Efter valg af kritiseret tilsynsfirma: »Det er simpelthen ikke godt nok«

Alvorlige fejl i kommunens begrundelse for valg af omdiskuteret firma til plejehjemstilsyn får nu flere byrådspolitikere til at reagere.

Artiklens øverste billede
Lokalavisen Aarhus har kunnet afsløre fejl i kommunens argumentation for at hyre kritiseret konsulentfirma til at udføre tilsyn med byens plejehjem. Arkivfoto: Gregers Tycho

Hvor velovervejet var valget af netop Hjortshøj & Møller Care (HM Care) til at stå for tilsyn med Aarhus Kommunes plejehjem?

Og kan man blot slette i argumentationen uden at tage beslutningen op til en ny vurdering?

Der rejser sig en række spørgsmål til Sundhed og Omsorg, efter forvaltningen har leveret svar på en 10-dages forespørgsel om valget af HM Care til at stå for tilsyn med kommunens plejehjem.

Flere byrådspolitikere undrer sig over valget, da konsulentfirmaet tidligere har stået for tilsyn i Randers Kommune, men her ikke fik kontrakten forlænget få måneder efter en kritisabel sag i efteråret 2020. HM Care fandt nemlig, at alt var, som det skulle være på et randrusiansk plejehjem, men da Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) kort efter udførte et tilsyn på stedet, fandt den hele 17 kritikpunkter. Det skrev mediet kommunen.dk tilbage i februar 2021.

Svaret fra Aarhus Kommune angående overvejelserne bag valget af HM Care viser sig at være behæftet med en alvorlig fejl. Det står klart, efter at Lokalavisen Aarhus begyndte at stille spørgsmål til argumentationen.

Et af kommunens argumenter var, at kommunale tilsyn kun forholder sig til Serviceloven, men at Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn på det randrusianske plejehjem var udført efter Sundhedsloven. Dette er dog ikke korrekt. STPS udførte et ældretilsyn efter Serviceloven.

Efter at forvaltningen blev gjort opmærksom på dette af nærværende avis, udløste det dog ingen større refleksion. Svaret var: »Denne passage er slettet«.

Ikke godt nok

Hele måden at håndtere denne sag på er kritisabel, lyder det fra byrådspolitiker Peter Sporleder (K), der sammen med Anette Poulsen (S) og Hüseyin Arac (S) rejste 10-dages forespørgslen.

»Det her ændrer i høj grad ved min tillid til, at informationerne fra forvaltningen er i orden. Det er simpelthen ikke godt nok,« siger Peter Sporleder, der sidder i Sundhed og Omsorgsudvalget.

Også formanden for udvalget, Anette Poulsen, er stærkt utilfreds med forvaltningens ageren:

»Jeg synes, det har været en rigtig træls håndtering af den her sag. Det ændrer på min tiltro til, at vi kan stole på de informationer, vi får fra forvaltningen,« siger Anette Poulsen.

Som Lokalavisen Aarhus den 19. juni kunne afsløre, så havde kommunen ikke udført et eneste tilsyn på plejehjemmene i 2022. Dette til trods for, at der på flere plejehjem i 2021 blev fundet så store mangler ved plejen, at der i tilsynsrapporterne stod, at et nyt tilsyn skulle udføres i første halvdel af 2022.

Svaret fra kommunen var, at man havde sat tilsynet på pause på grund af processen med at vælge ny leverandør, og at man ville overholde det lovpligtige årlige tilsyn. I 10-dages forespørgslen spørger politikerne også netop ind til beslutningen om at udsætte kontrolbesøgene:

»Jeg synes, det er meget kritisabelt, at man har valgt ikke at udføre et eneste tilsyn i hele første halvdel af 2022. Det mindste man kunne have gjort, var at bede om en handleplan fra de plejehjem, hvor der var noget, der skulle rettes op på. Jeg synes, at forvaltningen fralægger sig sit ansvar ved blot at svare, at ansvaret ligger hos den lokale ledelse,« siger Anette Poulsen.

Der skal ryddes op

Nu vil Peter Sporleder og Anette Poulsen tage sagen op på næste udvalgsmøde 5. oktober.

»Hvad er baggrunden for at vælge det her firma? Når man ved, at der har været problemer med det her firma i Randers, så vælger man alligevel det samme. Rigtig mange ting skurrer. Der skal ryddes op i det,« lyder det fra Peter Sporleder.

Også Anette Poulsen ser frem til at diskutere sagen på ny i udvalget:

»Besvarelsen er for overfladisk. Men nu vil vi have mere fyldestgørende svar.«

Har du tillid til forvaltningen?

»Jeg synes, det er svært i den her sag,« siger Anette Poulsen.

Sundhed og Omsorg oplyser, at der siden begyndelsen af august er gennemført fem eksterne tilsyn af HM Care og fem kommunale tilsyn. HM Care skal inden udgangen af 2022 udføre i alt 30 tilsyn. Fra 2023 til 2025 skal firmaet udføre 10 årlige tilsyn.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.