Mona Juul svarer læserne: »Samfundskagen må og skal bages større, så skiverne ikke bare bliver tyndere og tyndere«
Det østjyske folketingsmedlem Mona Juul (KF) besøgte for nylig redaktionen for at svare på læsernes spørgsmål i valg-serien "Klog på kandidaten".
Ministerpost, pension, asylcentre, Kattegatforbindelse og dyrevelfærd.
Det konservative folketingsmedlem Mona Juul, som til det kommende valg stiller op i Østjylland, kom vidt omkring, da hun for nylig sad ved tasterne i Mediebyen i Aarhus for at svare på læsernes spørgsmål. Et udvalg af svarene er samlet herunder.
Anna Lise Tønnesen, Hornslet: Jeg er 75 år og var på arbejdsmarkedet fra 1964 til 2009 i den private sektor. Kun afbrudt af to perioder med selvbetalt barsel. Aldrig fået arbejdsmarkedspension. Hvordan får jeg glæde af afskaffelse af topskatten?
Mona Juuls svar: Det kan jeg godt forstå, du spørger om. Det får du nemlig ikke direkte gavn af. Men indirekte - fordi det, der er hele fidusen med at sænke topskatten, er, at det øger arbejdsudbuddet. Lige præcis det, som både erhvervsorganisationer og KL er ude med i dag. Vi mangler hænder og hoveder som aldrig før. Hver dag er der virksomheder, der takker nej til ordrer. Det dur selvfølgelig ikke. Og det gør os som samfund fattigere, så der ikke er midler nok til den velfærd, vi kender i dag. Samfundskagen må og skal bages større, så skiverne ikke bare bliver tyndere og tyndere.
Lars, Aarhus: Når Søren Pape bliver statsminister, så er du et oplagt bud på en minister. Hvad siger du til at komme på ministerhold med Inger Støjberg?
Mona Juuls svar: Jubiii. Hvis det nogensinde skulle lykkes mig at blive udpeget som minister, siger jeg fluks JA TAK! Jeg vil hellere end gerne sidde for bordenden af de store beslutninger. Og forhåbentligt kan jeg bringe min erfaring i spil fra mange år i erhvervslivet. Det er ikke lige meget, hvem man sidder i regering med. Men hvis vælgerne giver Inger mange stemmer, så er det ikke op til mig at vælge hverken Inger eller en ministerpost fra. Enig?
Ole Tolboe, Højbjerg: Den grønne omstilling vil kræve øget brug af træ/tømmer til byggeri. Mener De Konservative, at Danmark skal nedlægge sin skovdrift med produktion af tømmer og i stedet basere sit forbrug på import?
Mona Juuls svar: Det er ikke enten eller. Vi har brug for både mere biodiversitet og natur (faktisk rigtig meget - vi er, så vidt jeg husker, kun oppe på ca. 0,56 procent urørt natur), men vi skal selvfølgelig også bevare vores skovdrift. Især fordi skovproduktion jo både kan noget i fht. biodiversitet og arbejdspladser. Men der er kamp om pladsen for tiden, så spørgsmålet er absolut relevant.
Per Pedersen, Brøndstrup: Vi med solceller er underlagt regler, der begrænser os i at producere max. på vore anlæg, og fordi vi er i en bestemt gruppe, må vi ikke udvide eller tilsætte batteri. Jeg vil høre, om du vil være med til at ophæve disse regler, der virker tåbelige i disse tider?
Mona Juuls svar: JA TAK! Har jeg i den grad kæmpet med de sidste tre år, jeg har været med. Ubegribeligt, at vi har så latterlige regler, der reelt er benspænd for den grønne omstilling. Det handler alt for meget om de store aftaler og alt for lidt om hverdag. Kom nu klimaminister. Du kan godt!
Gert Kirstein Nielsen, Grenaa: 150-200 mia. kr. til en Kattegatforbindelse! Er Det Konservative Folkeparti for eller imod? - og hvorfor?
Mona Juuls svar: Svært! Jeg er for, HVIS der kan findes en løsning, der ikke smadrer Samsø. For det må selvfølgelig ikke ske. Jeg er for, fordi broen vil binde Aarhus til København på en ny måde, der vil være til stor gavn særligt for virksomhederne - og dermed vores velstand. Vi har som parti ikke besluttet os. Der afventer flere analyser.
