Rådmand Anders Winnerskjold varsler markante ændringer

Der skal ske markante ændringer for at få ro på butikken, lyder det fra social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S), som ønsker et tættere samarbejde med rådmandskolleger for at opnå sine mål.

Artiklens øverste billede
Social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S) varsler markante ændringer for at knække den negative kurve i hans forvaltning. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Hvad med de mest udsatte og sårbare borgere, når kommunen skal spare?

Spørgsmålet - dog i forskellige formuleringer - har Lokalavisen Aarhus modtaget fra flere læsere i forbindelse med, at avisen sætter fokus på de kommende budgetforhandlinger. Hos Anders Winnerskjold (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, har det samme spørgsmål også rumsteret i et stykke tid.

»Jeg har brugt sommeren på at tænke over de indtryk, jeg har samlet ind i min første tid som rådmand. Jeg mener, at der er behov for at lave et gearskifte i forhold til den måde, vi tænker social- og beskæftigelsespolitik på for at løse nogle af de problemer, vi har i Aarhus,« fortæller han til Lokalavisen Aarhus.

Vi mangler penge. Det mener jeg, at vi gør. Men vi kan også blive endnu mere dygtig til at bruge pengene bedre og prioritere nogle indsatser, som vi ved har størst værd.

Rådmand Anders Winnerskjold (S)

Aarhus Kommune står over for store besparelser. Helt konkret har Borgmesterens Afdeling regnet sig frem til, at det er nødvendigt at mindske næste års budget med 312 millioner kroner. Det skal ske ved effektiviseringer samt besparelser for i alt 229 mio. kr., som alle magistratsafdelinger skal bidrage til ved at skære 1,6 procent i budgetterne. Samtidig ønsker borgmester Jacob Bundsgaard (S) at tilføre 200 mio. kr. til velfærdsområder.

Især mistrivsel og psykiske lidelser er et voksende problem i Aarhus Kommune, hvilket ikke kun vækker bekymring hos læsere, men også hos Anders Winnerskjold (S) før denne måneds budgetforhandlinger.

»Det er det, som holder mig vågen om natten. For jeg synes ikke, at vi lykkes med det. Sådan helt oppe i helikopteren synes jeg, at vi bor i et virkelig godt samfund, og så kan jeg ikke forstå, hvad der foregår. Hvorfor er der flere og flere, som mistrives? Det gør, at min økonomi er dårlig, men det er, hvad det er. Det er jo ægte mennesker, som jeg møder, og det er dem, jeg er optaget af at hjælpe,« lyder det fra rådmanden.

Dyster prognose

Men selv om Anders Winnerskjold ikke gik ind i politik »for at få budgetter til at gå op,« som han selv formulerer det, så har økonomerne i hans forvaltning nok ikke kunne undgå at give ham et gråt hår eller to i hans ellers unge hårpragt. For Sociale Forhold og Beskæftigelse har et overforbrug på over 160 mio. kr., og hvis det ikke lykkes rådmanden at knække den negative kurve, så ser det endnu værre ud om få år.

»Hvis vi ikke gør noget anderledes, end vi gør i dag, så står vi til et merforbrug på 285 mio. kr. i 2025,« fortæller Anders Winnerskjold (S).

Derfor skal der ske noget anderledes, og det skal være ved at gentænke den nuværende måde at gøre tingene på, er rådmanden selv kommet frem til.

»Vi mangler penge. Det mener jeg, at vi gør. Men vi kan også blive endnu mere dygtig til at bruge pengene bedre og prioritere nogle indsatser, som vi ved har størst værdi,« fortæller han og giver et konkret eksempel:

»Jeg kunne godt tænke mig, at vi ikke har unge hjemløse i Aarhus, at de har et alternativ til herberger. Det kræver aftaler med boligorganisationer, og det tror jeg godt, at vi kan lykkes med. Det er det gamle amtssygehus i Tage Hansens Gade et godt eksempel på. Her har vi i dag et kollegie, hvor halvdelen er udsatte borgere og den anden halvdel er helt normale studerende. De bor ret billigt sammen, men de bor sammen i en anden type boform, end det at man bare får en lejlighed, og så er der især fokus på fællesskaber,« fortæller Anders Winnerskjold, som for nylig kunne glæde sig over lidt positive tal på området

En kortlægning, som forsknings- og analysecenteret Vive har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Statistik og Social- og Ældreministeriet, viser nemlig, at antallet af hjemløse i Aarhus er faldet fra 750 til 507 siden 2019.

Derfor ønsker Anders Winnerskjold også at skrue op for lignende indsatser rettet mod unge i håb om, at det også vil få de unge i beskæftigelse og på rette kurs - som dermed også vil kunne ses som en økonomisk gevinst i rådmandens budget.

Samarbejde på tværs

De største gevinster, mener rådmanden, ligger i forebyggelse, så færre borgere ender med at få brug for hans forvaltning. Her peger Anders Winnerskjold især på, at det er nødvendigt med et endnu tættere samarbejde med andre magistratsafdelinger.

»Vi skal kunne samarbejde bedre på tværs af siloer og søjler i Aarhus Kommune . Det er i hvert fald mit udgangspunkt, for jeg tror på, at det både hjælper og forebygger, så færre bliver syge og mistrives, og samtidig tror jeg også på, at det er en god forretning,« fortæller han.

Sociale Forhold og Beskæftigelse samarbejder allerede i dag med Børn og Unge om et socialfagligt tilbud for børn og deres familier, som ifølge både Anders Winnerskjold har vist sig at fungere:

»Vi flytter medarbejdere ud i skoledistrikterne og siger, at opgaverne er nogle andre. De skal ikke kun visitere, men arbejde socialfagligt med familierne sammen med skolen. Familierne er glade for det, og det samme er socialrådgiverne. Hvorfor gør vi det kun på fire skoler og ikke på alle 46 skoler? Jeg kunne godt tænke mig, at vi kigger på de ting, der virker, og så breder dem ud,« fortsætter Anders Winnerskjold.

Hans rådmandskollega Thomas Medom (SF) fra Børn og Unge er enig i, at tilbuddet, som hedder relationel familierådgivning, er et godt eksempel på et samarbejde på tværs af magistratsafdelinger, og han ser gerne, at han får et tættere samarbejde med Anders Winnerskjold.

»Det er en vigtig opgave - med eller uden besparelser. Lykkes vi bedre med det, så kan det være en prik i økonomien,« fortæller han og tilføjer:

»Selvom man nok ikke bare skal bilde sig ind, at man kan samarbejde sig ud af så store økonomiske udfordringer, som der er i Aarhus Kommune.«

Også Christian Budde (V), som er rådmand i Sundhed og Omsorg, ser også en uforløst mulighed ved et tættere samarbejde i det, som han selv omtaler som en »velfærdsalliance.«

»Vi kan se, at de udfordringer, vi står med, har vi alle tre, og vi løser det bedst sammen,« fortæller han og fortsætter:

»Vi skal styrke koblingen mellem sundhed og beskæftigelse. Mange af de personer, som ikke ykkes med at komme i beskæftigelse, er personer med fysisk eller mental sygdom. Beskæftigelsen er høj, men der er en restgruppe, vi er ikke dygtige nok til at få aktiveret, og det handler om, at de kan have sundhedsmæssige udfordringer, som jeg kan hjælpe med. Der er et sammenspil, som Anders og jeg skal blive dygtigere til.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.