Nu får alternativer som tørhavn og Grenaa-samarbejde lov til at blive en del af samtalen om havneudvidelse
Borgmester og rådmand accepterer, at den politiske debat også kommer til at indeholde alternativer til en kæmpe udvidelse af havnen, efter kraftig opfordring fra borgere.
»Det er ikke det, vi debatterer nu.«
Sådan har beskeden fra Aarhus Kommune i grove træk været til deltagerne i den borgerinddragende proces, der blev igangsat, efter de negative svar væltede ind under havneudvidelseshøringen.
Når kritiske borgere har foreslået alternativer til Aarhus Havns ønske om en massiv udbygning på 100 hektar, er de efter eget udsagn blevet hældt ned ad brættet med den begrundelse, at diskussionen omhandler en byggeansøgning fra havnen - ikke alt muligt andet.
Det har mødt kraftig kritik, men nu kommer kommunen borgerne lidt i møde. Borgmester og havneformand Jacob Bundsgaard (S) og rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K), har besluttet, at alternativer til udvidelsen skal have en plads i den politiske debat og undersøges nærmere.
»Vi ønsker at belyse en række forhold nærmere. I en åben politisk drøftelse skal vi selvfølgelig også drøfte forslag, der ligger både indenfor og udenfor lokalplanen. Målet er at have så grundigt og så oplyst et grundlag at træffe beslutning på som muligt,« siger borgmesteren i en pressemeddelelse.
Nogle af de alternativer, der blandt andet har været foreslået, er et udvidet samarbejde med Grenaa Havn, bedre pladsudnyttelse på de eksisterende arealer og en såkaldt tørhavn (dry dock) inde i landet, hvor havnen kan have lagerplads.
Alle disse alternativer skal beskrives nærmere. Desuden skal det undersøges, om det er muligt at reducere i mængden af klapning ved Fløjstrup, ligesom man skal se på, om det er muligt at nyttiggøre de sedimenter, der skal flyttes i forbindelse med havneudvidelsen, bedre end i dag.
Teknik og Miljø har dog ikke kunnet undersøge alternativerne, da forvaltningen som myndighed alene kan forholde sig til havnens ansøgning om en lokalplan for en havneudvidelse.
»Vi har en klart defineret myndighedsrolle, som vi må respektere. Men det betyder ikke, at vi ikke i den politiske debat kan få beskrevet flere alternative forslag nærmere. Det er et vigtigt skridt i den proces, at vi får belyst mange forskellige holdninger, perspektiver og viden i sagen. Det vil alt sammen danne grundlag for, hvad der fremlægges til den endelige behandling af sagen samt den politiske drøftelse og beslutning,« siger rådmand Nicolaj Bang.
Aarhus Byråd behandler i dag, onsdag, et forslag om at udvide den nuværende række af temamøder og borgerkonferencer med en samling, der skal give yderligere borgerperspektiver på havneudvidelsen.
ddp