Nyt lavpunkt: Aarhus flopper i erhvervsvenlighed - borgmester angriber måling

Aarhus Kommune dumper ni pladser ned i Dansk Industris årlige måling af kommunernes erhvervsvenlighed. »Helt uacceptabelt,« lyder det fra Venstre.

Artiklens øverste billede
Borgmesteren til indvielsen af Shaping New Tomorrows tøjbutik på Store Torv i 2020. Foto: Joachim Ladefoged

Dansk Industri er netop udkommet med sin årlige undersøgelse og måling af den lokale erhvervsvenlighed i landets kommuner. En måling, der blandt meget andet peger på, om kommunerne kan tilbyde ordentlig infrastruktur, tilfredsstillende sagsbehandling, et fair skattetryk og meget andet.

Årets resultat er ikke rar læsning for aarhusianske øjne og lokalpolitikere, der gerne vil have et stærkt erhvervsliv til at understøtte driften af kommunen.

Aarhus Kommune er nemlig dumpet ni pladser i forhold til 2021 ned på en 78. plads ud af 93 kommuner. I seks ud af ti kategorier er erhvervslivets anseelse af kommunen faldet, og det er i kategorierne ’Information og dialog’, ’Uddannelse’ og ’Brug af private leverandører’, at det står værst til.

Målingen forarger Venstre, som forlanger, at borgmesteren kommer på banen.

»Aarhus byråd bør vågne op af sin tornerosesøvn. Bedre forhold for og styrket samspil med erhvervslivet er en bunden opgave, som kalder på konkret handling nu. Det bør både borgmester og det øvrige byråd kunne indse nu med udsigt til en barsk sparerunde. Det er helt uacceptabelt, at aarhusianske virksomheder skal opleve et fald i erhvervsvenligheden sammenlignet med de andre kommuner,« lyder det fra V-leder og rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde.

Borgmester undrer sig

Lokalavisen Aarhus har bedt om borgmesterens kommentar til den nye måling, og det lader ikke til, at byens førstemand helt anerkender undersøgelsens præmisser.

»Jeg har naturligvis noteret mig resultatet af DIs undersøgelse, men bemærker samtidig, at der i Aarhus Kommune sidste år blev skabt over 13.000 nye arbejdspladser, hvilket er rekordhøjt. Jeg ser også et paradoks i, at DI ranker Aarhus som nr. 84 uddannelseskommune, samtidig med at vi i anden sammenhæng er kåret som Danmarks bedste studieby for andet år i træk. Det er desuden overraskende, at Aarhus ifølge DI kan være nr. 78 på arbejdskraft, mens vi oplever mange virksomheder søge til Aarhus netop på grund af det gode rekrutteringsgrundlag,« lyder det i et skriftligt svar fra Jacob Bundsgaard (S), som dog erkender, at der er noget at arbejde med for kommunen.

»Til gengæld anerkender jeg gerne, at der netop grundet den positive udvikling i Aarhus fortsat er et behov for arbejdskraft, og at det også lægger pres på vores sagsbehandlingstid. Men præcis derfor er der ekstra grund til at glæde sig over de igangværende initiativer - bl.a. i forhold til rekruttering af international arbejdskraft - og at Aarhus Kommune i DI’s måling ligger godt til på behandlingstiden på byggesager.«

V: Flere udbud

Hos Venstre garanterer Christian Budde, at han vil gøre sit for at højne niveauet, og det indebærer blandt andet mere udlicitering og flere udbud i Sundhed og Omsorg.

»Det kan også være nye samarbejder med eks. selvejende og private plejehjem. Samtidig er vi også nødt til at skrue op for mere ambitiøse investeringsmodeller i samspil med erhvervslivet. Den kommende sundhedsfond er et stort skridt i den rigtige retning, men vi har brug for at tænke endnu mere ud af boksen,« siger Christian Budde og fortsætter:

»Vi vil gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at byde ind på opgaver på de store velfærdsområder. Aarhus Kommune står med en række vilde problemer og udsigt til en større sparerunde. Vi kan ikke spare os ud af den situation. Derimod skal vi se på, hvordan vi kan give vores erhvervsliv bedre forhold og turde invitere dem tættere på de store velfærdsområder. Populært sagt skal vi gøre kagen større, og det gør vi kun ved at styrke vores erhvervsliv, da de er forudsætningen for en styrket velfærd.«

Borgmester Bundsgaard hilser sin politiske kollegas fremstrakte hånd velkommen.

»Jeg glæder mig naturligvis over, at Venstre byder sig til og gerne vil være med til at tage ansvar for at gøre erhvervsvenligheden i Aarhus endnu bedre. Det ser jeg frem til at drøfte med partiet.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.