Hvorfor ikke hæve skatten i Aarhus i stedet for at spare på velfærden? Borgmester afviser

To partier og en samlet fagbevægelse skriger på en øget skat frem for trecifrede millionbesparelser. Borgmester afviser.

Artiklens øverste billede
Foto: Thomas Borgberg

Drop besparelserne og sæt kommuneskatten op i stedet.

Sådan lyder opfordringen til byrådet fra en samlet fagbevægelse, som har lavet en stor spørgeundersøgelse blandt 1.000 aarhusianere, hvor et flertal svarer, at de hellere ser skatten hævet end kvaliteten i velfærden sænket.

Men også to partier i byrådet er kede af borgmesterens præmis om, at besparelser er den eneste vej at gå i forhold til budgetlægningen for de kommende år. Enhedslisten vil hæve kommuneskatten med 1%-point, mens SF foreslår 0,2%-point.

SF-leder Thomas Medom så gerne, at skatten blev hævet mere, men partiet vurderer, at 0,2 kan lade sig gøre, uden at der kommer sanktioner fra staten. Han mener i hvert fald, at Aarhus Kommune i det mindste bør ansøge indenrigsministeriet om lov til skattestigning.

»Erfaringen viser, at er man tålmodig og rammer man de rigtige år, kan det godt lade sig gøre at få lov til at hæve skatten uden sanktioner. Det har andre kommuner haft succes med. Det ville hjælpe den situation, vi står i nu. Om ikke med det samme så i de følgende år,« siger han med henvisning til, at der skal findes besparelser for 229 mio. kr. i kommunens forvaltninger.

Accepterer millionstraf

Kort fortalt har en kommune i Danmark kun lov at hæve skatten, hvis en anden sænker den. Skatten for landets samlede kommuner skal være uændret. Bryder eks. Aarhus Kommune med det balanceprincip og hæver skatten, pålægges den en økonomisk straf af staten - og bloktilskuddet til alle kommuner kan blive sænket.

Enhedslisten har spurgt, hvad Aarhus vil få ud af alligevel at hæve skatten, og svaret fra kommunens regnedrenge lyder, at hæves skatten med 1%-point, vil der blive kradset 673 mio. kr. ekstra ind. Men når bøden til staten er betalt, ender kun 148 mio. kr. i kommunekassen. Det tal vil frem mod 2026 stige op til 478 mio. kr. i takt med, at sanktionen lempes.

»Staten har forsøgt at lægge det kommunale selvstyre i koma, hæver vi med 1%-point, er vi i størrelsesordner, hvor vi faktisk kan hæve serviceniveauet, så vi kan overholde loven på blandt andet handicapområdet,« siger Thure Hastrup (EL), som medgiver, at det langtfra er optimalt at sende næsten 500 mio. kr. af aarhusianernes penge til staten som straf.

»Men skal vi vælge mellem to onder, vil vi da vælge en skattestigning. For os er det simpel nødværge, når alternativet er, at det går ud over de mest sårbare og svage i vores kommune.«

Skulle kommunen gå den vej, vil EL indføre sociale kompensationer, så skattestigningen ikke rammer de fattigste. Desuden foreslår partiet, at der findes yderligere penge ved at hæve dækningsbidraget fra erhvervslivet, droppe ejerskabet af Aarhus Airport, lave en social dumping-enhed og rydde op i ejendomsskatterne.

Thomas Medom (SF) er ikke nervøs ved at bede aarhusianerne betale lidt mere til fællesskabet.

»Fagbevægelsens undersøgelse viser jo, at der er solid opbakning til det. Også en større stigning, end vi har foreslået. Der er kun to kommuner, der har færre udgifter end Aarhus på service til borgerne, så aarhusianerne ved godt, at der er travlt i hjemmeplejen og mange elever i skoleklasserne.«

Der er også kommuner, der bruger pengene bedre end Aarhus. Er der i din optik intet fedt at skære fra i det kommunale?

»Det vil ikke en eneste seriøs politiker sige. Det er der i enhver organisation. Men man skal kende Aarhus Kommune ret dårligt for at sige, at der ikke er meget, meget store økonomiske udfordringer mange steder. Alene på skolerne mangler der 70 mio. kr. til området med specialundervisning og 30 mio. kr. til dagtilbudspladser til børn med vidtgående handicap - allerede før vi går i gang med besparelserne. Samme historie er der på ældre-området og socialområdet. Der er helt sikkert ting, der kan gøres bedre, men det ændrer ikke på, at vi ønsker en bedre service - ikke dårligere.«

Borgmester: Vi er låst

SF-lederen er ikke overrasket over, at skattediskussionen er lukket ned på den blå side af byrådssalen, men sagen er en anden, når han kigger på det borgmesterbærende parti.

»Det er sværere at forstå, at socialdemokraterne bakker op om, at vi altid skal løse økonomiske udfordringer med besparelser - samtidig med at vi prioriterer penge til en lufthavn og endda skattelettelser med en udfasning af dækningsafgiften til erhvervslivet. Jeg forstår det ikke,« siger han.

Svaret fra borgmesteren er kort og klart:

»Jeg har sagt meget tydeligt, at jeg synes, at skatten i Aarhus ligger på et fornuftigt niveau. Hvis vi sætter skatten op, bliver det kommunerne i resten af landet, der skal betale regningen på grund af statens sanktioner. Vi er låst på skatten,« fastslår Jacob Bundsgaard.

Aarhus Kommune har med 24,52% landets 18. laveste kommuneskat. I vores nabokommuner betaler man op til 1,42%-point mere.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.