Freddy Horslund Alberg, Solbjerg: Hvornår vil du ændre på de umenneskelige forhold i asylcentrene?
Mona Juuls svar: Et meget vigtigt spørgsmål, som jeg dog ikke ved så meget om. Jeg er i tvivl om, hvorvidt forholdene er umenneskelige, men anerkender absolut, at det må være meget svært at blive placeret der. Og så endda ind imellem i årevis. Jeg ved ikke, hvordan vi kan gøre det bedre, men alle gode forslag modtages gerne!
Carsten Nørgaard, Ebeltoft:
Hvordan vil I fastholde og forbedre skoler, børnehaver, sygehusvæsenet og ældreomsorg og så samtidig sænke/fjerne topskat, sænke virksomhedsbeskatningen (DK er verdens mest konkurrencedygtige land) og fjerne beskatningen af at overtage forældres virksomhed. Hvor skal pengene og personalet komme fra?
Mona Juuls svar: Tungen lige i munden. For det vi foreslår mht. skattelettelser finansieres bl.a. med råderum og Arnepension. Lettelserne øger arbejdsudbuddet og dermed BNP. Det er godt. Forbedringerne i den offentlige sektor - altså fx fjernelse af tåbelige registreringer - skal ikke ende ud i samlede besparelser. De midler, vi finder der, skal tilbageføres til de områder, der har mest brug for det. Særligt sundhed og ældrepleje. Håber, det svarer på dit spørgsmål.
Klaus Rou Jensen, Aarhus: Jeg sidder med et vikarbureau indenfor sundhedssektoren og bliver dagligt mindet om, hvor svært det er at få enderne til at nå sammen. Vi har ad åre oplevet en stigende tendens blandt de af vores personale, som er gået på pension for at vikariere på hospitalerne. De har kompetencerne, er vellidte og pligtopfyldende, men rigide regler gør, at de økonomisk ikke bliver værdsat på samme måde i klingende mønt, som af patienterne. Kan vi da ikke slå en streg over alle regler og lade folk arbejde det, de vil, uden modregninger, og så lade dem beskatte, som alle andre?
Mona Juuls svar: Det kan jeg virkelig godt forstå, at du spørger om. Og jeg er helt sikker på, at vi kan blive enige om, at de mange regler er helt i hegnet. Jeg tror, de mange regler er opstået gennem tiden, når der fx er politiske sager, som politikere vil gøre noget ved. Faktisk skulle politikere tvinges til at fjerne regler, før de foreslår nye. Vi er nemlig ved at drukne i bureaukrati, og det er ekstremt hæmmende i såvel det private som offentlige. Pøj pøj!
Kristian: Konservative blev lovet god dyrevelfærd af miljøminister Lea Wermelin, da lov om naturnationalparker skulle vedtages. Når der er så massive udfordringer med dyrevelfærden i naturplejen allerede nu, tror du så, at det bliver bedre med den dispensation/lempelse, der indgår i loven for de kommende naturnationalparker - og synes du, at Lea Wermelin gav troværdige svar på, hvordan dyrevelfærden skal sikres til det åbne samråd for nylig?
Mona Juuls svar: Jeg skal love for, at naturnationalparker kan sætte sindene i kog. Men ideen om mere natur - mere vild natur - er jeg meget for. Jeg synes, det er på tide, at vi får mere natur. Mere biodiversitet. Det gør vi bl.a. via naturnationalparker. Konservative er ikke med i aftalen, men stemte for loven, efter at jeg havde fået svar på tre helt centrale spørgsmål vedr. foder og velfærd. Desværre synes jeg, at processen vedr. udpegning af parkerne har været under al kritik. Alt for lidt borgerinddragelse. Ja, faktisk forstår jeg ikke, hvordan et kæmpe millionbudget har kunnet forvaltes så ringe, at mange er imod. Heldigvis er langt de fleste danskere for naturnationalparker, og jeg håber meget, at der falder ro på den ind imellem ret vilde debat. En debat, jeg af samme årsag ofte fravælger.