Analyse: Politikere kløjes i quinoa - men deler regningen

Artiklens øverste billede
Venstre-rådmand Christian Budde lægger en arm om Søren Kronborg Pedersen, der i mange år har siddet i SF's forhandlingsgruppe. Foto: Stine Schjøtler

Allerede ved middagstid truede det første parti med at forlade årets forhandlinger. Årsag? Kommunal quinoa og falafel på frokostbordet. Truslen var trods alt ment i sjov, for budgetforhandlingerne er ingen spøg, særligt ikke i år, hvor der er sparekrav på menuen. Så alle partier blev til det sidste og kunne natten til fredag sætte deres underskrift på budgetforliget for 2023. Ingen politikere kan vinde i sparetider. Alligevel risikerer man at tabe, og det gjorde Solveig Munk, der som én af tre byrådsmedlemmer valgt for Enhedslisten ikke ville skrive under. At være med i budgetaftalen er det samme som at vise, at man dels er klar til at tage ansvar, men dermed også ønsker indflydelse på, hvordan det trods alt sænkede sparekrav skal udmøntes i praksis. Også derfor blev der i år tale om et usædvanligt bredt forlig. Ingen partier med respekt for sig selv - og vælgerne - vil misse den chance for indflydelse. Og ingen rådmænd vil risikere at skulle udmønte en besparelse, vedkommendes parti ingen indflydelse har på. Derfor var alle de store partier så godt som selvskrevet på aftalen.

Frygten for manglende indflydelse er dog ikke eneste årsag til dette års brede forlig. Mange partier har fået indrømmelser i forhold til borgmesterens oprindelige plan om et sparebudget uden råderum til nye initiativer. En plan, han næppe selv troede på ville forblive uændret, og sådan gik det heller ikke. Når nøden er størst, vokser kreativiteten og i forhandlingsforløbet fandt partierne omkring 800 mio. kr., der i teorien kunne bruges på andre initiativer. Nogle af ideerne var mere holdbare og langsigtede end andre, og råderummet blev selvfølgeligt ikke så stort. Ideen om foreløbig at opgive en skole på Aarhus Ø var en af de konkrete løsninger som partierne - med en vis bæven - kunne bakke op om.

Et råderum blev det til, og ikke alle pengene blev afsat til at reducere besparelserne, som SF havde foreslået. Der kom en række grønne initiativer på bordet, herunder hurtigere godkendelse af ansøgninger om opstilling af f.eks. solcelleanlæg, hurtigere overgang til el-busser, en jordfond, der skal beskytte det aarhusianske grundvand, og så er der udsigt til bilfri søndage i Aarhus - i afgrænsede områder.

I det hele taget var torsdagens forhandlinger præget af behersket optimisme og bedre stemning end tidligere år. Godt nok blev partierne få timer før et indledende møde sidste mandag præsenteret for Jacob Bundsgaards efterhånden velkendte spilleregler for de videre forhandlinger. Et sæt af rammer, som man skal acceptere for at få adgang til forhandlingslokalt på tredje sal torsdag. Venstre har tidligere kaldt metoden et »udemokratisk show«, og efter sigende blev den korte svarfrist da også kritiseret af flere partier - men nogen egentlig trussel mod et bredt resultat blev det ikke.

Flere partier oplevede en mere forhandlingsvillig og lyttende borgmester end tidligere. Også han er interesseret i, at så mange som muligt tager del i de kommende spareøvelser, men man skal heller ikke underkende betydningen af, at de radikale spiller en mere offensiv rolle, end hvad man tidligere har set. Der er sket noget med partiets selvbevidsthed. Så meget, at forhandlingsdelegationen endda tillod sig at komme en smule for sent til forhandlingerne torsdag formiddag. Dog fik de radikale ikke meget kultur og fritid til deres rådmandsresort, Kultur og Borgerservice. I det hele taget blev det en kødfri dag for den radikale delegation, der også til aften spiste vegetarisk - hos Gaijin Ramen.

Olsen Banden? Nej såmænd den radikale trup på vej til forhandlingerne. Ikke helt timet og tilrettelagt. Foto: Stine Schjøtler

Man må håbe, de trods alt fik fyldt maverne, for forhandlingerne trak ud. Tidligere har Jette Skive krævet sin nattesøvn ved midnat. »Det er som folkeskolens gruppearbejde,« bemærkede et af byrødderne hen på aftenen på vej mod toilettet. Tonen var spækket med foragt – blæren på bristepunktet.

I år var der duftfriskere i forhandlingslokalet: kommunalvalget med nye byrådsmedlemmer, nye rådmænd, en ny stadsdirektør og mange nye ansigter i partiernes forhandlingsdelegationer, var med til at vitalisere forløbet. Dog var der heldigvis også plads til veteranernes erfaringer.

Således var Gert Bjerregaard og Hans Skou en del af Venstres-gruppe, der indtog aftensmaden på Café Stiften (!). De konservative frekventerede Aros. Jakob Søgaard Clausen, der nu er løsgænger, valgte at droppe DF-stamstedet, Raadhuus Kafféen, hvor også Socialdemokratiet holder til, og gik med Nye Borgerliges Henrik Arens på Flux i Frederiksgade. Der var omsider kød på tallerkenen, men budgettet er kun forretten. De næste uger venter de egentlige spareforhandlinger, og menuen er givet på forhånd: smalkost. I politik er det ikke nødvendigvis mindre spændende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.