation, hvor det ikke er nødvendigt at henvise børn til andre skoler. Det kræver omfattende boligpolitiske og sociale indsatser - og vi er godt i gang. Men ikke i mål endnu. Vi er samtidig optagede af, at henvisningsordningen forbedres, så alle børn trives rigtig godt på deres folkeskole, uanset om de er blevet henvist til en anden skole eller ej. Det vil vi fortsat rejse over for rådmanden.

Venstre

Louise Louring:

Busordningen er oprettet som et sympatisk forsøg på at hjælpe børn med sproglige udfordringer, og det er jo et nobelt og godt formål, men når det så er sagt, så synes jeg, at vi bør forholde os til, at undersøgelserne viser, at de her børn mistrives og klarer sig dårligere end deres kammerater.

Helt kort så mener jeg, at busordningen bør sløjfes og andre løsninger på problematikken bør findes, og jeg forstår faktisk overhovedet ikke, at rådmanden ligefrem vil udvide den, har man ingen respekt for undersøgelser, eller mener man virkelig, at man simpelthen selv er klogere? Vi mener, at børnene og forældrene skal have det frie valg, og at rådmanden bør komme med en anden løsning på problemet i stedet for at skubbe problemet fra en sproglig udfordring til en trivselsudfordring.

Uden for parti

Jacob Søgaard Clausen:

Jeg er skeptisk for, om det er en god idé. Flere elever med sprogstøttebehov i en klasse gør jo ikke problemerne mindre. Tværtimod. For mig vidner det her dilemma om, at der desværre er alt for mange forældre med udenlandsk baggrund, som ikke tager det danske sprog til sig, og som ikke gør en indsats til gavn for deres børn.

Ja, den skal afskaffes. Den er jo ikke god for nogen. Spørgsmålet er, hvad der skal sættes i stedet. Der burde jo slet ikke være behov for den, hvis bare forældrene tog deres ansvar på sig og understøttede, at deres børn bliver en del af det danske samfund og lærer vores sprog.

SF har ikke svaret på avisens henvendelse.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.