Rådmand slår budget-alarm: Handicappede ældre bliver »voldsomt underfinansierede«

Rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) mener, at borgmesterens budgetforslag overser de handicappede borgere over 67 år, der i fremtiden bliver væsentligt flere af. Lone Hindø (S) er sikker på, at man finder en løsning til budgetforhandlingerne.

Artiklens øverste billede
Christian Budde (V) mener, at borgmesterens budgetudspil forsømmer at afsætte midler nok til en stigende gruppe af ældre med handicap. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

En blind plet, når det gælder handicappede ældre, mener rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V), der er i borgmesterens udspil til kommunens budget for de kommende år.

Et budget, der var på byrådets dagsorden onsdag med lange budgettaler fra byrådets partier. De første egentlige forhandlinger om prioriteringen af kommunens midler begynder mandag.

Christian Budde hæftede sig ved, at Socialdemokratiet onsdag også talte meget om de sårbare grupper, det sociale område og de ældre. Men han undrer sig over, at pengene ikke følger med i borgmesterens budgetforslag.

»Der bliver tale om en voldsom underfinansiering af ældre handicappede borgere, fordi man ikke tager højde for den demografiske udvikling. Vi bliver fremover flere ældre, og dermed også flere ældre med handicap. Der er afsat ekstra penge til Sociale Forhold og Beskæftigelse, men når borgerne fylder 67 år, så overgår de til Sundhed og Omsorg og så er der lige præcis nul kroner afsat,« lyder det fra Christian Budde.

»Min bekymring er, at serviceniveauet for ældre handicappede borgere vil falde. Det er ikke en dommedagsprofeti, men alligevel derhenad, hvis vi ikke afsætter flere penge,« siger rådmanden, der i samarbejde med Jacob Søgaard Clausen stiller et forslag om at tilføre 8,6 millioner kroner i 2023, stigende til 31,2 millioner kroner i 2026.

Ifølge rådmanden vil antallet af ældre over 80 år vokse med 50 procent fra cirka 12.000 i 2021 til 18.000 i 2031, og det betyder kraftigt stigende udgifter til ældre med handicap og ældre med kroniske sygdomme.

»Det er nogle af de allerdyreste grupper. Det er et reelt problem, som byrådet er nødt til at forholde sig til,« lyder det fra Budde.

Lad os snakke om det

Ifølge Lone Hindø (S), der er Socialdemokratiets politiske ordfører ved budgetforhandlingerne, har der gennem længere tid været faglig uenighed mellem Borgmesterens Afdeling og Sundhed og Omsorg, om hvordan man udregner udgifterne til den demografiske udvikling.

»Området med ældre og sårbare grupper er noget, der ligger alle partier meget på sinde. Og jeg mener ikke, at der er tale om store beløb, så lad os snakke om det ved forhandlingsbordet,« lyder det fra Lone Hindø.

Hun nævner også en kommende Sundhedsfond, der blandt andet skal gå til borgere med demens samt pårørende, forebyggelse for de 65-81-årige, kronikere, de ældste ældre samt borgere, der modtager praktisk hjælp. Konkrete forslag til organisering af fonden og dens investeringer vil komme fra både Sundhed og Omsorg og Borgmesterens Afdeling inden udgangen af 2022.

»Vi er ikke uenige om, at der virkelig er brug for investeringer i sundhed. Men mit råd til Christian Budde er, at vi ser hinanden i øjnene og drøfter det ved forhandlingsbordet i stedet for at drøfte det gennem avisen. Jeg er optimist i forhold til at finde en løsning. Samtlige af partiernes budgettaler havde fokus på de sårbare og de ældre. Jeg er sikker på, at vi finder en god løsning,« lyder det fra Lone Hindø.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.