Presser borgmesteren: Borgerlig blok kræver »mindst« 50 mio. kr. for at komme til forhandlingsbordet

»Der er ikke nogen revolver i det her, men en fremstrakt hånd,« siger Venstre-leder om ultimatum til borgmesteren. S-ordfører inviterer til snak.

Artiklens øverste billede
Foto: Mads Andreas Frost

Find 50 mio. kr. til os, eller vi er ude af forhandlingerne, før de overhovedet er begyndt.

Det er i bund og grund meldingen fra den borgelige side af byrådet onsdag, før borgmester Jacob Bundsgaards (S) budgetindstilling skal behandles i byrådssalen for første gang.

I en pressemeddelelse skriver Venstre, de konservative, Nye Borgerlige og løsgænger Jakob Søgaard Clausen, at de har forståelse for borgmesterens ønske om at tilføre penge til handicapområdet, det udsatte børneområde og de ældre, hvilket medfører store besparelser på andre områder.

Men de kræver, at der findes et økonomisk råderum til at imødegå nogle af de 173 budgetforslag, som byrådets partier har fremsendt med en intention om at skabe et bedre Aarhus.

De borgerlige slutter deres pressemeddelelse med at slå fast, at de »vil insistere«.

Det lyder umiskendeligt som et ultimatum, og at politikerne vil droppe forhandlingerne, hvis ikke de får deres vilje.

Det bekræfter Venstre-leder og ældrerådmand, Christian Budde, overfor Lokalavisen Aarhus.

»Nu skal man jo passe på med røde og blå linjer i politik, men ja, jeg tænker godt, at du kan tolke det i den retning. Det er min og mine kollegaers forventning, at borgmesteren vil være med til at finde et økonomisk råderum.«

Hvor stort et beløb skal I have for at indgå i forhandlinger?

»Vi skal som minimum have 50 mio. kr. på bordet, for at det er seriøst. Det er vores udspil. Alt andet vil være useriøst, hvis man skal kalde det for forhandlinger.«

Vil spare på jobcentrene

Venstre mener, at nogle af de penge skal findes på beskæftigelsesområdet. Borgmesteren har nemlig foreslået, at der tilføres 35 mio. kr. i såkaldte investeringsmodeller. Det kan eks. være penge til jobkonsulenter, der tjener deres egen løn og mere til hjem igen ved at få folk i arbejde.

»Det er egentlig fornuftige investeringsmodeller og en fornuftig vej at gå under andre omstændigheder, men når man samtidig ser på, hvor mange penge og trecifrede årsværk, der er tilført det område de sidste fem-ti år, så mener jeg godt, at vi kan bede forvaltningen om at prioritere de modeller inden for de eksisterende rammer,« siger Christian Budde.

Skal borgmesteren anse det for at være en trussel?

»Jeg har ikke lyst til at bruge trusselsretorik, men vil bare i al mindelighed sige, at vi ser frem til konstruktive forhandlinger og har en forventning om, at der er noget at forhandle om. Herunder et råderum, som kan imødekomme en række af de her 173 forslag, som partierne har brugt enormt mange timer og kræfter på, og hvoraf der er mange fornuftige, som adresserer en udviklingsdagsorden.«

»Vi er nødt til at tale udvikling, selvom vi skal spare, og det tror jeg også, at borgmesteren har forståelse for. Så der er ikke nogen revolver i det her, men en fremstrakt hånd.«

Den vil Socialdemokratiet gerne tage imod.

»Lad os nu sætte os til forhandlingsbordet, og så må vi drøfte det igennem,« lyder den indledende reaktion fra magistratsmedlem Lone Hindø til Lokalavisen Aarhus.

»Men de må fortælle os, hvor de ønsker at spare, for vi ønsker ikke at øge sparekravet til magistratsafdelingerne. Jeg vil forvente, at de har nogle detaljerede planer med til os for, hvordan de vil finde pengene.«

Så Socialdemokratiet og borgmesteren er ikke afvisende?

»Vi ser det som begyndelsen til en god dialog. En dialog, hvor de fortæller os, hvordan pengene findes. Vi går åbent ind i forhandlingerne.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.